Kombutsa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kombutsa

Kombutsa (kombutša, kombucha) on juoma, joka valmistetaan sokeroidusta teestä käymisen avulla. Kombutsa-viljelmää kutsutaan teesieneksi tai volgansieneksi. Kansalliskirjaston "Yleinen suomalainen ontologia" suosittelee nimitystä kombucha.[1]

Kombutsan biologiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kombutsa-viljelmä on laktobasillien ja hiivasienten muodostama kompleksi. Bakteeriosa sisältää lähinnä lajia Bacterium xylinum, kun taas hiivasienet vaihtelevat. Yleisiä ovat Brettanomyces bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii ja Zygosaccharomyces bailii.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset varmat tiedot Kombutsasta ovat venäläisistä lähteistä uuden ajan alkupuolelta, jolloin tee saapui Itä-Eurooppaan. Lisäksi sitä tiedetään olleen myös Kaukasuksen alueella ja Kiinassa.[2] Kombutsa on varsinkin Venäjällä suosittu juoma, ja sitä kutsutaan myös nimellä "tee-kvas", vaikka se ei maultaan muistutakaan kvasia. Teesieni (venäjäksi чайный гриб, tšainyi grib) tuotiin Venäjälle Venäjän-Japanin sodan jälkeen.

Juoma valmistetaan tavallisesti suuressa lasiastiassa, jonka pohjalle asetetun teesienen kappaleen päälle kaadetaan kylmää, sokeroitua mustaa teetä. Runsaan viikon kuluttua osa juomasta voidaan nauttia,[2] ja osa jätetään astiaan, joka täytetään uudestaan sokeroidulla teellä. Teesieni kasvaa useiden senttimetrien paksuiseksi ja kykenee lopulta tuottamaan annoksen juomaa yhdessä päivässä. Tee on suodatettava noin kerran kuukaudessa. Jos teeliuos happanee liikaa, sieni otetaan pois, pestään vedellä ja pannaan päiväksi puhtaaseen veteen, minkä jälkeen se voidaan palauttaa sokeriteehen. Teesientä lisätään jakamalla isoa kasvustoa leikkaamalla.

Terveysvaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kombutsaa juodaan usein sen oletettujen terveysvaikutusten vuoksi. Kombutsa sisältää probiootteja eli terveyteen positiivisesti vaikuttavia bakteereja.[2] Kombutsaa ei tule valmistaa astiassa, jonka lasitus sisältää lyijyä, ja viljelmän hoidossa on noudatettava puhtautta homehtumisen estämiseksi.

Japanilainen kombucha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanissa juotavalla kombucha-juomalla on kombutsan kanssa yhteistä vain nimi. Japanissa kombucha on merihaurasta (kombu) valmistettua uutejuomaa (cha). Teesienijuoma on saanut nimensä kombuchasta luultavimmin väärinkäsityksenä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. kombucha Yleinen suomalainen ontologia. Kansalliskirjasto. Viitattu 28.8.2018.
  2. a b c Suvanto, Soile: Kefiiri- ja kombuchavillitys levisi myös Suomeen – katso video kuplivasta ronskista klöntistä 16.4.2015. Yle. Viitattu 21.8.2018.
  3. Kombucha vs. kombucha: Fermented tea is not kelp tea CNN. Viitattu 1.7.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]