Kiinanjokidelfiini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiinanjokidelfiini
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Valaat Cetacea
Alalahko: Hammasvalaat Odontoceti
Heimo: Iniidae[2]
Suku: Lipotes
Miller, 1918
Laji: vexillifer
Kaksiosainen nimi

Lipotes vexillifer
Miller, 1918

Kiinanjokidelfiinin alkuperäinen levinneisyys
Kiinanjokidelfiinin alkuperäinen levinneisyys
Katso myös

  Kiinanjokidelfiini Wikispeciesissä
  Kiinanjokidelfiini Commonsissa

Kiinanjokidelfiini[3][4] eli baiji[3] (Lipotes vexillifer) on tai oli Kiinassa Jangtsejoessa elävä lähes sokea valaslaji. Sitä on Kiinassa kutsuttu "Jangtsen jumalattareksi".[5] Vaikka Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN luokittelee lajin äärimmäisen uhanalaiseksi,[1] jotkut katsovat sen kuitenkin kuolleen sukupuuttoon, koska tutkijat eivät onnistuneet löytämään laskennassa ainuttakaan yksilöä.[6] Kiinanjokidelfiinin arvioidaan eläneen maapallolla 20 miljoonaa vuotta.[5] Se on niin kutsuttu elävä fossiili, sillä se on säilynyt esihistoriallisista ajoista katoamiseensa saakka lähes muuttumattomana.

Joukko tutkijoita julisti kiinanjokidelfiinin sukupuuttoon kuolleeksi 8. elokuuta 2007, kun ainoatakaan yksilöä ei havaittu Jangtsejoella kuusi viikkoa kestäneiden etsintöjen jälkeen.[5] Jotkut uskovat delfiinin kuolleen sukupuuttoon jo vuonna 2002, kun viimeinen tiedetty kiinanjokidelfiini Kigi kuoli. Joitakin päiviä aiemmin eräs kiinalaismies oli kuvannut videokameralla suurta joessa liikkuvaa eläintä, joka oli todennäköisesti baiji. Jotkut tutkijat pitävät lajia kuitenkin jo hävinneenä, sillä yksi tai muutama yksilö ei riittäisi pelastamaan kantaa. Tutkijoiden mielipiteet eivät ole kuitenkaan muuttaneet Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n näkemystä siitä, että laji saattaa olla vielä elossa.[1] Vuonna 2016 amatööritutkimusryhmä väitti havainneensa kiinanjokidelfiinin lähellä Wuhun kaupunkia[7].

Vuonna 1997 laskennassa kiinanjokidelfiinejä löydettiin enää 13,[8] kun vielä 1980-luvulla niitä eli vielä noin 400.[6] Suurin syy tähän ovat olleet salametsästykset ja jokiin viritettävät verkot. Myös Kolmen rotkon pato muutti pysyvästi delfiinien elinympäristöä. Delfiinejä pyrittiin pelastamaan siirtämällä niitä läheiseen järveen.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinanjokidelfiinillä on pitkä ja kapea nokka. Kiinanjokidelfiini painaa noin 125–230 kg,[9] joidenkin lähteiden mukaan enimmäispaino olisi kuitenkin 160 kg[8]. Pituutta uroksilla saattaa olla jopa 2,5 metriä[9][8] ja naarailla 2,3 metriä. Useimmat yksilöt ovat 2,0-2,5 m pitkiä. Väritykseltään baiji on yläpuolelta siniharmaa ja alapuolelta valkoharmaa.[9]

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinanjokidelfiini elää vain makeavetisissä joissa ja järvissä. Jangtsejoella kiinanjokidelfiinit ovat eläneet syvemmissä osissa ja ne ovat tulleet matalammalle ainoastaan pyydystämään kaloja ravinnokseen.[9]

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinanjokidelfiininaaras saavuttaa sukukypsyyden noin kuuden ja uros neljän vuoden iässä. Tiineys kestää noin 10–11 kuukautta. Naaraat synnyttävät noin kahden vuoden välein yhden jälkeläisen kerrallaan.[9] Syntynyt jälkeläinen on noin metrin mittainen ja emo hoitaa sitä 8–20 kuukautta.

Erään yksilön on arveltu eläneen luonnossa 24-vuotiaaksi.[9]

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinanjokidelfiinit syövät alle 6,5 cm leveitä makean veden kaloja.[9]

Käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinanjokidelfiinit ovat sosiaalisia eläimiä, ja elävät pienissä, 3–4 yksilön ryhmissä. Ryhmät saattavat muodostaa suurempia, 9–16 delfiinin joukkoja. Ravintoa kiinanjokidelfiinit hakevat päivisin ja lepäävät öisin hiljaa virtaavissa kohdissa.[9]

Vaaran uhatessa kiinanjokidelfiini saattaa paeta 60 km/h nopeudella, mutta useimmiten se liikkui vain noin 10–15 km/h nopeudella.

Kaikilla jokidelfiineillä on heikko näkö, ja osa lajeista on lähes täysin sokeita. Baiji ei ole täysin sokea, vaikka sen silmät ovatkin pienet ja näkökyky heikko. Pääosin se kuitenkin käyttää kaikuluotausta suunnistaessaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Smith, B.D., Zhou, K., Wang, D., Reeves, R.R., Barlow, J., Taylor, B.L. & Pitman, R.: Lipotes vexillifer IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 1.8.2014. (englanniksi)
  2. Wilson & Reeder: Lipotes vexillifer Mammal Species of the World. Bucknell University. Viitattu 21.04.2010. (englanniksi)
  3. a b Delfiinit WWF Suomi. Viitattu 31.5.2008.
  4. Nisäkäsnimistötoimikunta: Nisäkäsnimistö luomus.fi. 2008. Viitattu 18.3.2010.
  5. a b c Sami Sillanpää: Jangtsen valkoinen delfiini kuoli sukupuuttoon HS.fi. 14.12.2006. Helsingin Sanomat. Viitattu 31.5.2008.
  6. a b China's white dolphin called extinct after 20 million years 14.12.2006. RichardDawkins.net. Viitattu 31.5.2008. (englanniksi)
  7. Phillips, Tom: China's 'extinct' dolphin may have returned to Yangtze river, say conservationists The Guardian. 11.10.2016. Viitattu 12.10.2016. (englanniksi)
  8. a b c Prieme, Anders; Varonen, Jukka-Pekka: Delfiinit tekevät kuolemaa. Tieteen Kuvalehti, 2007, nro 15, s. 75 ja 77.
  9. a b c d e f g h Paul Massicot: Animal Info - Baiji animalinfo.org. Viitattu 31.5.2008. (englanniksi)