Kiinteistönvälityspalkkio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kiinteistön välityspalkkio on aluehallintoviraston välitysliikerekisterissä olevan laillistetun kiinteistönvälitysyrityksen toimeksiantosopimuksen perusteella perimä komissio asunto-osakkeen tai kiinteistön kauppaan liittyen. Yleisimmin välityspalkkion välitysliikkeelle maksaa kohteen omistava taho myynnin onnistumisesta. Olemassa on kuitenkin myös nk. ostotoimeksiantoja, joissa välityspalkkion maksuperusteena on uuden ostettavan kohteen löytyminen.

Vaihtoehdot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Välityspalkkiovaihtoehtoja on Suomessa tarjolla pääsääntöisesti kahdenlaisia. Perinteinen prosentuaalinen hinnoittelumalli joko kohteen velattomasta myyntihinnasta tai myyntihinnasta, joista jälkimmäisessä tapauksessa välityspalkkiota ei peritä mahdollisesta kohteen velkaosuudesta. Prosentuaalisen välityspalkkion vaihtoehtona tarjotaan nykyisin kiinteitä välityspalkkioita, joissa välityspalkkion määrä on päätetty ennalta jo toimeksiantosopimuksen valmisteluvaiheessa. Välityspalkkiot veloitetaan yleisesti kaupanteon yhteydessä.

Kiinteistönvälitystoiminnan katsotaan olevan vakiintunutta. Tästä syystä laillistetut kiinteistönvälitysyritykset ovat velvollisia ilmoittamaan välityspalkkiodensa määrän selkeästi kuluttajille suuntautuvassa mainonnassaan. Markkinoille on tullut ilmoitusvelvollisuuden ansiosta välityspalkkiovertailuja, jotka listaavat paikkakunnan välitystarjontaa välityspalkkiovertailussa.

Palkkiokehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa kiinteistönvälittäjien kuluttajilta keskimäärin pyytämä kiinteistön välityspalkkioprosentti oli vuoden 2017 lopussa 4,29%. Asunto-osakkeen ammattivälityksen vastaava keskiarvoprosentti oli taasen 4,10%. Hinnat sisältävät arvonlisäveron 24%.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Välityspalkkiot 2016-2017 - Välityspalkkiovertailu Asuntojenmyynti.fi. Viitattu 9.4.2018.