Kongō Gumi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kongō Gumi (株式会社金剛組)
Perustettu 578
Kotipaikka Osaka, Japani
Toiminta-alue Rakennusala
Emoyhtiö Takamatsu Construction Company (2006->)
Kongō Gumin työntekijöitä 1900-luvun alkupuolelta.

Kongō Gumi Co., Ltd. (株式会社金剛組 Kabushiki Gaisha Kongō Gumi) oli maailman vanhin jatkuvasti toiminut yritys, joka toimi yli 1400 vuotta.

Tämän Osakassa pääkonttoriaan pitävän rakennusalan perheyrityksen katsotaan syntyneen vuonna 578, jolloin Prinssi Shotoku toi Kongō-suvun jäseniä Japaniin rakentamaan buddhalaista Shitennō-ji temppeliä, joka on edelleen pystyssä. Vuosisatojen ajan Kongō Gumi on osallistunut monien kuuluisien rakennusten pystytykseen, kuten 1500-luvulla Osakan linna sekä Hōryū-ji Narassa.

Kolmimetrinen käärö 1600-luvulta kuvaa 40 sukupolvea yrityksen alkuun saakka. Kuten monissa arvostetuissa japanilaisissa suvuissa, vävyt liittyivät klaaniin ja ottivat Kongō-sukunimen. Täten vuosien saatossa sukulinja on jatkunut joko pojan tai tyttären kautta.

Yritys joutui vaikeuksiin ja lopulta likvidointiin tammikuussa 2006, jolloin Takamatsu Corporation otti haltuunsa sen omaisuuden.[1][2]

Ennen selvitystilaa yrityksellä oli yli sata työntekijää ja sen liikevaihto oli 7,5 miljardia jeniä (70 miljoonaa dollaria) vuonna 2005. Se oli edelleen erikoistunut buddhalaisten temppelien rakentamiseen. Yrityksen viimeinen presidentti Masakazu Kongō oli 40:s Kongō-yrityksen johdossa. Joulukuussa 2006 Kongō Gumi jatkaa toimintaansa Takamatsun kokonaan omistamana tytäryhtiönä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. (japaniksi) Announcement of business transfer from Kongo Gumi Takamatsu Corporation IR Topics, 14 December 2005
  2. "End of the Road for World's Oldest Firm" (Arkistoitu – Internet Archive) Digital Chosunilbo (English Edition), 15 December 2005

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]