Kogit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kogien asumuksia Kolumbian vuoristossa.

Kogit eli Kogi-kansa (tai Cogui) eli Kágaba joka Kogien kielellä tarkoittaa "jaguaaria",[1] on Kolumbian pohjoisosassa Sierra Nevada de Santa Martan vuoristossa elävä Etelä-Amerikan alkuperäiskansa. Kogien kulttuuri on jatkanut olemassaoloaan esikolumbiaaniselta ajalta aina nykypäivään asti säilyttäen kulttuurinsa alkuperäisen luonteen riippumatta ajoittaisista yhteyksistään ulkomaailman kanssa. Heimon elämäntapa on suojeltu ja sen alueelle ei saa Kolumbian lain mukaan tulla ketään ulkopuolisia vierailijoita.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kogit ovat muinaisen Tairona-kulttuurin jälkeläisiä. Tairona oli kehittynyt kulttuuri jonka kukoistuskausi ajoittui aikaan ennen 1400-1500 -luvun espanjalaisten konkistadorien saapumista Etelä-Amerikkaan. Tairona-kulttuurin monet kivirakennelmat ovat säilyneet viidakossa nykypäivän asti. Kulttuuriin kuului kultaesineiden valmistus, joita käytettiin joko asusteissa tai puihin ripustettuina. Taironien elämäntapa muistutti paljon nykypäivän Kogien elämää.

Noin vuonna 1000 pakottivat Carib-intiaanit Tairona-kulttuurin siirtymään rannikolta sisämaan ylängöille. Espanjalaisten saavuttua vuonna 1498 Pohjois-Kolumbiaan orjuuttaen heimoja säilyi Tairona-kulttuuri eristyksensä vuoksi entisellään riippumatta siitä, että myös he kokivat vainoa espanjalaisten puolelta.[2]

Perinteet ja maailmankatsomus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kogit valitsevat syntyneistä lapsista tulevat pappinsa, joita kutsutaan nimellä "Mama". Mama ei ole shamaani tai parantaja vaan arvostettu yhteisön valaistunut jäsen. Mama kasvatetaan ensin pitämällä hänet eristyksissä ja pimeässä 18 vuoden ajan jonka jälkeen hänen aistinsa ovat herkistyneessä tilassa vastaanottamaan ulkomaailman ihmeet ja luonnon koko monimuotoisuuden.

Heimon henkisen perinteen keskiössä on "Aluna" - kosminen tietoisuus, joka on kaiken elävän ja kaiken tiedon alkulähde. Aluna on myös luonnon itsensä tietoisuus. Se on tietoinen ja elävä voima. Tieto, joka on yhteinen kaikille alkuperäsikansoille.[3]

Yhteys luontoon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kogeilla on tutkijoita hämmästyttänyt kyky ymmärtää syvällisesti universumin rakennetta ja luonnon kiertokulkua ja tasapainoa. He kokevat asuvansa maailman sydämessä, joksi he kutsuvat Andeista erillään olevaa Sierra Nevada de Santa Martan vuoristoa.

Yhteys ulkomaailmaan ja varoitukset muulle maailmalle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kogit ovat antaneet kaksi kertaa luvan ulkopuoliselle dokumenttielokuvausryhmälle tulla dokumentoimaan heidän maailmankatsomustaan. Molemmissa dokumenteissa he halusivat varoittaa ulkopuolista maailmaa, jota he kutsuvat "pikkuveljikseen", heidän lapsellisen ja ajattelemattoman ja luontoa kunnioittamattoman käyttäytymisensä takia. Molemmat dokumenttielokuvat on ohjannut BBC:n journalisti Alain Ereira. Ensimmäinen elokuva, "From the Heart of the World, The Elder Brothers Warning", tehtiin vuonna 1990 jonka jälkeen Kogit vetäytyivät takaisin eristyksiin.

2000-luvulla maailman tila muuttui luonnon signaaleja tarkkaan seuraavien Kogien mielestä niin vakavaksi että he halusivat ilmoittaa uuden varoituksen koko maailmalle, joten he kutsuivat Alain Ereiran tekemään uutta dokumenttielokuvaa joka sai nimekseen "Aluna - there is no life without thought".

Sana "Aluna" tarkoittaa kosmista ajatteluprosessia, joka muovaa ja ylläpitää todellisuutta ja joka on elämän ja älykkyyden lähde. Elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2012.[4] [3] [5][6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]