Kivinilkat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kivinilkat
Thermarces cerberus
Thermarces cerberus
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Heimo: Kivinilkat
Zoarcidae
Swainson, 1839
Katso myös

  Kivinilkat Commonsissa

Kivinilkat (Zoarcidae) on ahvenkalojen lahkon kalaheimo, johon kuuluvia lajeja esiintyy viileillä ja lauhkeilla merialueilla sekä maapallon eteläisellä että pohjoisella pallonpuoliskolla.[1][2] Kivinilkkoja tunnetaan 314 lajia 59 suvussa.[3][1] Suomessa esiintyy näistä yksi, kivinilkka (Zoarces viviparus).

Kivinilkoilla on pitkänomainen ruumis, jossa on 58–150 selkänikamaa; pisin on amerikankivinilkka (Zoarces americanus), joka voi kasvaa jopa 1,1 metrin pituiseksi. Heimoon kuuluvilla lajeilla on pitkä selkä- ja peräevä, jotka yhtyvät saumattomasti pyrstöevään, sekä hyvin pienet vatsaevät, jotka voivat myös puuttua kokonaan.[1] Muita yhteisiä tuntomerkkejä ovat uimarakon puuttuminen sekä huomaamaton kylkiviiva. Suu on suuntautunut joko eteen tai alaspäin ja pienet suomut ovat syvällä ihossa tai puuttuvat kokonaan.[2]

Kivinilkat elävät merenpohjassa rantavyöhykkeellä tai syvemmän meren alueella. Niiden pääasiallista ravintoa ovat pienet selkärangattomat pohjaeläimet.[2] Suurin osa heimon lajeista laskee mätimunansa merenpohjaan kudun jälkeen eli ne ovat ovipaarisia. Munat ovat yleensä suurikokoisia mutta niitä on melko vähän.[1][2] Kolme Zoarces-sukuun kuuluvaa lajia synnyttää poikasensa elävinä eli ne ovat ovovivipaarisia. Osa lajeista huolehtii poikasista myös syntymän jälkeen. Heimon tieteellinen nimi onkin johdettu kreikankielisestä sanasta zoarkes, joka tarkoittaa ’elämää suojelevaa’.[1]


Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Family Zoarcidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 17. kesäkuuta 2010. (englanniksi)
  2. a b c d Zoarcidae (html) Marine Species Identification Portal. ETI BioInformatics. Arkistoitu 5.3.2016. Viitattu 17. kesäkuuta 2010. (englanniksi)
  3. Genera/species by family/subfmily in Eschmeyer's Catalog of Fishes California Academy of Sciences (2023)