Kingdom Hearts -pelisarjan käsitteet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on artikkeli Square Enixin ja Disneyn yhteistyönä kehittämän Kingdom Hearts -pelisarjan käsitteistä.

Olennot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sydämettömät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sydämettömät (engl. The Heartless) ovat Kingdom Hearts -pelisarjan tavallisimpia vihollisia. Ne ovat pimeyden turmelemia sydämiä, joilla ei ole ruumista tai sielua. Ne ovat tunteettomia eivätkä ajattele, joten ne toimivat pelkän vaiston varassa. Tästä ne ovat nimensäkin saaneet.

Sydämettömiä on kahdenalaisia: puhdasverisiä (engl. Pureblood) ja "merkittyjä" (engl. Emblem). Puhdasveriset olivat aluksi ainoita olemassa olevia sydämettömiä. Ne elävät lähinnä Pimeyden maailmassa ilmestyen Valon Maailmaan vain harvoin. "Merkityt" ovat keinotekoisia sydämettömiä, jotka syntyivät Ansem Viisaan ja Xehanortin tekemistä kokeista, jotka turmelivat elävien sydämiä.[1] Toisin kuin Puhdasveriset, Merkityt jättävät jälkeensä sydämiä tuhoutuessaan. Mutta jos ne tuhotaan ilman keybladeä, ne katoavat Pimeyden maailmaan muuttuen taas sydämettömiksi. Tunteettomuudestaan huolimatta sydämettömät tottelevat ketä tahansa, jolla on vahva tahto. Yhä voimakkaampia sydämettömiä ilmestyy, mitä lähemmäksi maailmat ajautuvat pimeyttä. Ne pääsevät Valon maailmaan Pimeyden käytävien kautta.

Puhdasverisillä sydämettömillä ei ole symbolia, mutta Merkityt kantavat symbolia, joka muistuttaa punaiseen piikkilankaan käärittyä sydäntä.

Nobodyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos sydämettömäksi muuttuneella olennolla on tarpeeksi vahva tahto, hänen jälkeensä jättämät ruumis ja sielu voivat alkaa toimia omillaan synnyttäen olennon nimeltä Nobody. Ilman sydämiä Nobodyt eivät kuulu valoon eivätkä pimeyteen ja ovat pelkkää "tyhjyyttä". Organisaatio XIII:n jäsenet ovat harvoja tunnettuja Nobodyja, jotka ovat säilyttäneet puhekyvyn, ihmismäisen hahmon ja alkuperäisen minänsä muistot.[2] Tuhoutuessaan Nobodyn sielu ja ruumis katoavat pimeyteen, kunnes hänen alkuperäisen minänsä sydän on vapautettu, jolloin sekä sydämettömän että Nobodyn todellinen minä palautuu entiselleen.[3] Ilmeni kuitenkin, että ajan mittaan Nobodeille alkaa kehittyä tunteita sekä oma sydän, vaikka heillä ei aluksi sellaista olekaan. Tästä huolimatta he voivat edelleen yhdistyä takaisin todelliseen minäänsä tuhoutuessaan.[4]

Poikkeuksellisia Nobodyja muihin verrattuina ovat Soran ja Kairin Nobodyt, Roxas ja Naminé. Roxasilla ei ollut syntyessään Soran muistoja ja Sora kykeni palautumaan sydämettömästä ihmiseksi ilman, että Roxas tuhoutui. Naminé syntyi Kairin menettäessä sydämensä, mutta Kairi ei puhtaan valonsa vuoksi muuttunut sydämettömäksi.

Nobodyt käyttävät symbolina nurinpäin olevaa sydäntä, jonka sisältää nousee esiin risti.

Perehtymättömät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perehtymättömät (engl. Unversed) esiintyvät pelissä Kingdom Hearts: Birth by Sleep. Perehtymättömät ovat Vanitaksen, Ventuksen sydämen pimeän puolen ruumiillistuman, negatiivisten tunteiden ruumiillistumia. Mestari Xehanort käytti näitä ja Vanitasta vahvitaakseen Ventuksen sisällä elävää valoa. Perehtymättömät lakkasivat olemasta, kun Vanitas yhdistyi takaisin Ventukseen ja Ventus tuhosi alitajuisesti Vanitaksen.[5]

Bugit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelmistobugit tai yksinkertaisesti bugit ovat päävihollisina pelissä Kingdom Hearts coded. Niitä esiintyy Samu Sirkan päiväkirjan digitaalisessa versiossa. Yleisimpiä vihollisbugeja ovat Bug Bloxit. Muut bugit ottavat Soran aiemmin kukistamien sydämettömien hahmot.

Unensyöjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unensyöjät (engl. Dream Eaters) ovat päävihollisina pelissä Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance. Sydämettömien tavoin nekin ovat syntyneet pimeydestä, mutta Unensyöjät elävät vain "syvään uneen" vaipuneissa maailmoissa. Niitä on kahdenlaisia: "Painajaiset" (engl. Nightmares), jotka syövät hyviä unia ja istuttavat pahoja, sekä "Henget" (engl. Spirits), jotka päinvastaisesti syövät pahoja unia ja toimivat myös Soran ja Rikun kumppaneina näiden matkatessa Nukkuvissa maailmoissa. Painajaiset voivat ottaa myös vallan tietyistä esineistä kuten eräs Painajainen valtasi Soran sydäntä suojelevan Ventuksen haarniskan. Lisäksi matkustamalla Soran uniin pelastamaan tämän Xehanortilta, Riku tuli itse toimineeksi Unensyöjänä.[4]

Esineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keyblade[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keybladet ovat avaimen muotoisia miekkojen tavoin käytettäviä aseita, joilla voi taistella pimeyttä vastaan. Ja vain niiden avulla voi vapauttaa pimeyden valtaamia sydämiä. Niillä on myös kyky avata ja sulkea ovia sekä sinetöidä maailmojen sydämiä niiden avaimenreikien kautta. Tarpeeksi korkea-arvoinen keybladen käyttäjä voi antaa toiselle kyvyn käyttää keybladeä antamalla tämän koskettaa keybladensä (Rikun ja Kairin tapauksissa) tai luomalla yhteyden tämän sydämeen (Soran tapauksessa).[5] Vaikka oman keybladen voi menettää, sellaisen myös luoda toisesta aseesta (kuten Riku ja Lea ovat tehneet).

χ-blade[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

χ-blade (”χ” lausutaan ”khii-miekka”) on muinainen miekka, jonka alkuperää ei tunneta. Se esiintyi ensi kertaa pelissä Birth by Sleep. χ-miekassa on kahden Valtakunnan avaimen (engl. Kingdom Key) muodostama X-asennossa muodostama kahva ja keskellä koristeellinen terä. Toisin kuin tavalliset keybladet, χ-miekka pystyy hallitsemaan Valtakunnan Sydämiä toimien niiden vartijana. Keybladet luotiin sen kuvaksi, mutta useat niiden käyttäjät alkoivat himoita Valtakunnan Sydänten valoa itselleen, mistä alkoi Keyblade-sota. Sota käytiin paikassa, josta tuli Keyblade Graveyard, ja se päättyi χ-bladen tuhoon, jolloin se jakaantui seitsemäksi valoksi ja kolmeksitoista pimeydeksi. Seitsemästä valosta syntyivät Sydänten Prinsessojen sydämet.

Birth by Sleepissä mestari Xehanort yritti ensin virheellisesti luoda χ-miekan yhdistämällä yhdenpuhdasta valoa ja yhden puhdasta pimeyttä olevan sydämen. Hän käytti tähän entistä oppilastaan, Ventusta, ja tämän pimeän puolen ruumiillistumaa, Vanitasta. Heidän yhdistymisensä ei tullut täydelliseksi ja johti epävakaan χ-miekan tuhoon.

Dream Drop Distance Xehanort paljasti aikoneensa alun perin takoa sen uudestaan Sydänten Prinsessoilla ja Organisaatio XIII:n jäsenillä. Mutta tämän epäonnistuessa ”Ansemin” ja Xemnaksen tuhojen johdosta, hän kokosi kolmeksitoista ”pimeyden etsijäksi” eri irkarnaatioitaan eri aikakausilta kantamaan oman sydämensä palasia ja aikoo taistella heillä seitsemää ”valon vartijaa” eli keybladen käyttäjää vastaan.

Valtakunnan Sydämet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtakunnan Sydämet (engl. Kingdom Hearts), josta pelisarjan nimikin tulee, on pelin juonen tärkein osa. Se on kaikkien maailmojen sydän ja esiintyy useimmissa peleissä sydämen muotoisena kuuna. Sen valo ajoi kuitenkin monet käymään taisteluita, jotka johtivat Keyblade-sotaan. χ-miekan tuhoutuessa Valtakunnan Sydämet vajosivat pimeyteen ja maailmat jakaantuivat erilleen toisistaan. Mestari Xehanort on pyrkinyt tuomaan ne takaisin valoon ja hallitsemaan niitä mielensä mukaan. Ne ilmestyivät Keyblade Graveyardille, kunnes Ventuksen ja Vanitaksen yhdistymisestä syntyneen epävakaan χ-bladen tuhoutuessa ne palasivat pimeyteen. Jakaannuttuaan sydämettömäksi ja Nobodyksi, ”Ansem” (Xehanortin sydämetön) yritti etsiä ”ovea pimeyteen” löytääkseen todelliset Valtakunnan Sydämet ja Xemnas (Xehanortin Nobody) yritti luoda omat versionsa niistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kingdom Hearts, Ansemin salainen raportti #5
  2. Kingdom Hearts II, Yen Sid kertoo Soralle, Akulle ja Hessulle Nobodyista
  3. Kingdom Hearts Re:coded, pelin salainen lopetus
  4. a b Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance
  5. a b Kingdom Hearts: Birth by Sleep