Kodachrome (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kodachrome
Ohjaaja Mark Raso
Käsikirjoittaja Jonathan Tropper
Tuottaja
Säveltäjä Agatha Kaspar
Kuvaaja Alan Poon
Leikkaaja Geoff Ashenhurst
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
  • 21 Laps Entertainment
  • Gotham Group
  • Motion Picture Capital
Levittäjä Netflix
Ensi-ilta
Kesto 100 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
AllMovie

Kodachrome on vuonna 2017 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen road movie -tyylinen draamaelokuva, jonka on ohjannut Mark Raso. Sen on käsikirjoittanut Jonathan Tropper perustaen tarinan The New York Timesin artikkeliin Kansasissa toimineesta maailman viimeisestä ammattikuvaajien suosimia Kodachrome-diafilmejä kehittäneestä laboratoriosta Wayne’s Photo.

Kodachrome sai ensi-iltansa Toronton elokuvajuhlilla 8. syyskuuta 2017, minkä jälkeen Netflix osti sen levitysoikeudet ja julkaisi sen suoratoistopalvelussaan vuonna 2018.[1]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuoden 2010 paikkeille sijoittuvassa tarinassa levy-yhtiön kykyjenetsijänä toimiva Matt (Jason Sudeikis) saa kuulla isänsä Benin (Ed Harris), kuuluisan valokuvaajan, olevan kuolemassa maksasyöpään. Isä ja poika eivät ole pitäneet yhteyttä vuosikymmeneen, mutta nyt sosiaalisesti kulmikas Ben haluaa Mattin kuljettajakseen viedäkseen löytämänsä kehittämättömät vanhat Kodachrome-filmirullat Kansasin laboratorioon ennen kuin se suljetaan lopullisesti. Matkalle vanhalla Saab 900 -avoautolla lähtee myös isän sairaanhoitaja Zoe (Elizabeth Olsen). Matkalla Matt yrittää myös pelastaa oman musiikkiuransa uhkaavilta potkuilta tekemällä levytyssopimuksen Chicagossa pitkään seuraamansa yhtyeen kanssa, mutta epäonnistuu. Juuri kun Matt alkaa pitää Zoesta, tämä ottaa lopputilin töykeästi käyttäytyvän Benin hoitotyöstä.

Isä ja poika saapuvat lopulta Kansasin laboratorioon, jossa on paljon muitakin filmejään kehityttämään tulleita. Ben tapaa monia ihailijoitaan ja myös vanhoja kuvaajakollegoitaan, jotka ovat samalla asialla. Laboratorion väripigmentit ovat kuitenkin päässeet loppumaan vuorokautta arveltua aiemmin, ja Benin rullat ovat vähällä jäädä kehittämättä. Ben kuolee filmien ollessa laboratoriossa, ja omistaja Wayne luovuttaa kehitetyt diakuvat laatikoissa Mattille surunvalittelujen myötä ja kertoo niiden jääneen maailman viimeisinä kehitetyiksi Kodachrome-kuviksi. Kotona poika lataa kuvat diaprojektoriin ja huomaa niiden olevan rakkaudella kuvattuja perhekuvia hänen äidistään, isästään ja hänestä itsestään noin viisivuotiaana. Zoe tulee tapaamaan Mattia, ja he lähentyvät kuvia katsellessaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
 Ed Harris  Benjamin Asher Ryder, kuuluisa valokuvaaja  
 Jason Sudeikis  Matt Ryder, levy-yhtiön edustaja ja Benin etääntynyt poika  
 Elizabeth Olsen  Zooey Kern, Benin hoitaja ja avustaja  
 Bruce Greenwood  Dean Ryder, Benin nuorempi veli  
 Wendy Crewson  Sarah Ryder, Deanin vaimo  
 Dennis Haysbert  Larry Holdt, Benin manageri  

Roger Ebertin muistosivustolla kriitikko Susan Wloszczyna kirjoitti Kodachromen jäävän juonensa ennakoitavuuden takia jälkeen neljä vuotta aiemmin julkaistusta, tarinaltaan samantapaisesta Alexander Paynen elokuvasta Nebraska (2013), joka sai useita Oscar- ja Golden Globe -ehdokkuuksia. Hän antoi elokuvalle kaksi ja puoli tähteä neljästä.[2] Rotten Tomatoes -sivuston mukaan 48 arvostelun perusteella laskettuna kriitikoiden arvosteluista 71 prosenttia oli positiivisia.[3]

  1. Galuppo, Mia: Toronto: Netflix Acquires Elizabeth Olsen-Starrer 'Kodachrome' The Hollywoord Reporter. 11.9.2017. Viitattu 6.2019.
  2. Wloszczyna, Susan: Kodachrome RogerEbert.com. 20.4.2018. Viitattu 30.5.2019. (englanniksi)
  3. Kodachrome Rotten Tomatoes. Viitattu 29.5.2015. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Kodachrome (film)