Kiureli Sammallahti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kiureli Sammallahti (s. 1975) on suomalainen laulaja-lauluntekijä[1], muusikko ja harmonikan soittaja[2].

Sammallahti julkaisi debyyttisinglensä "Rannalla istuja" 16. huhtikuuta 2021.

Sammallahti vaikuttaa muun muassa perinteistä romanimusiikkia esittävässä yhtyeessä Hilja Grönfors & Latso Dzinta sekä Totuus ja valhe -kokoonpanossa[3], joka esittää Vladimir Vysotskin lauluja suomeksi. Sammallahti on profiloitunut myös intialaisen musiikin esittäjänä ja tunnetuksi tekijänä.[4] Tunnetuin hänen intialaiseen musiikkiin pohjaavista kokoonpanoistaan lienee Shava.

Sammallahti on toiminut muusikkona, säveltäjänä ja näyttelijänä useissa teatteriproduktioissa muun muassa Lilla Teaternissa, Helsingin kaupunginteatterissa, Vaasan kaupunginteatterissa, KOM-teatterissa, Teatteri Avoimissa Ovissa, Teatteri Jurkassa ja Tanssiteatteri Raatikossa[5][6][7][8][9]. Vuonna 2016 Sammallahti esitti yhtä pääosista Ooppera Skaalan produktiossa Bollywood KaBOOM!.[10] Hän myös sävelsi noin puolet oopperan musiikista ja osallistui libreton kirjoittamiseen.

Elokuvaprojekteja, joihin Sammallahti on osallistunut harmonikan soittajana, ovat muun muassa Pelikaanimies, Baby Box ja Hawaizaada, joka on intialainen Bollywood-tuotanto vuodelta 2015. Hän on toiminut muusikkona muun muassa TV-ohjelmissa Mustat lesket, Lemmenleikit, Eurovision laulukilpailu 2008 ja luistelun EM-kilpailu 2009. Lisäksi hän on säveltänyt Paikan kertomaa -TV-sarjan tunnusmusiikin ja osallistunut Shava-yhtyeen kanssa Uuden musiikin kilpailun 2015 finaaliin säveltämällään ja sanoittamallaan kappaleella "Ostarilla". Hän on myös vieraillut Bumtsibum-ohjelmassa.[11] Shava-yhtyeen kanssa Sammallahti on vieraillut ohjelmissa Pop’n Roll ja Nenäpäivä[12]. Hän on myös vieraillut ajankohtaisohjelmissa Arto Nyberg[11] ja Global with Matthew Amroliwala (BBC World News).[13] Sammallahden säveltämää ja soittamaa musiikkia on kuultu myös Late Night With Conan O’Brienin Suomi-jaksossa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiureli Sammallahden isä on Pekka Sammallahti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]