Korean sosiaalidemokraattinen puolue

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puolueen logo

Korean sosiaalidemokraattinen puolue (KSDP, koreaksi Chosŏn Sahoeminjudang, vuoteen 1981 Korean demokraattinen puolue, Chosŏn Minjudang) on Korean demokraattisessa kansantasavallassa toimiva poliittinen puolue.

Korean sosiaalidemokraattinen puolue perustettiin nimellä Korean demokraattinen puolue Neuvostoliiton miehitysvyöhykkeellä Pjongjangissa 3. marraskuuta 1945. Puolue vetosi nimenomaan korealaiseen keskiluokkaan, kuten alempiin virkamiehiin, käsityöläisiin, kauppiaisiin sekä pienten ja keskisuurten yritysten omistajiin. Myös monet korealaiset kristityt tukivat puoluetta. Se ajoi vapaan ja demokraattisen Korean luomista, jossa vallitsivat kansalaisvapaudet. Neuvostoliitto, joka halusi luoda ainakin näennäisesti vapaan ja moniarvoisen yhteiskunnan miehitysvyöhykkeillään sekä Saksassa että Koreassa, salli puolueen perustamisen ja toiminnan, koska se oli demokraattinen ja antifasistinen. Sen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi nousi kansallismielinen poliitikko Cho Man-sik.

Vallan keskittyessä kommunistien käsiin Demokraattinen puolue joutui Korean työväenpuolueen ja sen puheenjohtajan Kim Il-Sungin tiukempaan valvontaan. Cho Man-sik syrjäytettiin puolueen johdosta helmikuussa 1946. Hänen tilalleen nousi entinen partisaaniarmeijan komentaja Choi Jong-kun. Samalla puolueen itsenäistä linjaa ajaneet toimitsijat syrjäytettiin ja korvattiin kommunistista liikettä tukeneilla. Puolue siirtyi sekä sisällöllisesti että poliittisesti tukemaan Korean demokraattista kansantasavaltaa hallinnutta Korean työväenpuoluetta. 1950-luvulla puolueen varapuheenjohtajana toimi Kim Il-Sungin setä Kang Jang-wook. Tammikuussa 1981 puolue nimettiin virallisesti Korean sosiaalidemokraattiseksi puolueeksi.

Nykyään Korean sosiaalidemokraattinen puolue muodostaa Korean työväenpuolueen tukipuolueen, joka tunnustaa Korean työväenpuolueen aseman maan johtavana puolueena ja Korean työväenluokan vallankumouksellisena etujoukkona. Se tukee varauksetta maan poliittista ja taloudellista järjestelmää. Korean sosiaalidemokraattisella puolueella on edustajia Korean demokraattisen kansantasavallan parlamentissa, Korkeimmassa kansanneuvostossa. Se muodostaa Korean työväenpuolueen ja maassa toimivan kolmannen laillisen puolueen, Chondoist Ch'ôngu -puolueen sekä eräiden kansalaisjärjestöjen kanssa Korean kansallisen rintaman (virallisesti "Demokraattinen isänmaan yhdistämisen rintama"), eräänlaisen puolueiden ja kansalaisjärjestöjen kattojärjestön. Korean sosiaalidemokraattista puoluetta voisi siis verrata Saksan demokraattisessa tasavallassa toimineisiin blokkipuolueisiin. Niihin verrattuna on kuitenkin epäselvää, toimiiko Korean sosiaalidemokraattinen puolue enää laisinkaan järjestötasolla, vai onko se enää pelkkä paperijärjestö.

Puolueen perustava kokous 3. marraskuuta 1945

Puolueen puheenjohtaja (virallisesti "puolueen keskuskomitean puheenjohtaja") on tällä hetkellä Kim Yong-dae[1][2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]