Killzone 2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Killzone 2
Kehittäjä Guerrilla Games
Julkaisija Sony Computer Entertainment Europe
Jakelija PlayStation Store ja PlayStation Now
Ohjaaja Mathijs de Jonge
Suunnittelija Neil Alphonso
Säveltäjä Joris de Man
Pelisarja Killzone
Julkaistu
 • AUS 26. helmikuuta 2009
 • NA 27. helmikuuta 2009
 • EU 27. helmikuuta 2009
 • JP 23. huhtikuuta 2009
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: Alkaen 17 vuotta
PEGI 18
USK 18
Alusta PlayStation 3
Jakelumuoto Blu-ray
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Killzone 2 on Guerrilla Gamesin kehittämä ja Sony Computer Entertainment Europen julkaisema futuristinen ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Peli julkaistiin PlayStation 3:lle helmikuussa 2009.

Killzone 2 joka sijoittuu tulevaisuuteen ja taisteluun autoritääristä helghast-armeijaa vastaan. Helghastit tulevat Alfa Centauri A:ta kiertävältä Helghan-nimiseltä planeetalta. Pelin päähenkilö kuuluu Interstellar Strategic Alliance -nimiseen järjestöön, joka valvoo Maan siirtokuntia muissa aurinkokunnissa. ISA taistelee helghasteja vastaan suojellakseen yhtä siirtokunnista, Helghanin naapuriplaneetta Vektaa, ja turvatakseen siirtokuntien vakauden. Peli on jatkoa PlayStation 2:lle julkaistulle Killzonelle ja PlayStation Portablen Killzone: Liberationille.

Pelin jatko-osa Killzone 3 julkaistiin helmikuussa 2011.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksinpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksinpeli koostuu noin kymmenen tehtävän mittaisesta kampanjasta sekä botteja vastaan käytävistä ”kahakoista”. Pelattavuus on melko tuttua monista muista räiskintäpeleistä. Mukana on silti Killzone Liberationista tuttu suojaan meneminen, jossa PlayStation 3:n ohjaimen vasenta liipaisinta (L2) painamalla mennään suojaan, mistä sitten kurkitaan analogitikkua käyttäen. Kaikki tapahtuu hahmon silmistä, eikä kamera hyppää muiden pelien tapaan pelihahmon taakse.

Peli alkaa, kun pelaajan miehistönkuljetusalus syöksyy Helghanin Pyrrhus-nimisen pääkaupungin laitamille, helghastien puolustaessa kaupunkia. Ensimmäiset viisi lukua vietetäänkin Pyrrhusissa, jonka jälkeen siirrytään toisiin maisemiin. Näitä ovat esimerkiksi Suljevan kylä Helghanin syrjäseuduilla, Tharsis-jalostamo, ISA:n kiertoradalta käsin toimiva tukialus, sekä keisari Visarin palatsi. Pelaaja saa lähes koko yksinpelin ajaksi kaverin mukaansa ja tällä kertaa NPC:eihin on oikeasti panostettu. Kaverien luodit niittävät vihollisia kiitettävästi alas, vaikkakin omien sihti on tarkoituksella jätetty huonommaksi. Tällä varmistetaan, että itsellekin jää pelattavaa.

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Killzone 2 sisältää myös 32:n pelaajan moninpelin, jossa taistellaan kahdeksalla erilaisella yksinpeliin perustuvalla areenalla kokemusta keräten. Pelimuotona toimii Warzone, jossa saman erän aikana pelataan useita, lennosta vaihtuvia pelimuotoja, kuten lipunryöstöä, VIP:n suojausta sekä kohteen pommittamista. Kaverit voivat hakeutua pelissä samaan ryhmään, jolloin keskustelu on rajoitettu pelkästään ryhmän sisälle. Kaiken kaikkiaan moninpeli tarjoaa nopeatempoista lähitaistelua, jonka takia esimerkiksi erillinen suojautuminen sekä ajoneuvot on karsittu pois.

Aseet ja ajoneuvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Killzone 2 sisältää yhteensä 15 erilaista asetta. Näihin lukeutuvat muun muassa pari erilaista rynnäkkökivääriä, puoliautomaattikivääri, haulikko, konepistooli, revolveri, pistooli, sinko, liekinheitin ja kaksi erityistä asetta: sähköase (ampuu sähköä yhtämittaisesti) ja pulttiase (ampuu viholliset lähimpään seinään niittaavia räjähtäviä pultteja). Aseet ovat hyvin mallinnettuja ja tarkkoja. Jälkimmäisen ansiosta varsinkin lonkalta ampuminen on tehokasta.

Aseita tukemaan on tullut myös kasa erilaisia ajoneuvoja, joita käytetään yksinpelissä. Ajoneuvot voidaan jakaa kahteen ryhmään – helghastien ja ISA-joukkojen menopeleihin. Yleisesti helghastien kalusto on ISA:n vastaavaa karumpaa, joskin yhtä toimivaa. Sama suuntaus näkyy myös aseissa. ISA käyttää tarkkoja laatuaseita, helgastien asettaessa halvan hinnan ja massatuotannon laadun edelle. Pelissä tämä näkyy helgastien aseiden kehnompana tarkkuutena, toisaalta niissä on yleensä suurehko lipas ja ISA:n vastineitaan korkeampi tulinopeus.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Killzone 2:n parissa työskenteli kehityksen huippuvaiheessa yli 135 ihmistä. Peli on käännetty 20 eri kielelle ja pelin kehitys maksoi huhujen mukaan 39 miljoonaa euroa ($50 milj.), joka vastaa keskikokoista Hollywood-elokuvaa. Killzone 2:sta julkaistiin myös PlayStation 3 -bundle, mutta erikoisveriota ei ole tulossa. Peli tarjoaa paljon taustatietoa Killzone-universumista latausruutujen aikana näytettävillä tekstinpätkillä, sekä kentistä löydettävillä intel-dokumenteilla. Myös tuki liikkeentunnistukselle on otettu mukaan.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kersantti Tomas ”Sev” Sevchenko on pelin protagonisti ja yksi Legion-erikoisjoukon Alfa-ryhmän neljästä jäsenestä. Sev on hiljainen mutta rohkea taistelija, jonka Legionin johtaja eversti Templar henkilökohtaisesti valitsi yksikköönsä. Sev muuttuu tarinan aikana hitaasti kyyniseksi ja välinpitämättömäksi
 • Korpraali Dante Garza on Sevin paras kaveri ja niin ikään Alfa-ryhmän jäsen. Garza syntyi vauraaseen vektalaisperheeseen mutta ei sietänyt etuoikeutettua asemaansa ja liittyi vapaaehtoisena ISA:aan, sukunsa kauhuksi. Hän on taitava tarkka-ampuja mutta tunnetaan paremmin jatkuvasta suunsoitosta ja purnaamisesta.
 • Ylikersantti Rico Velasquez on Alfan ryhmänjohtaja sekä eversti Templarin ystävä. Vektan slummeissa kasvanut Rico on suurikokoinen ja pahasuinen sotilas, joka vihaa helghasteja miltei fanaattisesti, sotilaskurin tullessa perässä hyvänä kakkosena.
 • Korpraali Shawn Natko on Alfan lähitaisteluekspertti ja jopa Garzaakin kovempi valittaja. Hän vaikuttaa joskus kyyniseltä ja katkeralta mutta taistelee kuitenkin urheasti. Hän on samaa saapumiserää kuin Rico, verrattuna nuorempiin Garzaan ja Seviin.
 • Eversti Jan Templar komentaa Helghanille hyökännyttä avaruuslaivastoa lippulaivastaan New Sunista käsin. Hän ystävystyi Ricon kanssa Vektan taistelujen aikana ja haluaisikin taistella kentällä tämän rinnalla. Templar on niitä harvoja korkeita upseereita, joita Alfa-ryhmän jäsenten kaltaiset kovat veteraanit arvostavat.
 • Helghastien keisari Scolar Visari on yläluokkainen, taitava poliitikko joka muutti Helghanin muutamassa vuodessa köyhästä ja hedelmättömästä planeetasta sotilaalliseksi suurvallaksi. Kansansa rakastama Visari on vannonut ampuvansa ISA:n laivaston takaisin avaruuteen, ja ennen kuolevansa kuin antautuvansa viholliselle.
 • Eversti Mael Radec on Visarin oikea käsi ja pääkaupunki Pyrrhusin puolustuksen komentaja. Radec johtaa joukkojaan ylemmälle upseerille epätavallisesti etulinjasta, ollen taistelussa rohkea ja armoton sotilas. Tästä syystä sekä omat että viholliset kunnioittavat ja pelkäävät häntä yhtäläisesti. Radec on muutenkin erikoinen helghastiupseeri, sillä hän joutuu miestensä tapaan käyttämään hengityssuojainta, mikä viittaa työläistaustaan ja sitä kautta rivimiehestä ylenemiseen.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli alkaa kaksi vuotta ensimmäisen Killzonen jälkeen, vuodesta 2359. Ensimmäisessä Killzonessa helgastit hyökkäsivät naapuriplaneettalleen Vektalle, jossa he kuitenkin kärsivät tappion vektalaisia ISA:n joukkoja vastaan. Estääkseen uuden hyökkäyksen vastaisuudessa ISA:n sotajoukot aloittavat ennalta ehkäisevän iskun Helghanille. Pelaaja ohjaa kersantti Tomas ”Sev” Sevchenkoa, ISA:n Legion-erikoisjoukkojen sotilasta, jonka ryhmä lähetetään kaappaamaan helghastien keisari Scolar Visari ja tuomaan tämä oikeuden eteen. Heti kättelyssä kuitenkin selviää, että Helghan-planeetta on ikävä paikka. Planeetan sääolosuhteet ovat parhaimmillaankin hirvittävät, sen ilma myrkyllistä ja jatkuvat ukkosmyrskyt piiskaavat planeetan pintaa armotta. Helppoa ja nopeaa voittoa hakemaan lähteneet ISA:n sotilaat huomaavat erehtyneensä katkerasti; helghastit aikovat taistella viimeiseen mieheen asti.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Tekninen toteutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Killzone 2:n E3 2005 -messuilla julkaistu ensimmäinen traileri olikin todellisuudessa tietokoneanimaationa toteutettu, ei videokaappausta varsinaisesta pelistä kuten Guerilla antoi ymmärtää. Tämä nosti suuren yleisön odotukset todella korkealle. Kun trailerin oikea alkuperä paljastui, spekuloitiin Guerillan hylkäävän pelinsä ennakko-odotusten aiheuttaman valtavan paineen takia. Peli kuitenkin julkaistiin ajallaan helmikuussa 2009, ja se keräsi kriitikoilta huippuarvosanoja, Metacritic-keskiarvon ollessa 91. Peliä kehuttiin erityisesti audiovisuaalisen toteutuksen laadusta, monen pitäessä peliä surullisen kuuluisan trailerin lupaukset lunastaneena. Yhtenä hyvän grafiikan mahdollistavana tekijänä pelimoottori käyttää renderoimiseen – eli grafiikan ruudulle piirtämiseen – konsolin Nvidia-grafiikkaprosessorin ohella myös Cell-prosessorin SPU-ytimiä. Tätä ei ole aikaisemmin juurikaan nähty.

Muista teknisistä ominaisuuksista mainittavia ovat 30 kertaa sekunnissa päivittyvä kuva, 1080i natiiviresoluutio ja 7.1 -tilaäänien tuki. Pelistä löytyy myös paljon huomaamattomampia teknisiä ominaisuuksia. Esimerkkinä seinistä tippuvat kaakelit ovat 3d-objekteja ja niitä voi olla lattialla monia satoja palasia, ilman että ne katoavat mihinkään. Tämän lisäksi esimerkiksi luotien terminaaliballistiikkaan on nähty paljon vaivaa. Seiniin osuessa eri luodit jättävät erilaiset jäljet ja vihollisia ampuessa nämä reagoivat osumiin varsin realistisesti. Osumien vaikutukset on saatu aikaan sekoittamalla räsynukkefysiikkaa sekä ennalta tehtyä animaatiota.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]