Kohdeohjausjärjestelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kohdeohjausjärjestelmän hissi

Kohdeohjausjärjestelmä on hissiryhmien ohjaamiseen käytettävä optimointitekniikka, joka ryhmittää samaan kohteeseen menevät matkustajat samaan hissiin, mikä vähentää odotus- ja matkustusaikaa verrattuna perinteiseen menetelmään, jossa ylös tai alas menevät matkustajat menevät minkä tahansa saatavilla olevan hissin kyytiin ja valitsevat sitten kohdekerroksensa.

Kohdeohjausjärjestelmässä matkustajat syöttävät kerrospyyntönsä järjestelmälle näppäimistöllä, kosketusnäytöllä tai avainkortinlukijalla hissiaulassa, ja heidät ohjataan sen jälkeen välittömästi oikeaan hissikoriin.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kohdeohjausjärjestelmän kutsutaulu

Ryhmäohjain ohjaa henkilöt hisseihin siten, että vältetään liialliset välipysähdykset. Tämä perustuu tietoon matkoista, jotka käyttäjät haluavat tehdä. Matka-ajat voivat lyhetä 25% kuljetuskyvyn kasvaessa 30%. [1]

Ohjaimet voivat tarjota myös erilaisia palvelutasoja käyttäjien avainkorttien tietoihin perustuen. Etuoikeutettu käyttäjä voidaan ohjata lähimpään saatavilla olevaan hissiin, ja hänelle voidaan taata aina suora matka kerrokseensa. Hän saattaa voida varata hissin myös yksityiskäyttöön, ja muille käyttäjille voidaan tarjota pidempiä ovien aukioloaikoja.[2]

Rajoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kohdeohjausjärjestelmän jouheva toiminta riippuu siitä, valitseeko jokainen matkustaja matkustusaikeensa erikseen. Hissijärjestelmällä ei ole tavallisesti mahdollisuutta erottaa matkustajaryhmää yksittäisestä matkustajasta, jos ryhmän kohde on valittu ainoastaan kerran. Tällöin hissi saattaa pysähtyä poimimaan kyytiin enemmän matkustajia, kuin hissin sallittu kuormitus mahdollistaa, mikä aiheuttaa muille käyttäjille viipeitä. Tähän ongelmaan on kaksi ratkaisua: hissin kuormitusanturi tai näppäimistön ryhmäkäyttöpainike. Kuormitusanturi antaa hissin ohjaimelle tiedon, että kori on täynnä, jolloin hissi ei pysähdy muissa kerroksissa kunnes kuorma on tarpeeksi pieni lisämatkustajien ottamiseksi kyytiin. Ryhmäkäyttöpainikkeella on mahdollista ilmoittaa, kuinka monta matkustajaa kerrokseen on menossa, jolloin järjestelmä ohjaa oikean määrän hissejä kyseiseen kerrokseen, jos niitä on saatavilla tarpeeksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Destination Dispatch thyssenkruppelevator.com.
  2. Personalization schindlerportna.com.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]