Kiinan Internet-sensuuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvitus Tuntemattoman kapinallisen sensuroimisesta

Kiinan kansankongressi on hyväksynyt Manner-Kiinassa internet-sensuurilain.[1] Tämän vuoksi Kiinan hallitus on tehnyt lukuisia asetuksia ja sensurointijärjestelmä on asennettu yritysten, organisaatioiden ja valtion omistamien Internet-palveluntarjoajien järjestelmiin.[2] Kiinan erityishallintoalueilla Hongkongissa ja Macaossa on omat lait, joten Internet-sensuurilaki ei ole voimassa siellä.

Hallituksen sensuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sensuuri on tiukentunut Kiinassa presidentti Xi Jinpingin aikana.[3]

Kiinalaisista noin puolella on nettiyhteys ja vain murto-osa käyttää suojattuja yhteyksiä. Suuri osa kansasta ei siis nauti vapaasta internetin selaamisesta. Vapaa tiedonkulku on kuitenkin todella tärkeää esimerkiksi monille pienyrityksille. Googlen toiminnan estäminen hyödyttää ennen muuta kiinalaisia internet-yrityksiä, sillä hallitus haluaa ohjata ihmiset kiinalaisten hakukoneiden pariin. Googlen toiminta on ollut Kiinassa estetty Kiinassa vuodesta 2010, jolloin yhtiö kieltäytyi jatkamasta hakutulosten sensuuria. Kiinalainen hakuohjelma Baidu ei voi korvata ulkomaisia ohjelmia. Sen lisäksi, että Baidu sensuroi monet Kiinan hallituksen mielestä arkaluontoiset haut, se suosii hakutuloksissa niitä tahoja, jotka maksavat mainosrahaa Baidulle. Kiinassa on kielletty Googlen lisäksi mm. Facebookin, Twitterin ja Gmailin käyttö. Viranomaiset sanovat, että ulkomaista nettiä ei tarvita ja että kiinalainen internet riittää. Kiinan sensuuri eroaa muiden maiden sensuurista siinä, että muualla estetään pääsy esimerkiksi rasistiselle sivulle, kun taas Kiinassa sensuurin syy on ideologinen. Kiinan viranomaiset sanovat haluavansa suojella kiinalaista kulttuuria.[4]

Sensuurilla Kiina vääristelee historiaansa, vaimentaa vallanpitäjien kritiikin ja peittelee korruptiota. Internet-sensuuri on vain tuorein ulottuvuus Kiinan kaikkialle ulottuvassa sensuurijärjestelmässä, jolla valvotaan tiedotusvälineitä, taidetta, tiedettä ja muita julkisen elämän ulottuvuuksia. Tunnetun kiinalaisen sensuurin kritisoijan Murong Xuecun mukaan sensuuri on myös vääristänyt kiinalaisten käsitystä historiastaan. Niin sanotun kulttuurivallankumouksen ja sitä edeltäneen nälänhädän historia on hänen mukaansa kirjoitettu uudelleen, ettei puolueen arvovalta kansan silmissä kärsisi. Murongin mukaan tavalliset kiinalaiset eivät nettisensuurin takia saa tarpeeksi tietoa siitä, millaisia ihmisoikeusloukkauksia Kiinassa tapahtuu, vaikka niiden kohteeksi joutuukin suuri määrä kansalaisia. Xuecun mukaan maailman 30:stä suosituimmasta sivustosta 16 on kokonaan kielletty Kiinassa. Lisäksi useat hakusanat ja teemat on kielletty hakukoneissa.[5] Sensuuri kieltää jopa ilmaisun "olen eri mieltä" käytön Kiinan tärkeimmässä sosiaalisessa mediassa Weibossa, joka on Kiinan vastine Twitterille. Kiellettyihin ilmaisuihin kuuluvat muun muassa "kahden kauden rajoitus", "elinikäinen valtakausi" ja "nousta lentokoneeseen", joka ääntyy samalla tavoin kuin nousta valtaistuimelle.[6]

Kiertämiskeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuri osa kiinalaisista kiertää hallinnon asettamat rajoitukset käyttämällä VPN-yhteyksiä, jonka avulla netinkäyttäjä pystyy ohittamaan Kiinan "suuren palomuurin", ja pääsee näkemään Kiinassa kiellettyjä nettisivustoja.[5] VPN rakentaa virtuaalisen yhteyden julkisen verkon yli. Kiina on kuitenkin viime aikoina onnistunut estämään useita VPN-ohjelmistoja, eivätkä ne enää toimi Kiinassa. Käynnissä on jatkuva kilpavarustelu netin rajoitusten valvojien ja rajoitusten murtajien välillä. VPN-ohjelmistojen estäminen on tehty korottamalla teknisesti palomuuria. Kaikkia VPN-yhteyksiä ei Kiinassa ole estetty. Osa häirinnän kohteeksi joutuneista yrityksistä on lisäksi jo onnistunut tehostamaan palveluaan niin, että "palomuuri ylittyy". Monilla tutkimuslaitoksilla, suuryrityksillä ja kommunistisella puolueella on omat kanavansa päästä vapaasti ulkomaisen tiedon lähteille, mutta tavallisilla kansalaisilla tätä mahdollisuutta ei ole.[4]

Xi Jinpingiä on kritisoitu kiertämällä sensuuria varsinkin Nalle Puh -meemillä.[6][7] Hidasälyistä Nalle Puhia verrataan netissä Kiinan presidenttiin Xi Jinpingiin. Kaikki maininnat Nalle Puhista sensuroidaan Kiinan sosiaalisissa medioissa. Vuoden 2015 sensuroiduin kuva Kiinassa oli meemi, jossa verrattiin kuvaa presidentti Xi Jinpingistä tervehtimässä kansaa limusiinistaan ja kuvaa lelusta, jossa Nalle Puh istuu leluautossaan.[8]

Wikipedian käytön estäminen Kiinassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinan kansantasavalta on rajoittanut alueellaan internettietosanakirja Wikipediaan pääsyä ainakin kolme kertaa. Kiinassa sijaitsevat Internet-yhteyksien tarjoajat (Hongkongia ja Macaota lukuun ottamatta) ovat joutuneet toteuttamaan Kiinan politiikkaa ja estämään pääsyn Wikipedian Internet-sivuille. Satunnaiselta ja koordinoimattomalta vaikuttava nettisensuuri on tyypillistä Kiinalle, ja tällaista on ollut myös Wikipedian sensuroiminen. Tällä hetkellämilloin? Wikipedian käyttö on kolmatta kertaa estettynä Kiinassa. Viralliset tahot eivät ole kertoneet mitään syitä käytön estoihin, mutta syinä pidetään muun muassa Wikipedian artikkeleita Taiwanin kysymyksestä ja Kiinan ihmisoikeustilanteesta. Estoja on voitu kiertää, mutta kaikille tämä ei ole helppoa.

Ensimmäisen kerran Wikipediaan pääsy estettiin Pekingistä 2. kesäkuuta 2004, Taivaallisen rauhan aukion mielenosoitusten verilöylyn viidentenätoista muistopäivänä. Esto kesti 19 päivää ja laajeni koko Kiinaan. Aluksi vain kiinankieliseen Wikipediaan pääsy estettiin, mutta myöhemmin estettiin pääsy myös muunkielisiin versioihin. Esto vahingoitti kiinankielisen Wikipedian kasvua ja käyttöastetta. Eston aikana tehtiin selvästi vähemmän muokkauksia ja vähemmän uusia nimimerkkejä luotiin.

Toinen esto oli 23.–27. syyskuuta 2004. Esto ei kattanut kaikkia Internet-yhteyksiä Kiinassa. Kolmas esto alkoi 19. lokakuuta 2005 ja on voimassa edelleen. Nyt myös Hongkongissa on havaittu vaikeuksia päästä Wikipediaan. Aiemmin Kiinan nettisensuuri ei ole koskettanut Hongkongia eikä Macaota. Nykyisimmän käyttöeston arvellaan haittaavan useita opiskelijoita ja tutkijoita sekä myös vahingoittavan kiinankielisen Wikipedian kehitystä.

11. lokakuuta 2006 uutisoitiin, että Kiina on muuttanut Wikipedian estokäytäntöä. Englanninkielinen Wikipedia oli tuolloin pääosin saatavilla Kiinassa. Sisältöä kuitenkin suodatettiin ja pääsy moniin Kiinan hallituksen arkaluonteisiksi katsomiin artikkeleihin oli edelleen estetty. Kiinankielinen Wikipedia oli edelleen estetty.[9][10] 10. marraskuuta kerrottiin, että kiinankielinen Wikipediakin oli saatavilla manner-Kiinassa.[11] Tämän seurauksena kiinankielinen Wikipedia alkoi ilmeisesti kasvaa aiempaa nopeammin.[12] Toukokuussa 2019 pääsy Wikipedian kaikkiin kieliversioihin estettiin.[13]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Decision of the Standing Committee of NPC Regarding the Safeguarding of Internet Security (Arkistoitu – Internet Archive), Adopted on 28.12.2000 by the 19 Session of the Standing Committee of the Ninth National People's Congress[vanhentunut linkki]
 2. Chinese Laws and Regulations Regarding Internet (Arkistoitu – Internet Archive)
 3. Kippo, Johanna: Kiinassa tyytymättömyys maan johtoa kohtaan kasvaa – syytöksiä viruskatastrofista, vaatimukset sananvapaudesta kasvavat Yle Uutiset. 11.2.2020. Viitattu 11.2.2020.
 4. a b Taussi, Sari: Kiinan nettisensuuri riipii monia, mutta siitä ei uskalleta puhua Yle Uutiset. 7.2.2015. Viitattu 11.2.2020.
 5. a b Mäkeläinen, Mika: Kiinan sensuuri sulkee sometilejä – Ylen tapaama kirjailija kertoo korruptiosta kiertoilmauksin Yle Uutiset. 1.11.2015. Viitattu 11.2.2020.
 6. a b Hopsu, Janne: Jopa ilmaisu "olen eri mieltä" on kielletty – Kiinan sensuuri iskee presidentti Xin valta-asemaa arvosteleviin MTV3 Uutiset. 26.2.2018. Viitattu 11.2.2020.
 7. Varpula, Salla: Kiinan Nalle Puh -sensuuri jatkuu: Uuden Risto Reippaasta kertovan Disney-elokuvan Julkaisu kiellettiin Helsingin Sanomat. 6.8.2018. Viitattu 11.2.2020.
 8. Dale, Nina: Nalle Puh joutui Kiinan nettisensuurin hampaisiin - hidasälyinen nallekarhu rinnastettu maan presidenttiin Iltalehti. 17.7.2017. Viitattu 11.2.2020.
 9. China Unblocks Wikipedia. Editor and Publisher. 11.10.2006. Arkistoitu 16.10.2006. Viitattu 11.10.2006. (englanniksi)
 10. Andrew Lih: China PARTIALLY unblocks Wikipedia. Andrew Lih -blog. Arkistoitu 28.10.2006. Viitattu 11.10.2006. (englanniksi)
 11. Andrew Lih: Chinese Wikipedia now fully unblocked?. Andrew Lih -blog. Arkistoitu 24.6.2007. Viitattu 14.11.2006. (englanniksi)
 12. Andrew Lih: Chinese Wikipedia’s Surge in Growth. Andrew Lih -blog. Arkistoitu 30.9.2007. Viitattu 14.11.2006. (englanniksi)
 13. Wikipedia blocked in China in all languages 14.5.2019. BBC News. Viitattu 16.3.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]