Korvahylkeet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Korvahylkeet
Kalifornianmerileijona (Zalophus californianus)
Kalifornianmerileijona (Zalophus californianus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Alalahko: Caniformia
Heimo: Korvahylkeet
Otariidae
Gray, 1825
Suvut ja lajit
  • Katso teksti
Katso myös

  Korvahylkeet Wikispeciesissä
  Korvahylkeet Commonsissa

Afrikanmerikarhu (Arctocephalus pusillus)
Stellerinmerileijona (Eumetopias jubatus)

Korvahylkeet eli haaremihylkeet[1] (Otariidae) on petoeläimiin kuuluva nisäkäsheimo. Siihen kuuluvat merileijonat ja merikarhut, joita on yhteensä noin 15 lajia. Korvahylkeet ovat eväjalkaisia merinisäkkäitä, mutta eivät ole sopeutuneet vesielämään yhtä hyvin kuin varsinaiset hylkeet (Phocidae).

Korvahylkeet eroavat varsinaisista hylkeistä siinä, että ne käyttävät uidessaan ennen kaikkea rintaeviään. Takajalat ovat säilyneet rakenteeltaan melko käyttökelpoisina maalla liikkumiseen. Korvahylkeillä on pienet mutta kuitenkin ulospäin näkyvät korvat, toisin kuin varsinaisilla hylkeillä. Korvahylkeet ovat sekä rakenteeltaan että käyttäytymiseltään muita hylkeitä yhtenäisempi ryhmä. Kaikkien korvahylkeiden urokset ovat naaraita huomattavasti kookkaampia, mikä liittyy urosten moniavioisuuteen. Suurimmat korvahylkeet, stellerinmerileijonat, voivat painaa jopa yli 1 000 kiloa ja saavuttaa 3,5 metrin pituuden.

Nisäkäsnimistötoimikunta on ehdottanut, että heimon suomenkieliseksi nimeksi vaihdettaisiin ”haaremihylkeet”.[2] Suomen kielen lautakunta piti ehdotusta huonosti perusteltuna.[3]

Nykyiset korvahylkeet luokitellaan seitsemään eri sukuun. Suvut on perinteisesti jaettu kahteen alaheimoon, merikarhut eli turkishylkeet (Arctocephalinae) ja merileijonat (Otariinae). Merikarhuihin luettiin kaksi sukua, Arctocephalus ja Callorhinus, merileijoniin loput viisi. Tärkein ryhmiä erottava piirre on merikarhuille tyypillinen tiivis pohjaturkki. Merikarhut ei kuitenkaan ole fylogeneettisesti yhtenäinen ryhmä, ja alaheimojaosta on siksi luovuttu.

Suvut ja lajit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Otariidae Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Bucknell University. Viitattu 18.6.2011. (englanniksi)
  • Nurminen, Matti (toim.): Maailman eläimet: Nisäkkäät 1, s. 244–255. (Englanninkielinen alkuteos The Encyclopedia of Mammals 1, sarjassa World of animals). Helsinki: Tammi, 1986. ISBN 951-30-6530-8.
  • Koivisto, I., & Sarvala, M. & Liukko, U-M. (toim.): Maailman uhanalaiset eläimet - Osa 2: Nisäkkäät. Weilin+Göös, 1991. ISBN 951-35-4687-X.
  • WSOY: Suuri eläinkirja
  1. KOMISSION ASETUS (EU) 2019/2117 EUR-Lex. Viitattu 17.4.2022.
  2. Nisäkäsnimistötoimikunta (2008): Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet (Toimikunnan vahvistamaton ehdotus nisäkkäiden nimiksi) Luonnontieteellinen keskusmuseo. Arkistoitu 6.2.2012. Viitattu 14.11.2010.
  3. Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet: suomen kielen lautakunnan kannanotto. Viitattu 10.12.2011.