Knossoksen seinämaalaukset

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Knossoksen seinämaalauksia Iraklionin arkeologisessa museossa.

Knossoksen seinämaalaukset eli Knossoksen freskot on nimitys, jota käytetään Knossoksen palatsikeskuksesta Kreetan saarelta löydetyistä minolaisaikaisista seinämaalauksista.

Seinämaalaukset on maalattu niin kutsutulla uudella palatsikaudella noin ajalla 1600–1450 eaa. Freskot koristivat Knossoksen palatsin sisäseiniä. Osa maalauksista on tehty aidolla freskotekniikalla niin, että maalaus on tehty tuoreelle, kostealle laastipinnalle; osa puolestaan on maalattu kuivalle seinälle. Osa peittää kokonaisia seiniä, kun taas osa on pienempiä. Maalaukset esittävät minolaista elämää, uskonnollisia toimituksia sekä ihmisiä, eläimiä ja kasveja. Tunnetuimpiin kuuluu härkähyppyä esittävä fresko. Maalaukset muistuttavat jossain määrin egyptiläistä taidetta, mutta ovat sitä sekä muuta saman aikakauden taidetta naturalistisempia. Seinämaalaukset on maalattu pääosin punaisen, oranssin, ruskean, keltaisen ja sinisen sävyillä sekä valkoisella ja mustalla. Miehille on maalattu tummempi ja naisille vaaleampi iho, mikä oli aikakauden konventio.[1][2][3]

Seinämaalaukset ovat nykyisin Iraklionin arkeologisessa museossa. Niiden paikalla Knossoksen arkeologisella alueella on kopiot. Monet maalauksista ovat säilyneet vain vähäisiltä osiltaan, ja niiden restauroinneissa on osana paljon tutkijoiden tulkintaa. Myös maalauksille annetut nimet ovat nykyaikaisia.

Merkittävimmät seinämaalaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Knossos Trone.JPG Aarnikotkat
Aarnikotkia ja kasveja. Löydetty niin kutsutusta valtaistuinsalista.
AMI - Krokus pfückende Affen.jpg Apina ja krookukset
Apina, joka kerää krookuksia ruukkuun. Tunnetaan myös nimellä Sahraminkerääjä, koska se rekonstruoitiin alun perin väärin esittämään sahramia keräävää poikaa. Freskon arvellaan olevan Knossoksen vanhimpia.[2]
Kreta-Knossos02.jpg Astiankantajat
Kaksi miestä, jotka kantavat astioita.
Dauphins de knossos.jpg Delfiinit
Delfiinejä. Löydetty niin kutsutusta kuningattaren huoneistosta.
Armon Knossos P1060086.JPG Härkä ja oliivipuu
Oliivipuuta kohti hyökkäävä härkä.
Knossos - 06.jpg Härkähyppy
Mies, joka suorittaa härkähyppyä härän selässä.[1]
Knossos 2.jpg Kilvet
Kilpiä.
Knossos frise2.JPG Liljaprinssi tai Pappiskuningas
Ylhäinen mies.
Knossos frise pieuvre edit.jpg Mustekala
Mustekalan lonkeroita.
Knossos fresco women.jpg Naiset
Naisia sinisellä taustalla.
The Parisian, fresco, Knossos, Greece.jpg Pariisitar
Nainen, joka on saanut nimensä siitä, että muistutti joidenkin arkeologien mukaan monin tavoin 1800-luvun lopun pariisitarta. Tulkitaan yleensä papittareksi tai jumalattereksi. Freskon osa.[1]
AMI - Tänzerin.jpg Tanssiva nainen
Nainen, joka mahdollisesti tanssii.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kleiner, Fred S.: Gardner's Art through the Ages: The Western Perspective, s. 71–72. Nide 1. Cengage Learning, 2009. ISBN 0495573604. Teoksen verkkoversio.
  2. a b Castleden, Rodney: Minoan Life in Bronze Age Crete, s. 74–75. Routledge, 2002. ISBN 1134880642. Teoksen verkkoversio.
  3. Hellander, Paul & Armstrong, Kate & Clark, Michael & Deliso, Chris: Greek Islands, s. 221. Lonely Planet guidebooks. Lonely Planet, 2008. ISBN 174104314X. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]