Kore Yamazaki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kore Yamazaki
ヤマザキ コレ (Yamazaki Kore)
Henkilötiedot
Syntynyt1989[1]
Hokkaido, Japani
Taiteilija
Kuuluisimpia töitä Velhon morsian
Aiheesta muualla
Kotisivut

Kore Yamazaki on japanilainen mangaka ja hänet tunnetaan parhaiten Velhon morsian -sarjastaan. Velhon morsiamesta tehtiin anime 2017, mihin hän oli erittäin tyytyväinen ja piti erityisesti sarjan väreistä. Animen tekoon Yamazaki osallistui kertomalla hahmoista taustatietoja ja kertomalla, miltä hahmojen äänet hänestä kuulostivat. Yamazaki oli Animeconin kunniavieras 2018. Hän oli käynyt Suomessa jo kahdesti aiemminkin ja hän sanoo rakastavansa Suomea. Velhon Morsiammessa esiintyy suomalaistaustainen hahmo, Lindel.

Velhon morsian teki Yamazakista nopeasti tunnetun niin Japanissa kuin maailmalla. Japanissa sarjaa on myyty noin 5 miljoonaa kappaletta (2018).[2] Yamazaki on kertonut, että hän ei luo tarinoita tyhjästä, vaan tarkkailee, katselee ja lukee ympäristöään ja tuo sen sitten lukijan katsottavaksi.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kore Yamazaki syntyi ja kasvoi maaseutukaupungissa Hokkaidōlla, jossa sää on paljon kylmempi kuin muualla Japanissa. Yamazakilla on kaksi vanhempaa sisarusta, jotka piirsivät paljon ja Yamazaki otti heistä mallia. Kouluiässä sisarusten into piirtämiseen laantui, mutta Yamazaki jatkoi piirtämistä ja tarinoiden kirjoittamista. Hän alkoi tehdä sarjakuvia seitsemänvuotiaana ja tarinoita 10-vuotiaana vanhempien kannustaessa häntä. Lukiossa Yamazaki luopio kirjoittamisesta ja keskittyi sarjakuvien tekemiseen.

Yamazaki pitää luonnosta ja Suomessa vieraillessaan vaelteli Lapin metsissä neljä päivää. Hän on käynyt myös Helsingin silakkamarkkinoilla. Yamazaki on tutkinut paljon Suomen mytologiaa ja lukenut esimerkiksi Kalevalan sekä myöskin venäläisiä kansantarinoita ja karhumyyttejä. Koska materiaalia ei löydy japaniksi, hän etsii sitä englanniksi netistä.

Yamazaki löytää paljon yhtäläisyyksiä Suomen ja kotinsa Hokkaidōn väliltä. Kummankin talvet ovat lumiset ja kylmät sekä kummassakin ruokien perusruoka-aineena on peruna ja kala. Karoliina Korhosen Suomalaisten painajaisia -kirjasta Yamazaki löysi paljon yhteläisyyksiä japanilaisiin. Suomesta mangaka on jäänyt kaipaamaan karjalanpiirakoita, poronlihaa ja puolukoita, joita ei saa Japanista.

Yamazaki pitää kokkaamisesta. Vuonna 2018 hän suunnitteli sarjaa, jonka tapahtumapaikkana voisi olla Suomi.[2]

Sarjoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Futari no Renai Shoka (ふたりの恋愛書架) (2012–2013)
  • Velhon Morsian (魔法使いの嫁, Mahō Tsukai no Yome tai The Ancient Magus Bride) (2013, sarja jatkuu yhä)
  • Frau Faust (フラウ・ファウスト, Furau Fausuto) (2014–2017)[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kore Yamazakin Twitter Kore Yamazakin blogi