Koe no Katachi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koe no katachi
Koe no Katachin mangan ensimmäisen osan kansikuva
聲の形
(Koe no katachi)
Genre draama, romanssi, slice of life
Manga
Tekijä Yoshitoki Ōima (良時大今)
Julkaisija Flag of Japan.svg Kodansha
Sarjajulkaisulehti Flag of Japan.svg Shounen Magazine
Ensimmäinen painatus 6. elokuuta 201319. marraskuuta 2014
Kirjojen lukumäärä 7
Elokuva: Koe no katachi
Ohjaaja Yamada Naoko
Studio Kyoto Animation
Julkaisupäivämäärä Flag of Japan.svg 17. syyskuuta 2016
Kesto 2h 10 min

Koe no katachi (jap. 聲の形, Koe no katachi, sananmukaisesti Äänen muoto) on japanilainen mangasarja, jonka on sekä kirjoittanut että piirtänyt Yoshitoki Ōima. Teos sai alkunsa kertajulkaisuna helmikuussa 2011 Bessatsu Shōnen -julkaisussa. Vuonna 2013 teos alkoi teos alkoi ilmestyä viikottaisessa Shōnen-julkaisussa, ja se jatkui aina vuoden 2014 loppuun saakka. Kodansha julkaisi Japanissa teoksesta seitsemän tankoubonia. Mangan pohjalta julkaistiin vuonna 2016 elokuva, jonka tuotti Kyoto Animation -animaatiostudio. Suomessa elokuvaa on esitetty Finnkinon elokuvateattereissa keväällä 2018 nimellä A Silent Voice.[1][2]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koe no katachi kertoo tarinan Shoya Ishidasta, entisestä ongelmanuoresta, joka kiusasi kuuroa luokkatoveriaan Shoko Nishimiyaa ystäviensä kanssa ollessaan ala-asteella. Nishimiyan vaihdettua koulua kukaan Ishidan aiemmista kavereista ei halunnutkaan enää kaveerata hänen kanssaan, vaan kaikki alkoivatkin kiusata häntä. Tämä jatkuu pisteeseen, missä Ishida toteaa ystävien olevan turhia, eristäytyy yhteiskunnasta ja yrittää tehdä itsemurhan. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun Ishida tapaa Nishimiyan uudestaan seitsemän vuoden jälkeen.

Ujoutensa vuoksi Nishimiya ei ole onnistunut saamaan ystäviä ja on yksin, kuten Ishidakin, tukenaan ainoastaan oma siskonsa. Tajutessaan kummankin kärsivän lapsuutensa traumoista Ishida pyrkii palauttamaan lapsuuden ystävyyssuhteet ennalleen ja antamaan Nishimiyalle mahdollisuuden ystäviin, joita hän ei koskaan saanut Ishidan kiusaamisen vuoksi. Tarinaan tulee monia tuttuja henkilöitä Nishimiyan ja Ishidan lapsuudesta, kuten Ishidan vanhan ystävä Naoka Ueno, joka on vihainen Nishimiyalle tämän aiheutettua Ishidan syrjäytymisen, Miki Kawai, luokan narsistinen ja kaikkien ihailema johtohahmo ja Miyoko Sahara, ainoa joka yritti kaveerata Nishimyan kanssa tämän ollessa nuori. Mukaan tarttuu myös pari uutta ystävää, Ishidan kaltainen ihmisistä syrjäytynyt tukeva ja sydämellinen Tomohiro Nagatsuka sekä Satoshi Mashiba, Kawain ihastus.

Ishida ja Nagatsuka päättävät ryhtyä tekemään elokuvaa kaksistaan, mutta erinäisten vaiheiden myötä pian koko kaveriseitsikko on projektin kimpussa. Samalla kun elokuvaa suunnitellaan, jokainen hahmo kokee erän kovia koettelemuksia, jotka kasvattavat heitä ihmisinä. Koko projekti uhkaa myös kaatua, kun Ishida haukkuu kaikki ystävänsä ja pyrkii taas eristäytymään muista. Tämä ajaa kaikkien erimielisyyksistä syyllisyyttä potevan Nishimiyan yrittämään itsemurhaa, mutta Ishida onnistuu saapumaan paikalle ja pelastaa Nishimiyan hengen samalla itse pudoten parvekkeelta syvään veteen.

Ishidan ollessa sairaalassa elokuvaprojekti on tauolla, kun muut käsittelevät ongelmiaan. Kun Ishida lopulta herää koomasta ja parantuu, ystävykset tekevät elokuvan loppuun, mutta siitä tulee pohjanoteeraus. He eivät kuitenkaan luovuta, vaan kukin aikoo tulla entistä paremmaksi valitsemallaan alalla, joita he olivat hyödyntäneet elokuvan teossa.

Ystävykset tapaavat vielä uudestaan vuosien jälkeen Seijin no hi -päivänä, jolloin juhlitaan nuorten siirtymistä aikuisuuteen. Tuolloin Ishida on päässyt jo eroon ihmisvihastaan ja hänellä on useita pysyviä ystäviä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koe no katachi voitti vuonna 2014 "Parhaan tulokkaan palkinnon". [3] Mangan aihepiirin vuoksi Japanin kuurojen säätiö on arvioinut teoksen sisällön ja suosittelee sitä luettavaksi. [4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]