Konstantin Feoktistov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Konstantin Petrovitš Feoktistov
Konstantin Feoktistov vuonna 1965.
Konstantin Feoktistov vuonna 1965.
Henkilötiedot
Syntynyt7. helmikuuta 1926
Neuvostoliitto Voronež, Neuvostoliitto
Kuollut21. marraskuuta 2009 (83 vuotta)
Venäjä Moskova, Venäjä
Ammatti insinööri, professori
Ura
Aika avaruudessa 24 tuntia 17 minuuttia
Valittu avaruuslentäjäksi 1964
Lennot
  Voshod 1
Konstantin Feoktistov neljän kopeekan neuvostoliittolaisessa postimerkissä vuodelta 1964.

Konstantin Petrovitš Feoktistov (ven. Константин Петрович Феоктистов; 7. helmikuuta 1926 Voronež, Neuvostoliitto21. marraskuuta 2009 Moskova[1]) oli venäläinen avaruusalan insinööri ja entinen neuvostoliittolainen kosmonautti.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Feoktistov taisteli toisessa maailmansodassa puna-armeijassa Saksan joukkoja vastaan. Hänen jäätyään vangiksi saksalaiset yrittivät teloittaa hänet muiden neuvostoliittolaisten sotavankiensa joukossa, mutta hän sai vain naarmun kaulaansa ja nousi joukkohaudasta.

Feoktistov valmistui insinööriksi Bauman-instituutista ja väitteli fysiikasta tohtoriksi. Hän liittyi Mihail Tihonravovin suunnittelutoimistoon. Vuonna 1955 hän oli yksi niistä insinööreistä, jotka Sergei Koroljovin johtamina suunnittelivat Sputnikin, Vostokin, Voshodin ja Sojuz-avaruusaluksen. Hän tutki 1960-luvun alussa ionipropulsiolla lentävää miehitettyä Mars-alusta.

Vuonna 1964 Feoktistov valittiin kosmonauttikoulutukseen. Hän lensi Voshod 1 -avaruusaluksella kerran, mutta lääketieteellisistä syistä häntä ei valittu muille avaruuslennoille. Hän vietti 12. lokakuuta 1964 laukaistulla Voshod 1 -lennolla 24 tuntia 17 minuuttia avaruudessa. Voshod 1 -lento oli ensimmäinen kerta, jolloin kosmonautit lähtivät avaruuslennolle ilman painepukua, sillä alukseen ei mahtunut kolmea henkilöä painepuvun kanssa. Painepuvun puuttuminen lisäsi riskiä, mutta riski ei koskaan realisoitunut.

Feoktistov jatkoi insinöörinä ja nousi Saljut- ja Mir-avaruusasemat suunnitelleen toimiston johtajaksi. Vuodesta 1990 alkaen hän toimi Moskovan teknillisen yliopiston professorina. Vuonna 2003 hän toimi Baikonurin avaruuskeskuksen lennonjohdon varajohtajana.

Feoktistov on ainoa neuvostoliittolainen kosmonautti, joka ei ollut Neuvostoliiton kommunistisen puolueen jäsen. Hän sai Neuvostoliiton sankarin arvonimen avaruuslennostaan. Hän oli maailman ensimmäinen ei-sotilas eli siviilihenkilö avaruudessa. Eräs Kuun kääntöpuolella sijaitseva kraatteri on nimetty hänen mukaansa (Feoktistov-kraatteri Kuun kartalla).[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Russian Cosmonaut Feoktistov Dies At 83 Space Travel. 24.11.2009. (englanniksi)
  2. Former Soviet cosmonaut Konstantin Feoktistov dies BBC News. 22.11.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]