Kiureli Sammallahti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kiureli Sammallahti (s. 1975) on suomalainen laulaja-lauluntekijä[1], muusikko ja harmonikan soittaja[2]. Hän vaikuttaa mm. perinteistä romanimusiikkia esittävässä yhtyeessä Hilja Grönfors & Latso Dzinta sekä Totuus ja valhe - kokoonpanossa[3], joka esittää Vladimir Vysotskin lauluja suomeksi. Sammallahti on profiloitunut myös intialaisen musiikin esittäjänä ja tunnetuksi tekijänä.[4] Tunnetuin hänen intialaiseen musiikkiin pohjaavista kokoonpanoistaan lienee Shava.

Sammallahti on toiminut muusikkona, säveltäjänä ja näyttelijänä useissa teatteriproduktioissa mm. Lilla Teaternissa, Helsingin kaupunginteatterissa, Vaasan kaupunginteatterissa, KOM-teatterissa, Teatteri Avoimissa ovissa, Teatteri Jurkassa ja Tanssiteatteri Raatikossa[5][6][7][8][9]. Vuonna 2016 Sammallahti esitti yhtä pääosista Ooppera Skaalan produktiossa Bollywood KaBOOM!.[10] Sammallahti myös sävelsi noin puolet oopperan musiikista ja osallistui libreton kirjoittamiseen.

Elokuvaprojekteja, joihin Kiureli on osallistunut harmonikan soittajana, ovat mm. Pelikaanimies, Baby Box ja Hawaizaada, joka on intialainen Bollywood-tuotanto vuodelta 2015. Hän on toiminut muusikkona mm. TV-ohjelmissa Mustat lesket, Lemmenleikit, Eurovision laulukilpailu 2008 ja Luistelun EM-kilpailu 2009. Lisäksi hän on säveltänyt Paikan kertomaa - TV-sarjan tunnusmusiikin ja osallistunut Shava-yhtyeen kanssa Uuden musiikin kilpailun 2015 finaaliin säveltämällään ja sanoittamallaan kappaleella Ostarilla. Hän on myös vieraillut BumtsiBum-ohjelmassa.[11] Shava-yhtyeen kanssa Sammallahti on vieraillut ohjelmissa Pop’n Roll ja Nenäpäivä[12]. Hän on myös vieraillut ajankohtaisohjelmissa Arto Nyberg[13] ja Global with Matthew Amroliwala (BBC World News).[14] Kiurelin säveltämää ja soittamaa musiikkia on kuultu myös Late Night With Conan O’Brienin Suomi-jaksossa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiurelin isä on Pekka Sammallahti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]