Koishikawan kasvitieteellinen puutarha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä Koishikawan kasvitieteellisestä puutarhasta.

Koishikawan kasvitieteellinen puutarha (jap. 小石川 植物園, Koishikawa shokubutsuen) on Tokion yliopiston kasvitieteellinen puutarha. Se on 16 hehtaarin laajuinen ja se sijaitsee Bunkyōn erillisalueeseen kuuluvalla Koishikawan seudulla Hakusanin kaupunginosassa.[1] Puutarha on avoinna päivittäin maanantaita lukuun ottamatta, ja sinne on pääsymaksu.

Puutarha perustettiin vuonna 1684, jolloin Tokugawa-sotilashallinnon shōgun Tokugawa Tsunayoshi perusti sinne Koishikawan lääkekasvitarhan. Vuonna 1877 lääketarha siirtyi Tokion yliopiston omistukseen, ja siitä muodostui japanilaisen kasvitieteen nykyaikaisen tutkimuksen pääpaikka.

Puutarhan kokoelmissa on noin 4 000 kasvilajia, joista 1 400 puuvartista, 1 500 ruohovartista sekä 1 100 trooppista ja subtrooppista lajia. Merkittäviä ulkokokoelmia ovat kameliat, kirsikat, vaahterat, bonsai-puut ja alppikasvit. Kasvikokoelmien huomattavia osia edustavat Japanista, Koreasta, Taiwanista ja Kiinasta kerätyt luonnonvaraiset lajit.

Puutarhoissa on myös 1,4 miljoonan näytteen herbarium sekä 20 000 kirjan ja lehden kirjasto.

Koishikawan ohella Tokion yliopistolla myös Nikkōssa sivupuutarha, jossa kasvatetaan Tokiota viileämpien seutujen ja vuoristojen kasveja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Koishikawa Botanical Garden - Tokyo’s Famous Scientific Arboretum www.kanpai-japan.com. Viitattu 12.9.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]