Kolmikolkkahattu (baletti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kolmikolkkahattu (esp. El sombrero de tres picos, ransk. Le Tricorne) on Manuel de Fallan balettiteos, jonka ensiesitys oli vuonna 1919. Sen tilasi säveltäjältä Ballets russes'n johtaja Sergei Djagilev.

Kolmikolkkahatun balettiesitys 1960-luvulla. Tanssijat Chris van Niekerk, Maxine Denys ja Harold King, Alhambra, Kapkaupunki.

De Falla sävelsi ensimmäisen maailmansodan aikana kaksinäytöksisen pantomiimibaletin El corregidor y la molinera. Pienelle kamariorkesterille sovitettu teos ensiesitettiin vuonna 1917. Sergei Djagilev istui ensi-iltayleisön joukossa ja pyysi näytöksen jälkeen de Fallaa kirjoittamaan baletin uudelleen isolle orkesterille, minkä tuloksena syntyi Kolmikolkkahattu.

Baletin tarina perustuu Granadassa syntyneen Pedro Antonio de Alarcón pienoisromaaniin, jonka pohjalta Martinez Sierra kirjoitti libreton. Se kertoo kaupungin pormestarista, joka ihastuu naimisissa olevaan myllärin vaimoon. Vaimoa ahdistellessaan hän putoaa virtaan ja joutuu riisumaan märät vaatteensa. Mylläri löytää pormestarin viitan ja kolmikolkkahatun ja jättää viestin että hän menee tapaamaan pormestarin vaimoa.[1]

Ballets russes ensiesitti Kolmikolkkahatun 22. heinäkuuta 1919 Lontoossa[1] Alhambra Theatressa.[2] Menestyksekäs esitys teki de Fallasta maailmankuulun.[1] Lavastuksen ja puvustuksen suunnitteli Pablo Picasso ja koreografian laati Léonide Massine.[1][3] Djagilev olisi halunnut de Fallan johtavan ensi-illan orkesteria, mutta tämä ei katsonut taitojensa riittävän niin ison orkesterin kapellimestariksi. Niinpä yhden harjoituksen jälkeen de Falla siirsi tehtävän Ernest Ansermet’lle.

Pääosissa tanssivat Tamara Karsavina, Léonide Massine ja Leon Woizikovsky.[2]

Teoksen osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Introducción y escena – Johdanto ja kohtaus
 • La tarde – Iltapäivä
 • Danza de la molinera (Fandango) – Myllärinvaimon tanssi
 • Las uvas – Viinirypäleet
 • Danza de los vecinos (Seguidillas) – Naapurien tanssi
 • Danza del molinero (Farruca) – Myllärin tanssi
 • Danza del corregidor – Pormestarin tanssi
 • Danza final (Jota) – Lopputanssi

Teoksesta on tehty orkesterisarja, jonka osat ovat:[1]

 1. Johdanto ja Myllärin vaimon tanssi
 2. Pormestarin tanssi
 3. Naapureiden tanssi
 4. Myllärin tanssi
 5. Finaali

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e Suuri Musiikkikirja. Otava 1959 s. 593
 2. a b Garafola, Lynn: Diaghilev´s Ballets Russes. Oxford University Press, UK, 1989. s. 407. ISBN 10: 0195076044. Kirjastoluokka 775.1 Gar, Helsingin kaupunginkirjasto.
 3. History of the Ballets Russes ballets-russes.com.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Three-Cornered Hat