Koko Taylor

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Koko Taylor vuonna 2006.

Koko Taylor (oik. Cora Walton, 28. syyskuuta 1928 Shelby County, Tennessee3. kesäkuuta 2009 Chicago, Illinois) oli yhdysvaltalainen blueslaulaja.

Taylor asui nuorena Memphisisssä, mutta suunnisti 1950-luvulla useiden muiden bluesmuusikoiden tapaan Chicagoon. Tämä tapahtui 1954 ja mukana matkassa oli aviomies Robert Taylor, joka oli ammatiltaan rekkakuski. Taylor alkoi esiintyä Chicagon bluesklubeissa, joissa hänen voimakas äänenkäyttönsä herätti lopulta vuonna 1962 tuottaja Willie Dixonin, joka järjesti Taylorille lisää keikkoja sekä levytyssopimuksen. Vuonna 1965 Taylor levytti Chess-yhtiölle suurimman hittinsä, joka oli uusi versio Dixonin alun perin Howlin' Wolfille tekemästä kappaleesta "Wang Dang Doodle". Single nousi R&B-listoilla sijalle neljä ja sitä myytiin yli miljoona kappaletta. Tätä onnistumistaan Taylor ei pystynyt enää toistamaan, vaikka jatkoi levyttämistä vuosikymmeniä.

Keikkailu USA:ssa 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa toi Taylorille paljon uusia faneja. Saatuaan levytyssopimuksen Alligator Recordsille hän sai myytyä levyjään laajemmalle yleisölle. Alligatorille Taylor levytti tusinan verran levyjä. Siinä sivussa hänet on nimetty monesti Grammy-ehdokkaaksi, ja hän on voittanut 25 W.C. Handy -palkintoa (enemmän kuin kukaan muu artisti). Vuonna 1989 Taylor oli auto-onnettomuudesta. Hän esiintyi 1990-luvulla muutamissa elokuvissa ja avasi 1994 Chicagoon bluesklubin, joka tosin suljettiin 1999.

Taylor vaikutti urallaan lukuisiin muihin naislaulajiin, joista voidaan mainita esimerkiksi Bonnie Raitt, Shemekia Copeland, Janis Joplin, Shannon Curfman, ja Susan Tedeschi. Taylor lauloi vielä viimeisinä vuosinaansa vajaalla sadalla keikalla vuodessa.

Taylor kuoli 3. kesäkuuta leikkauksen aiheuttamiin komplikaatioihin Chicagossa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bluesin Kuningatar Koko Taylor on kuollut Viihdelehti Stara. 4. kesäkuuta 2009. Tampere: Stara Media Oy. Viitattu 4.6.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]