Koripallomuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Koripallomuseo on suomalaisen koripallon historiaan keskittynyt museo. Koripallomuseo vaalii kerää aineellista koripalloperinnettä. Finnish Basketball Hall of Fame – Koripallomuseo yksiselitteisesti kerää, säilyttää ja esittelee suomalaista koripallokulttuuria. Tämän lisäksi museo vastaa mm. Hall of Fame-toiminnan kehittämisestä ja laaja-alaisemminkin ajateltuna suomalaisen moniarvoisen lajikulttuurin arvostamisesta. Koripallomuseo toimii Koripalloliiton, Suomen Urheilumuseon ja Kymenlaakson museon kanssa tiiviissä yhteistyössä.[1]

Koripallomuseohanke alkoi vuoden 2008 alussa Kotkassa palkaten päätoimisen työntekijän. Samaan aikaan Vantaalla avattiin piennäyttely Vantaan Energia Areenalla esittelemään lajin historiaa. Kaksi eri puolilla samaan aikaan alkanutta museota yhdistettiin 2010 Suomen Koripallomuseoksi. Vuoden 2009 kesäkuussa koripallomuseoprojekti avasi Kotkan kauppakeskus Pasaatiin näyttelyn, joka esitteli suomalaisen koripalloilun historiaa sekä vaihtuvateemaisilla näyttelyillä koripalloon liittyviä ihmisiä, yhteisöjä ja ilmiöitä. Päänäyttelyn lisäksi Koripallomuseo antaa asiantuntija-apua yhteistyönäyttelyille.

Vuoden 2011 alusta Opetus- ja Kulttuuriministeriön hanketuella Koripallomuseo aloitti laajamittaisen valtakunnallisen perinnekeruun, jossa haastatteluin kerätään suomalaisen koripalloilun henkinen perinne talteen. Samalla kartoitetaan valtakunnallisesti esineistöä.

Alkuvuodesta 2015 museolle perustettiin Koripallomuseoyhdistys-taustaorganisaatio. Museo sai myös Kymenlaakson liitolta rahallisen tuen mobiilipelin kehittämiseen ja aloitti yhteistyön FIBAn kanssa. Vuonna 2016 museo avasi Kotkaan kulttuuritalo Greippiin näyttelyn, joka oli avoinna vain lyhyen aikaa. Helsingin Malmille avattiin Koripallomuseon näyttely elokuussa 2016.

Vuosina 2016-2017 Koripallomuseolla on käynnissä kaksivuotinen hanke, jossa on valtakunnallinen kiertonäyttely, älyharjoituksia ja Kohtaamisia-hanke.

Koripallomuseon tehtävät ovat tallentaa, säilyttää ja esitellä suomalaista koripallohistoriaa ja kulttuuria. Luoda elämyksiä ja tietoa koripalloilun menneestä ja suhteesta nykyisyyteen. Toimia asiantuntijatahona koripallohistoriaan ja kulttuuriin liittyen, sekä toimia läheisessä yhteistyössä niiden yhteisöjen kanssa, joista sen kokoelmat ovat peräisin.

Koripallomuseoyhdistys vastaa lisäksi suomalaisen koripalloilun kunniagalleria Hall of Famen toiminnasta ja kehittämisestä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Museotoiminta. Suomen koripallomuseo. Arkistoitu 5.4.2016. Viitattu 14.4.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.