Kiinan Internet-sensuuri

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kiinan kansankongressi on hyväksynyt Manner-Kiinassa Internet-sensuurilain.[1] Tämän vuoksi Kiinan hallitus on tehnyt lukuisia asetuksia ja sensurointijärjestelmä on asennettu yritysten, organisaatioiden ja valtion omistamien Internet-palveluntarjoajien järjestelmiin.[2] Kiinan erityishallintoalueilla Hongkongissa ja Macaossa on omat lait, joten Internet-sensuurilaki ei ole voimassa siellä.

Wikipedian käytön estäminen Kiinassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinan kansantasavalta on estänyt alueellaan Wikipediaan pääsyä ainakin kolme kertaa. Kiinassa sijaitsevat Internet-yhteyksien tarjoajat (Hongkongia ja Macaota lukuun ottamatta) ovat joutuneet toteuttamaan Kiinan politiikkaa ja estämään pääsyn Wikipedian Internet-sivuille. Satunnaiselta ja koordinoimattomalta vaikuttava nettisensuuri on tyypillistä Kiinalle, ja tällaista on ollut myös Wikipedian sensuroiminen. Tällä hetkellämilloin? Wikipedian käyttö on kolmatta kertaa estettynä Kiinassa. Viralliset tahot eivät ole kertoneet mitään syitä käytön estoihin, mutta syinä pidetään muun muassa Wikipedian artikkeleita Taiwanin kysymyksestä ja Kiinan ihmisoikeustilanteesta. Estoja on voitu kiertää, mutta kaikille tämä ei ole helppoa.

Ensimmäisen kerran Wikipediaan pääsy estettiin Pekingistä 2. kesäkuuta 2004, Taivaallisen rauhan aukion mielenosoitusten verilöylyn viidentenätoista muistopäivänä. Esto kesti 19 päivää ja laajeni koko Kiinaan. Aluksi vain kiinankieliseen Wikipediaan pääsy estettiin, mutta myöhemmin estettiin pääsy myös muunkielisiin versioihin. Esto vahingoitti kiinankielisen Wikipedian kasvua ja käyttöastetta. Eston aikana tehtiin selvästi vähemmän muokkauksia ja vähemmän uusia nimimerkkejä luotiin.

Toinen esto oli 23.–27. syyskuuta 2004. Esto ei kattanut kaikkia Internet-yhteyksiä Kiinassa. Kolmas esto alkoi 19. lokakuuta 2005 ja on voimassa edelleen. Nyt myös Hongkongissa on havaittu vaikeuksia päästä Wikipediaan. Aiemmin Kiinan nettisensuuri ei ole koskettanut Hongkongia eikä Macaota. Nykyisimmän käyttöeston arvellaan haittaavan useita opiskelijoita ja tutkijoita sekä myös vahingoittavan kiinankielisen Wikipedian kehitystä.

11. lokakuuta 2006 uutisoitiin, että Kiina on muuttanut Wikipedian estokäytäntöä. Englanninkielinen Wikipedia oli tuolloin pääosin saatavilla Kiinassa. Sisältöä kuitenkin suodatettiin ja pääsy moniin Kiinan hallituksen arkaluonteisiksi katsomiin artikkeleihin oli edelleen estetty. Kiinankielinen Wikipedia oli edelleen estetty.[3][4] 10. marraskuuta kerrottiin, että kiinankielinen Wikipediakin oli saatavilla manner-Kiinassa.[5] Tämän seurauksena kiinankielinen Wikipedia alkoi ilmeisesti kasvaa aiempaa nopeammin.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]