Kinopalatsi (Turku)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo nykyisestä elokuvateatterista Kauppiaskadulla. Entisestä elokuvateatterista Eerikinkadulla katso Kino-Palatsi (Turku). Muita samannimisiä elokuvateattereita on täsmennyssivulla Kinopalatsi.
Kinopalatsi Turussa

Kinopalatsi (Turku) on Finnkino-ketjun elokuvateatteri Turun keskustassa Kauppatorin kulmassa. Se on Turun suurin elokuvateatteri: saleja on yhdeksän ja asiakaspaikkoja yhteensä 1 524.[1]

Kinopalatsin suunnitteli Arkkitehtitoimisto Schauman, ja se rakennettiin vanhojen Formia- ja Casino-elokuvateatterien tiloihin. Samoissa tiloissa on esitetty elokuvia jo 1920-luvulta asti,[2] sillä sittemmin Formiaksi vaihtunut elokuvateatteri oli alun perin Kinola, jossa esitettiin Suomen ensimmäinen äänielokuva vuonna 1929.

Maaliskuussa 2001 avatun Kinopalatsin omisti aluksi Sandrew Metronome, joka päätti nimetä sen samoin kuin muutamaa vuotta aiemmin perustetun Helsingin Kinopalatsin.[3] Finnkino osti Turun Kinopalatsin vuonna 2006.[4]

Vuonna 2007 Kinopalatsin aulatiloihin alettiin suunnitella Savoy-teatterin kaltaista monitoimitilaa. Kyseisenlaiselle monitoimitilalle on ollut kysyntää Turussa jo pitkään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turku – Kinopalatsi Finnkino.
  2. Elokuvakeskus Kinopalatsi, Turku, 2001 (Referenssit) Schauman Arkkitehdit Oy. Viitattu 30.7.2013.
  3. Suominen, Raili: Yhdeksän salin viihdekeskus viettää syntymäpäiviä. Turun Sanomat, 23.3.2004. TS-Yhtymä. Artikkelin verkkoversio Viitattu 30.7.2013.
  4. Finnkino osti Sandrew Metronome Finlandin elokuvateatterit. Turun Sanomat, 29.6.2006. TS-Yhtymä. Artikkelin verkkoversio Viitattu 30.7.2013.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pajasta Palatsiin. Turun elokuvaelämän historia. Toim. Ari Honka-Hallila, Helena Honka-Hallila, Hanna Kangasniemi, Hannu Salmi. Lähikuva-yhdistys, Turun elokuvakerho, Varsinais-Suomen elokuvakeskus ry 1997.
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.