Kiinanaavikkokissa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiinanaavikkokissa
Chinese Mountain Cat (Felis Bieti) in XiNing Wild Zoo.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Heimo: Kissaeläimet Felidae
Suku: Kissat Felis
Laji: bieti
Kaksiosainen nimi

Felis bieti
Milne-Edwards, 1892

Kiinanaavikkokissan levinneisyys
Kiinanaavikkokissan levinneisyys
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kiinanaavikkokissa Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kiinanaavikkokissa Commonsissa

Kiinanaavikkokissa (Felis bieti), tunnetaan myös nimellä kiinanvuorikissa, on pieni kissaeläin Länsi-Kiinassa. Se on kissojen (Felis) suvun huonoimmin tunnettu jäsen.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turkin väriä lukuun ottamatta tämä kissa muistuttaa ulkomuodoltaan eurooppalaista villikissaa. Sen pituus on 80 cm, hännän pituus 35 cm. Turkki on hiekanvärinen, mahapuoli lähes valkea, jaloissa ja hännässä on musta raidoitus. Lisäksi sen vartalossa on vaaleita pystyraitoja, jotka tuskin erottuvat. Talviturkki on kesäturkkia tuuheampi, sillä se elää kylmillä alueilla. Se painaa noin kuusi kiloa.

Elinalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sen elinalueita ovat Kiinassa Tiibet, Qinghai, Gansu ja Sichuan. Se asustaa harvahkoissa metsissä ja pensaikkoisessa maastossa, mutta nimestään huolimatta sitä tavataan harvoin todellisilla aavikoilla. Ne voivat elää jopa kolmen kilometrin korkeudessa.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinanaavikkokissa on aktiivinen yöaikaan: se saalistaa jyrsijöitä, piiskujäniksiä ja lintuja. Kissa on Kiinassa suojeltu, mutta se on silti uhanalainen, sillä sen tärkeintä ravintoa piiskujäniksiä myrkytetään. Kissat joko kuolevat myrkkyyn tai vähenevät ravinnon puutteen takia.

Alalajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alalajeja on kolme, Felis b. bieti itäisillä seuduilla ja Felis b. chutuchta sekä Felis b. vellerosa lännessä. Jotkut auktoriteetit pitävät chutuchtaa ja vellerosaa villikissan alalajeina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sanderson, J., Mallon, D.P. & Driscoll, C.: Felis bieti IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2010. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)