Kilpapurjehdussäännöt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli esittelee purjehduksen kilpailusääntöjen henkeä, historiaa ja kilpapurjehduksen sääntöihin liittyviä käsitteitä. Viralliset suomenkieliset säännöt ovat kulloinkin voimassa olevassa Purjehduksen Kilpailusäännöt -kirjassa, joiden tekijänoikeuksia hallitsee Suomen Purjehtijaliitto.

Kilpapurjehdussääntöjä käytetään purjehduskilpailuissa joihin osallistuu yksi tai useampi miehitetty tai miehittämätön purjealus. Purjevene- ja kevytvenekilpailujen lisäksi kilpapurjehdussääntöjä käytetään myös purjelautailu-, leijapurjehdus-, pienoismallipurjehduskilpailuissa. Kilpailussa sääntöjen noudattamista valvoo kilpailuorganisaation nimittämät purjehdustuomarit. Kilpailussa kilpailun järjestäjät lähettävät kilpailijoille viestejä viestilipuilla.

Kilpapurjehdussäännöillä pyritään ehkäisemään yhteentörmäykset ja herrasmieslajin luonteelle sopien vakavat henki- ja välinevahingot. Kilpapurjehdussäännöt ovat sukua meriteillä voimassa olevalle kansainväliselle oikeudelle; Asetus kansainvälisistä säännöistä yhteen törmäämisen ehkäisemiseksi merellä 30/1977.[1]

Kilpapurjehduksen luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpapurjehdus on kuin shakkia vedenpinnalla, ja veneiden kulkua stragiapelissä ohjaa tarkat säännöt. Kilpapurjehdussäännöt ovat yksi keskeisimpiä osa-alueita kilpapurjehduksessa ja varsinkin ratakilpailussa. Muita kilpapurjehduksen osatekijöitä ovat mm. veneen käsittelytaito, venevauhti, ryhmätyöskentely, eli fleet control ja tuuliolosuhdemuutosten ennustaminen. Purjehduskilpailussa sääntöjä saa ja pitää käyttää taktisen edun saavuttamiseen ja kilpakumppanin voittamiseksi. Ratakilpailussa sääntötuntemus korostuu sekä lähdössä että merkkejä kierrettäessä, eli voittaja on saavuttanut parhaan mahdollisen strategisen paikan ja pääsee kiertämään merkit ensimmäisenä.

Kilpapurjehdussääntöjen ylläpito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainvälinen Purjehtijaliitto kehittää ja valvoo kansainvälisiä kilpapurjehdussääntöjä kansallisten purjehtijaliittojen kanssa. ISAF vahvistaa kilpapurjehdussäännöt neljäksi vuodeksi, olympiadiksi kerrallaan aina edellisten Olympialaisten jälkeen.

Vuodesta 2013 suomenkieliset säännöt julkaisee Suomen Purjehdus ja Veneily ry. Säännöt ovat myös saatavilla sähköisenä PDF-muodossa.]

Ennen vuotta 2013 suomenkieliset säännöt julkaisi Suomen Purjehtijaliitto. Suomen kielelle säännöt käänsi Pertti Lipas, joka oli ISAFin Committee Workin Partyn puheenjohtaja vuodesta 2004 ja luottamustoimensa puolesta avainasemassa 2009-2012 Purjehduksen kilpailusääntöjen koostamisessa.

 • Purjehduksen kilpailusäännöt 2009-2012, ISBN 951-98570-?-?, vahvistettu 1.1.2009
 • Purjehduksen kilpailusäännöt 2005-2008, ISBN 951-98570-4-4, vahvistettu 1.1.2005
 • Purjehduksen kilpailusäännöt 2001-2004, ISBN 951-98570-2-8, vahvistettu 1.1.2001

Kilpapurjehdussääntöjen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Purjehduksen kilpailusäännöt pysyivät lähes muuttumattomina 1940-luvulta vuoteen 1997. Vuonna 1997 sääntöjä yksinkertaistettiin merkittävästi. Osassa 2. sääntöjen määrä väheni 90:stä 12:een. Muutosten jälkeen veneiden kulkuoikeudet perustuvat kolmeen pääsääntöön;

 1. Kun veneet ovat eri halsseilla, vasemmalla halssilla olevan veneen täytyy väistää oikealla halssilla olevaa venettä (sääntö 10)
 2. Kun veneet ovat samalla halssilla ja peittävät toisiaan, tuulen puolen veneen täytyy väistää suojan puolen venettä.(sääntö 11)
 3. Kun veneet ovat samalla halssilla eivätkä peitä toisiaan, selvästi perässä olevan veneen täytyy väistää selvästi edessä olevaa venettä. (sääntö 12)

Tämän lisäksi kilpailusäännöissä on erityissääntöjä muun muassa lähtö-ja merkinkiertotilanteille.

Säännöt pääpiirteittäin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka säännöt muuttuvat joka vuosi, ovat ne jo pidemmän aikaa jakautuneet seuraaviin pääosiin:

 • Määritelmät
 • Perussäännöt
 • Kun veneet kohtaavat, eli väistämissäännöt
 • Kilpailun pitäminen, jossa kuvataan mm. kilpailulautakunnan antamat lähtö- ja muut signaalit
 • Muut vaatimukset kilpailtaessa, jossa kuvataan mm. sallittuja tai kiellettyjä toimia kilpailujen aikana
 • Protestit, hyvitys, tutkinta, sopimaton käytös ja muutoksenhaku
 • Ilmoittautuminen ja kilpailukelpoisuus
 • Kilpailuorganisaatio

Pääsääntöjen lisäksi on joukko liitteitä, jotka kuvaavat mm. eri purjehduslajien erikoissääntöjä (mm. purjelautailu, leijapurjehdus, radio-ohjattavat, joukkue- ja paripurjehdus), sekä sisältävät oppaita kilpailun järjestelyyn.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Asetus kansainvälisistä säännöistä yhteen törmäämisen ehkäisemiseksi merellä, Finlex 30/1977

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säännöt ja tulkinnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]