Sanguo yanyi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sanguo yanyi
三国演义
Kuvitusta kirjasta, Persikkatarhan vala vuodelta 1591
Kuvitusta kirjasta, Persikkatarhan vala vuodelta 1591
Alkuperäisteos
Kirjailija Luo Guanzhong
Genre Eepos
Julkaistu 1300-luku
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Sanguo yanyi (yksink.: 三国演义; perint.: 三國演義; pinyin: Sānguó yǎnyì, "Kolmen kuningaskunnan kertomus") on Kiinan kirjallisuuden tunnetuimpia teoksia, yksi neljästä huomattavasta romaanista.[1] Sen kirjoittajaksi nimetään Luo Guanzhong, joka eli noin 1300-luvulla.[1] Ensimmäiset säilyneet merkit kirjasta ovat noin vuodelta 1500, joten kirjoittajasta ei ole täyttä varmuutta. Nykyiseen versioon on joka tapauksessa vaikuttanut paljon Mao Zhonggangin muokkaustyö 1700-luvulla.lähde?

Kolme kuningaskuntaa kertoo Han-dynastian hajoamisesta vuosina 168–280 ja kolmen kuningaskunnan muodostumisesta.[1] Se perustuu tuhat vuotta vanhempaan Kolmen kuningaskunnan kronikkaan. Kirja on kiinalaisen sotataidon tärkeitä teoksia. Muita ovat Sodankäynnin taito ja Yijing.lähde?

Kiinassa kirjasta on tuotettu 84-osainen televisiosarja. Tarina on tunnettu Kiinan lisäksi muualla Itä-Aasiassa, ja monet katsovat teoksesta liike- ja kauppastrategioita. Teoksesta on tehty myös useita siihen pohjautuvia videopelejä ja sarjakuvia.[1] Teosta ei ole julkaistu suomeksi.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Chen Jia Ci: 三國演義: Kolme kuningaskuntaa eli Three Kingdoms Jyväskylän yliopisto, Kielikeskus. Arkistoitu 19.2.2015. Viitattu 3.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

. (englanniksi)