Kohdunpoisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kohdunpoisto eli hysterektomia on kirurginen toimenpide, jossa naisen kohtu poistetaan. Tavallisimmat hyvänlaatuiset syyt kohdunpoistoon ovat myoomat, vuotohäiriöt ja kuukautiskivut, kohdun laskeumat ja endometrioosi. Kiireetöntä leikkaustarvetta arvioidaan yleensä pisteyttämällä potilaan oireet. Hoitoon pääsyn perusteena on 50 pisteen raja, josta poikkeavat hoitopäätökset on perusteltava kirjallisesti. Vaikka pisteraja ylittyisi, leikkausta ei pitäisi tehdä, jos siitä ei ole odotettavissa hyötyä potilaan liitännäissairaudet ja muut tekijät huomioon ottaen. Kuten aina ennen leikkausta, toimenpiteen hyödyt ja haitat on punnittava potilaskohtaisesti. Myomiin ja kuukautishäiriöihin on olemassa nykyisin myös muita vähemmän kajoavia sekä lääkkeellisiä hoitovaihtoehtoja, jota usein kannattaa kokeilla ennen kohdun poistoa.

Hyvänlaatuisten syiden takia tehdyt kohdunpoistot ovat Suomessa vähentyneet huomattavasti sitten 90-luvun; vuonna 1996 kohdunpoistoleikkauksia tehtiin yli 10 000, kun kymmenen vuotta myöhemmin määrä oli puoliintunut.[1]

Kohtu saatetaan poistaa myös pahanlaatuisista syistä. Näistä tavallisimmat ovat kohdunrungon syöpä, munasarjasyöpä, kohdunkaulan syöpä ja sen esiasteet.

Kohdunpoiston yhteydessä voidaan usein poistaa myös munanjohtimet munasarjasyövän riskin vähentämiseksi. Munasarjat poistetaan kohdunpoiston yhteydessä yleensä vasta naisen ollessa lähellä vaihdevuosi-ikää, jolloin niiden hormonitoiminta on jo loppunut tai loppumassa.

Kohdunpoistotavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kohtu voidaan poistaa avoleikkauksessa, emättimen kautta (vaginaalisesti) tai tähystysleikkauksella (laparoskopia). Avoleikkaukset ovat vähentyneet Suomessa viimeisten 20 vuoden aikana, ja nykyisin leikkaus tehdään yleisimmin joko laparoskooppisesti tai vaginaalisesti. Kohdunpoistotapaan vaikuttaa mm. kohdun koko, naisen synnyttäneisyys ja anatomia (esimerkiksi laskeuman olemassaolo ja korjaustarve, ylipaino) sekä leikkaajan osaaminen. Avoleikkaus ja tähystysleikkaus tehdään aina yleisanestesiassa, mutta vaginaalinen kohdunpoisto voidaan tehdä myös selkäydinpuudutuksessa, jolloin potilas on leikkauksen aikana hereillä.

Avoleikkauksessa leikkaushaava tehdään joko vaakasuoraan häpyluun yläpuolelle tai alakeskiviiltona pystyyn navan alle. Tähystysleikkauksessa vatsanpeitteisiin tehdään yleensä 3–4 muutaman senttimetrin pituista haavaa, jota kautta troakaarit eli instrumenttien käytön mahdollistavat putket asetetaan vatsaonteloon. Vaginaalisessa kohdunpoistossa ainoa leikkaushaava on emättimen pohjukassa. Avoleikkauksen jälkeen sairasloma on yleensä 4 viikkoa, vaginaalisen ja laparoskooppisen kohdunpoiston jälkeen 2–3 viikkoa.

Kohdunpoiston riskit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leikkauksen aikaiset komplikaatiot:

Leikkauksen jälkeiset komplikaatiot:

Myöhäiskomplikaatiot:

  • lantion alueen kivut
  • emättimen laskeuma
  • virtsankarkailu
  • muutokset seksuaalisuudessa (myös positiiviseen suuntaan)
  • vaihdevuosien aikaistuminen

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kohdunpoisto.