King Kongin poika

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
King Kongin poika
Son of Kong
Ohjaaja Ernest B. Schoedsack
Käsikirjoittaja Ruth Rose
Tuottaja
Säveltäjä Max Steiner
Kuvaaja
Leikkaaja Ted Cheesman
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö RKO Radio Pictures, Inc.
Levittäjä RKO Pictures
Ensi-ilta
Kesto 70 min.
Alkuperäiskieli englanti
Edeltäjä King Kong
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

King Kongin poika (The Son of Kong; Suomessa televisioesityksessä nimellä Kongin poika) on Ernest B. Schoedsackin ohjaama yhdysvaltalainen kauhuelokuva vuodelta 1933. Se on jatko-osa samana vuonna valmistuneelle King Kong -elokuvalle.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan tapahtumat alkavat kuukauden kuluttua edellisen elokuvan dramaattisesta finaalista ja seuraavat elokuvantekijä Carl Denhamin (näyttelijänä edelleen Robert Armstrong) uusia seikkailuita. Denham on haastettu oikeuteen Kongin aiheuttamista tuhoista. Denham lähtee New Yorkista kapteeni Englehornin Venture-laivalla. Da Kangin satamassa he törmäävät Nils Helstromiin, norjalaiseen kapteeniin joka myi heille aikaisemmin kartan King Kongin kotisaarelle, Pääkallosaarelle. Helstrom kertoo saarella olevasta aarteesta. Huonon taloudellisen tilanteensa sokaisemana he uskovat Helströmiä, joka valehteli heille sillä hän halusi paeta oikeutta tapettuaan miehen. Pääkallosaarella he tapaavat King Kongin albiinopojan. Poika kuvataan isäänsä paljon pienemmäksi, kuitenkin kaksi kertaa ihmisten korkuiseksi. Aarrekin löytyy kaikesta huolimatta saarelta. King Kongin poika kuolee Denhamia pelastaessaan, kuten kuolee jokainen saaren eläin maanjäristyksen upottaessa saaren mereen.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Robert Armstrong  Carl Denham  
 Helen Mack  Hilda  
 Frank Reicher  kapteeni Englehorn  
 John Marston  Nils Helstrom  
 Victor Wong  Charlie  
 Edward Brady  Red  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva tuotettiin ja julkaistiin vuonna 1933, heti King Kongin menestyksen jälkeen, ja oli kohtalainen menestys. Käsikirjoittaja Ruth Rose ei halunnut tehdä vakavaa elokuvaa perustellen tätä sillä, että jatko-osa ei voisi ylittää esikuvaansa. Hänen mukaansa "Jos et voi tehdä siitä suurempaa, niin tee se hauskemmaksi." Denhamia näyttelevä Robert Armstrong piti jatko-osasta enemmän, sillä se tarjosi hänen mielestään enemmän mahdollisuuksia henkilöhahmon kehittämiseen.

Käsikirjoituksessa kuvattiin heimosotaa ja dinosaurusten joukkopakoa massiivisen syklonin/maanjäristyksen aikana joka upottaa Pääkallosaaren elokuvan lopussa. Elokuvassa uudelleenkäytettiin useita King Kongia varten rakennettuja pienoismalleja. Elokuvassa käytetyn alkuperäisen Styracosauruksen mallin omistaa nykyään ohjaaja Peter Jackson, joka ohjasi King Kongin uusintafilmatisoinnin vuonna 2005.

Nostalgia Merchant julkaisi elokuvan VHS:llä 1980-luvulla. Turner Home Entertainment julkaisi elokuvan uudelleen vuonna 1991. Vuonna 2005 elokuva julkaistiin DVD:llä. Se oli saatavilla erillisenä tai osana keräilijän kolmen elokuvan boxia yhdessä King Kongin ja Mighty Joe Youngin kanssa. Elokuvasta on saatavilla myös DVD-versio, jossa on sekä alkuperäinen King Kong että Kongin poika.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Son of Kong (1933) – Articles. Turner Classic Movies – TCM. Arkistoitu 20.9.2019. Viitattu 4.7.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]