Kirjakaapeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kirjakaapeli oli uuteen tieto- ja viestintätekniikkaan sekä erilaisen kirjastomiljöön luomiseen erikoistunut Helsingin kaupunginkirjaston kokeileva toimipiste, joka toimi myös nuoremman väen kohtauspaikkana. Kirjasto perustettiin vuoden 1994 alussa Ruoholahdessa sijaitsevaan kulttuurikeskuksena toimivaan vanhaan Kaapelitehtaaseen. Kaapelitehtaasta Kirjakaapeli muutti vuonna 1995 keskustan Lasipalatsiin, jossa se oli remonttia lukuun ottamatta vuoteen 2005 saakka, jolloin se muutti yhdessä Musiikkiasema-musiikkikirjaston kanssa naapurissa olevaan Pääpostitaloon ja ne yhdistyivät Kirjasto 10:ksi. Lasipalatsin vuosien 1997–1998 remontin[1] ajan Kirjakaapeli toimi Isolla Roobertinkadulla, aikuisviihderavintola Kings Kakadun naapurissa.

Pääsy internetiin kuului alusta lähtien Kirjakaapelin palveluihin, joihin kuului myös mahdollisuus julkaista omia sisältöjä verkkoon. Tätä varten Kirjakaapeli ja osuuskunta Katto-Meny ylläpitivät ensimmäisenä kirjastona maailmassa omaa internetpalvelinta. Palvelimen nimi oli Kaapelisolmu ja se on toiminut pitkään muun muassa tärkeänä järjestöjen viestintäkanavana internetissä. Kirjakaapelin antaman esimerkin myötä internet levisi nopeasti myös muihin Suomen yleisiin kirjastoihin ja kirjastonjohtaja Erkki Lounasvuori, tekn. ylioppilas Jyrki Kuoppala ja Katto-Menyn toimitusjohtaja Mikael Böök saivat vuonna 1996 kirjakaapelin toteuttamisesta valtion tiedonjulkistamispalkinnon.[2]

Vuonna 2000 Helsingin kaupunginkirjasto sai Bill & Melinda Gates Foundationin myöntämän Access to Learning -palkinnon tietotekniikan ja internetin käyttömahdollisuuksia edistävästä työstä. Tunnustuksen rahallinen suuruus oli miljoona dollaria (eli tuolloin noin miljoonaa euroa). Palkinnon perusteluina oli erityisesti, mutta ei ainoastaan, Kirjakaapelin parissa tehty toiminta.[3] Palkintorahoilla Helsingin kaupunki rakensi vuonna 2001 avatun iGS Tietohuoltoasema -verkkotietopalvelun.

Kirjakaapeli käytti englanninkielistä nimeä The Cable Book. Kaapelisolmu oli englanniksi Knot in the Cable.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lasipalatsin mediakeskus, Urban Pilot Project report (englanniksi)
  2. Opetusministeriö: Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, Valtion tiedonjulkistamispalkinnot perusteluineen
  3. Helsingin kaupunginkirjasto, 2000, Access to Learning-palkinto Helsingin kaupunginkirjastolle

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.