Kollaboratiivinen editointi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kollaboratiivinen editointi (engl. collaborative editing) tarkoittaa saman dokumentin muokkaamista tietokoneohjelmalla siten, että työhön osallistuu kaksi tai useampi henkilö. Keskeinen ero perinteiseen muokkaukseen on siinä, että muutokset tapahtuvat keskitetysti eikä muokattavaa dokumenttia tarvitse siirtää henkilöltä toiselle. Wikit sinänsä ovat esimerkki kollaboratiivisesta editoinnista. Monenlaisia dokumentteja voidaan muokata yhteistyössä, tyypillinen tapaus ovat erilaiset tekstidokumentit, esimerkiksi ohjelmointityökalut ja tekstieditorit. Toisaalta tietokoneohjelmien whiteboard-ominaisuudet, sillä kyse on samanaikaisesta piirtämisestä.

Kollaboratiivista editointia on sekä samanaikaista (synkronista) että eriaikaan tapahtuvaa (asynkronista). Esimerkkejä eriaikaisista järjestelmistä ovat Wikit, versionhallintajärjestelmät ja jotkin tekstinkäsittelyohjelmista, vaikkapa Microsoft Word. Samanaikaisia järjestelmiä ovat muun muassa SubEthaEdit, MoonEdit ja Gobby.

Minörin mukaan tekstin kollaboratiivinen muokkaaminen ei ole tiukasti joko synkroninen tai asynkroninen prosessi vaan kummallakin editointitavalla on käyttöä. Luonnostelu tai ideointi on tyypillisesti synkronista siinä missä esimerkiksi dokumentin katselmointi tehdään useimmiten eriaikaisesti.

Vaikkei Ignatin mukaan kollaboratiivinen editointi ole vielä yleistynyt, sitä on tutkittu yliopistopiireissä kauan. Kollaboratiivinen editointi kuuluu yhteistyön tietokonetukeen (collaborative co-operative work CSCW), joka on oma tietojärjestelmätieteen (information systems) osa-alue. Kollaboratiivisia editoreja on tutkittu jo 90-luvulla.

Koska kollaboratiivinen editointi kuuluu yhteistyön tietokonetukeen, se jakaa tieteenalan yleiset haasteet. Eräs niistä on tietoisuus (engl. awareness), joka liittyy tilanteen tasalla pysymisen yhteistyössä. Tosiaikaisista editoreista esimerkiksi SubEthaEdit sisältää mahdollisuuden tekstikeskusteluun dokumentin muokkaamisen ohessa. Eräs vaihtoehto tosiaikaiseen editointiin on käyttää editorin rinnalla erillistä sovellusta kommunikointiin. Eriaikaisessa muokkauksessa kommunikointiin voidaan käyttää dokumentin metadataa. Konkreettisena esimerkkinä versionhallintaohjelmissa voi versioon kirjoittaa muutoksia kuvaavia kommentteja, jotka eivät ole osa itse dokumenttia.

Toisena haasteena on tiedon yhdenmukaisuuden varmistaminen kaikkien käyttäjien kesken. Asynkronisissa järjestelmissä tämä onnistuu yleensä perinteisillä versiointimenetelmillä, mutta synkronisten järjestelmien haasteena on välittää päivittyvä tieto kaikille osapuolille mahdollisimman pian, ilman konflikteja sekä automaattisesti. Järjestelmän täytyy tunnistaa muutosten välinen kausaliteetti ja toteuttaa jonkinlainen automaattinen konfliktienratkaisu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. Minör, Sten, & Magnusson, Boris. A Model for Semi-(a)Synchronous Collaborative Editing. (Arkistoitu – Internet Archive)

2. Microsoft Word Tutorial

3. SubEthaEdit

4. MoonEdit (Arkistoitu – Internet Archive)

5. Gobby

6. Ignat, C.L, Norrie, M . C, Customizable Collaborative Editor Relying on treeOPT Algorithm, Proc. of the European Conf. of Computer-supported Cooperative Work

7. Baecker, R.M, Glass, G, Mitchell, A, Posner, I, Conference on Human Factors in Computing Systems

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.