Knut Haugland

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Knut Haugland (23. syyskuuta 1917 Oslo, Norja25. joulukuuta 2009 Oslo, Norja) oli norjalainen radisti, upseeri, tutkimusmatkailija ja Milorg-vastarintaliikkeen veteraani.

Haugland syntyi Oslossa ja ennen toista maailmansotaa hän elätti itsensä sekalaisilla töillä. Hän oli myös radioamatööri. Harrastus vei Hauglandin mukaan natsimiehitystä vastustaneen vastarintaliikkeen toimintaan, ja hänestä tulikin Oslon alueen tärkein radisti. Gestapo ei koskaan onnistunut sieppaamaan häntä. Signaalin paikallistaminenkin onnistui tarinan mukaan vain yhden kerran. Hän pakeni Ruotsin kautta Englantiin ja sittemmin hän otti osaa muun muassa Rjukanin raskasvesisabotaasiin. Hän jäi armeijan palvelukseen sodan jälkeen ja kohosi everstiksi.

Vuonna 1947 Hauglandista tuli Kon-Tiki-retkikunnan toinen radisti[1]; hän sai virkavapaata täksi ajaksi. Haugland osoittautuikin hyväksi matkatoveriksi ja merimiehenä nopeaoppiseksi. Retken jälkeen Haugland osallistui moniin muihinkin tutkimusretkikuntiin.

Armeijasta eläkkeelle jäätyään Haugland siirtyi Oslon Kon-Tiki-museon johtajaksi, jossa virassa hän toimi aina vuoteen 1990 asti. Erottuaan museonjohtajan tehtävästä Haugland vetäytyi loppuiäkseen täysin julkisuudesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Thor Heyerdahl: Kon-Tiki – lautalla yli Tyynenmeren. Tammi, 1949.
  • Kari Jokinen: Sukeltajan tie. Otava, 1996.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Christensen, Else: Kon-Tiki: Thor Heyerdahlin seikkailu Polynesiaan Historia. 18.4.2018. Bonnier Publications. Viitattu 27.8.2019.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.