Kiss (kappale)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Kiss”
Prince
Singlen ”Kiss” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Parade
 Julkaistu 5. helmikuuta 1986
 Formaatti 7"- ja 12" vinyyli
 Tekijä(t) Prince
 Tuottaja(t) Prince
 Tyylilaji funk, pop rock, post-disco, minimalistinen musiikki
 Kesto 03.38 (albumiversio)
 Levy-yhtiö Paisley Park
Princen muut singlet
Pop Life
1985
”Kiss”
1986
Mountains
1986

Kiss on Princen ja The Revolutionin kappale vuodelta 1986. Se julkaistiin Parade-albumin ensimmäisenä singlenä, ja siitä tuli yksi Princen suurimmista hiteistä.

Kiss on minimalistinen tanssikappale, jonka Prince oli alun perin luvannut The Family -nimisen yhtyeen ensilevytykseksi. Princen antaessa kappaleen The Familyn työstettäväksi, siitä oli olemassa vain noin minuutin kestävä demoversio, jossa oli yksi säe ja yksi kertosäe. The Family sovitti kappaleen uudestaan, ja syntyi Kissin tunnettu minimalistinen funk-kitarasäestys. Kuultuaan, mitä The Family oli tehnyt kappaleelleen, Prince päättikin levyttää sen itse. Hän sävelsi kappaleen loppuun ja äänitti sen itse The Revolution -yhtyeensä kanssa. Kappaleen suola löytyy vaihtelusta cis- ja c-nuottien välillä laulumelodiassa. Minimalistisen kompin lisäksi The Familyn versiosta lopulliselle Kiss-singlelle jäi yhtyeen taustalauluosuus, jonka Prince jätti kuitenkin taka-alalle kappaleen masterointivaiheessa. Kissista tuli Princen kolmas listaykkönen, ja Prince lisäsi sen viime hetkellä vuoden 1986 Parade-albumilleen.

Kaksi vuotta myöhemmin Art of Noise yhdessä Tom Jonesin teki kappaleesta kuuluisan cover-version. Siitä tuli suuri hitti erityisesti Isossa-Britanniassa. Princen alkuperäisen levytyksen ollessa listaykkösenä USA:n listalla, oli samanaikaisesti sijalla kaksi The Banglesin kappale Monic Monday, joka on myös Princen kirjoittama laulu. Tämä teki Princestä historian viidennen laulunkirjoittajan, jolla on ollut kaksi Top-10 hittiä samanaikaisesti Yhdysvaltain singlelistalla.