Kolmentoista pyramidi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kolmentoista pyramidi on pasianssi, jonka tavoitteena on purkaa korteista luotu pyramidikuvio korttiyhdistelmillä joiden summa on 13.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmentoista pyramidia pelataan tavallisella 52 kortin pakalla ilman jokereita. Pakka sekoitetaan, jonka jälkeen asetetaan päällimmäinen kortti kuvapuoli alaspäin pöydälle. Pakan seuraavat kaksi korttia asetetaan niin ikään kuvapuoli alaspäin tämän molemmille alapuolille, puolittain peittämään ensimmäinen. Seuraavaan kerrokseen tulee kolme korttia jotka puolestaan peittävät edellisten alapuoliskot. Tällaisia kerroksia tulee seitsemän, jonka jälkeen pyramidin pohjaksi asetetaan kahdeksan korttia kuvapuoli ylöspäin.

Jäljelle jääneet kortit muodostavat käsipakan, jota pidetään pelin ajan samassa järjestyksessä kuvapuoli alaspäin. Ässän arvo on aina 1.

Pelin tavoitteena on purkaa pyramidi. Tämä toteutuu siten, että luodaan kuvapuoli ylöspäin olevista korteista pareja, joiden yhteenlaskettu summa on 13. Kun parin löytää, otetaan molemmat kortit pyramidista ja asetetaan kaatopakkaan. Kuningas kaatuu itsestään. Jos allaolevassa kerroksessa olevan kortin molemmat alakulmat saa tällä tavoin näkyviin, käännetään sen kuvapuoli esiin. Mikäli näkyvillä ei ole kortteja, joista saisi summan 13, käytetään käsipakkaa. Käsipakasta nostetaan kolme korttia kerralla ja käännetään ne esiin siten, että ainoastaan päälimmäisen arvo näkyy. Tämän kortin voi mahdollisuuksien mukaan hyödyntää pelissä. Jos kortti ei käy, nostetaan seuraavat kolme jne.

Peli päättyy kun "pyramidin huippu" eli viimeinen kortti on kaadettu, tai kun eteneminen keskeytyy sillä käytettävissä olevista korteista saa enää luotua summaa 13.