Kivihuulikala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kivihuulikala
Ctenolabrus rupestris Saint-Quay.JPG
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Heimo: Huulikalat Labridae
Suku: Ctenolabrus
Laji: ruperstris
Kaksiosainen nimi

Ctenolabrus rupestris
(Linnaeus, 1758)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kivihuulikala Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kivihuulikala Commonsissa

Kivihuulikala (Ctenolabrus rupestris) on huulikalojen heimoon kuuluvan sukunsa (Ctenolabrus) ainoa laji. Sitä esiintyy itäisellä Atlantilla, Välimerellä ja Mustallamerellä. Laji viihtyy rehevillä kallioisilla riutoilla yleensä noin 20–50 metrin syvyydessä, joissakin tapauksissa jopa vain 1 metrissä.[2]

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kivihuulikalan joidenkin yksilöiden tiedetään kasvaneen kokonaispituudeltaan 18-senttimetrisiksi. Lajin luontainen pituus on kuitenkin noin 11 senttimetriä.[2] Kalan on väriltään selkäpuolelta punertavanruskea ja vatsasta vaaleampi. Pyrstöevän alkupäässä on musta täplä; myös selkäevän alussa on musta täplä, joka kuitenkin yleensä on heikosti erottuva.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupalliset kalankasvattamot hyödyntävät kivihuulikalan ja sen sukulaislajin viherhuulikalan mieltymystä loisten syömiseen muiden kalojen päältä myyntiin tarkoitetun lohen puhdistamiseksi [2]. Huulikalat pääsevät kuitenkin usein karkaamaan läpi kasvattamoiden verkkoaitojen, koska ne ovat lohta huomattavasti pienempikokoisia.

Monet alkuperäiskansat käyttävät kivihuulikalaa ravintonaan. Länsimaissa se on suosittu sekä julkisten akvaarioiden asukkina [2] että virkistyskalastuksen kohteena.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pollard, D.: Ctenolabrus rupestris IUCN Red List of Threatened Species. Version 2017.1. 2010. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 3.7.2017. (englanniksi)
  2. a b c d e www.fishbase.org: Species: Ctenolabrus rupestris