Kielet Eurovision laulukilpailussa

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä artikkeli käsittelee Eurovision laulukilpailussa käytettyjä kieliä ja niihin liittyviä käytäntöjä. Euroviisuissa on ollut kahteen otteeseen käytössä kielisääntö, jonka mukaan kunkin maan edustuskappale tuli esittää jollakin maan virallisista kielistä. Minkäänlaista kielisääntöä ei ollut asetettu perustamisvuonna 1956, jolloin pidettiin luonnollisena, että jokainen maa laulaa omalla kielellään. Vuonna 1965 Ruotsin Ingvar Wixell esittikin kappaleensa Absent Friends kokonaan englanniksi, mistä seurauksena vuonna 1966 kielisääntö asetettiin voimaan. Kielisääntö vapautettiin neljäksi vuodeksi vuosina 19731976, jolloin kappaleet sai taas esittää millä kielellä tahansa. Tuolloin englanti valikoitui usean maan (pääasiassa Pohjoismaat ja Alankomaat) laulukieleksi. Kielisääntö oli jälleen voimassa vuodesta 1977 vuoteen 1998 asti. Laulunsanoissa sai kuitenkin olla muutama sana vieraitakin kieliä; myös kappaleen nimi sai olla vieraskielinen. Vuonna 1999 kielisääntö vapautettiin lopullisesti. Siitä lähtien englannin käyttö laulukielenä on yleistynyt hyvin voimakkaasti, ja nykyään englanti onkin ylivoimaisesti käytetyin laulukieli Euroviisuissa. Joillekin maille on myös tavanomaista käyttää samassa kappaleessa sekä englantia että omaa kieltään.

Euroopan yleisradiounionin viralliset kielet englanti ja ranska ovat myös Eurovision laulukilpailun viralliset juontokielet.

Tietoa eri kielten käytöstä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen kielisäännön vapautumista ja englannin ylivaltaa suosituin laulukieli oli ranska, sillä peräti viisi maata, Ranska, Monaco, Luxemburg, Belgia ja Sveitsi, saattoivat laulaa ranskaksi. Ranskaa onkin kuultu joka ikisessä kilpailussa. Englantia on kuultu joka kerta vuodesta 1959 lähtien.

Serbia ja Portugali ovat ainoat maat, jotka ovat voittaneet kielivapauden aikana täysin omakielisellä kappaleella (Marija ŠerifovićMolitva 2007 serbiaksi ja Salvador SobralAmar pelos dois 2017 portugaliksi). Lisäksi Ukrainan molemmissa voittokappaleissa kuullaan omaa kieltä: 2004 ukrainaa (RuslanaWild Dances) ja 2016 krimintataaria (Jamala1944). Kielisäännön vapautumisen jälkeen 1999 mukana olleista maista jokainen on käyttänyt lauluissaan englantia. Vuoteen 2015 ja Bojana Stamenovin kappaleeseen Beauty Never Lies asti jälleen Serbia oli ainoa, joka oli esittänyt kaikki laulunsa kokonaan omalla kielellään. Sen sijaan useampi maa on käyttänyt joka kerta omaa kieltään ainakin osittain: Andorra, Italia, Monaco, Portugali ja Ranska. Vasta vuonna 2015 myös Israel esitti ensimmäistä kertaa täysin englanninkielisen kappaleen (Nadav GuedjGolden Boy) ja Espanja vuonna 2016 (BareiSay Yay!). Myös Luxemburg ja Marokko ovat käyttäneet pelkästään omia kieliään, mutta maat eivät ole olleet mukana kielisäännön vapautumisen jälkeen.

Kielisäännön vapautumisen jälkeen omaa kieltään eivät ole käyttäneet vielä kertaakaan vain Ruotsi ja Tanska. Azerbaidžan ei ole käyttänyt omaa kieltään koskaan.

  • Kaikkein ensimmäinen vierasta kieltä käyttänyt esiintyjä oli Itävallan Carmela Corren, joka lauloi osan kappaleestaan Vielleicht geschieht ein Wunder englanniksi jo vuonna 1963.
  • Vuosina 1973–1976 englanniksi päättivät esiintyä joka kerta vain Pohjoismaat Ruotsi, Norja ja Suomi. Muutaman kerran kokonaan tai osittain englantia käyttivät Alankomaat, Saksa ja Belgia, sekä kerran Sveitsi, Italia ja Itävalta. Kielivapaus mahdollisti tällöin Ruotsin ABBAn ja Alankomaiden Teach-Inin englanninkieliset voitot kappaleilla Waterloo ja Ding-a-Dong.
  • Saksa ja Belgia saivat laulaa englanniksi vielä kielisäännön palauttamisvuonna 1977, sillä ne olivat jo ehtineet valita edustuskappaleensa ennen säännön palautuspäätöstä.
  • Kielikysymys on jopa kerran aiheuttanut kiistan, kun Espanjan vuoden 1968 kappaleen La, la, la alkuperäiseksi esittäjäksi valittu Joan Manuel Serrat halusi esittää laulun espanjan sijaan katalaaniksi. Francon hallitus ei tätä kuitenkaan hyväksynyt, joten esittäjäksi vaihdettiinkin Massiel. Katalaania kuultiin Euroviisuissa ensimmäisen kerran vasta vuonna 2004, jolloin Andorra debytoi.

Kielet Suomen karsinnoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomi on ollut Suomen karsintojen valtakieli, kunnes vuodesta 2000 lähtien enemmistö kappaleista on useimmiten esitetty englanniksi. Alkuvuosina Suomen karsintoihin hyväksyttiin vain suomenkielisiä kappaleita. Suomen ruotsinkieliset nostivat asian julkiseen keskusteluun, jonka tuloksena toista kotimaista kieltä kuultiin ensimmäisen kerran vuonna 1965 Carolan kappaleen Ge mig en grabb myötä. Ruotsinkielinen kappale, Beatin Fri?, voitti karsinnan ensimmäisen kerran vuonna 1990, jolloin kaikki karsinnan kolme ruotsinkielistä kappaletta sijoittuivat kilpailun neljän parhaan joukkoon.

Suomen karsinnoissa on ollut neljänä vuonna italiankielisiä kappaleita: Taina Kokkosen Silenzio 2002, Tomi Metsäkedon Eternamente Maria ja Un posto fra le nuvole 2006 ja Pentti Hietasen Il mondo è qui 2010. Myös Laura Voutilaisen kappaleessa Kosketa mua 2007 oli italiankielisiä osuuksia, jotka esitti Flavio Cristilli.

Vuoden 2005 karsinnoissa kuultiin ensimmäistä kertaa ranskaa ja arabiaa Momo Catin kappaleessa Europa Europa. Norlan El Misionario esitti Suomen karsintojen ensimmäisen espanjankielisen kappaleen No voy a llorar por ti 2015. Vuonna 2016 ClemSO käytti Thief-kappaleessaan joruban kieltä sekä Länsi-Afrikan pidgin-englantia.

Vuonna 2009 Signmark esitti kappaleen Speakerbox viittomakielellä. Lauluosuudet hoiti Osmo Ikonen. Esitys sijoittui karsinnassa toiseksi.

Vähemmistökielet ja murteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Irlanti on laulanut vain kerran iiriksi vuonna 1972 (Sandie JonesCeol an ghrá) ja Sveitsi retoromaaniksi 1989 (FurbazViver senza tei). Molemmat ovat maidensa virallisia kieliä.

Luxemburg on laulanut luxemburgiksi (Camillo FelgenSo laang we's du do bast, 1960 ja Marion Welter & KontinentSou fräi, 1992), Malta maltaksi (Joe GrechMarija l-Maltija, 1971 ja Helen & JosephL-imħabba, 1972) ja Suomi suomenruotsiksi (BeatFri?, 1990 ja Pernilla KarlssonNär jag blundar, 2012) kokonaan kaksi kertaa jokainen. Kaikki ovat maidensa virallisia kieliä.

Ranska on esiintynyt peräti kahdella vähemmistökielellään: bretoniksi 1996 (Dan Ar Braz & L'Heritage des CeltesDiwanit bugale) ja korsikaksi 2011 (Amaury VassiliSognu).

Vähemmistökielistä ovat päässeet esille myös Italian napoli (Peppino di CapriComme è ddoce 'o mare, 1991), Liettuan samogiitti (Aistė SmilgevičiūtėStrazdas, 1999), Viron võro (NeiokõsõTii, 2004), Venäjän udmurtti (Buranovskije BabuškiParty for Everybody, 2012), Ukrainan krimintataari (Jamala1944, 2016) ja Georgian abhaasi (Oto NemsadzeKeep on Going (Sul tsin iare), 2019).

Latvia lauloi vähemmistökielellään venäjäksi vuonna 2009 (Intars BusulisProbka) kokonaan ja Liettua osittain (Sasha SonLove). Samana vuonna myös Israel lauloi osittain arabiaksi (Noa & Mira AwadThere Must Be Another Way) ja Venäjä osittain ukrainaksi (Anastasija Pryh'odkoMamo).

Romanikieltä on käyttänyt laulussaan Makedonia 2013 (Esma & LozanoPred da se razdeni), Unkari 2017 (Joci PápaiOrigo) ja laulunsa nimessä Tšekki 2009 (Gipsy.czAven Romale).

Norjan vuoden 1980 laulun nimi oli saamea (Sverre Kjelsberg & Mattis HættaSámiid ædnan). Vuonna 2019 kuultiin lisää saamea KEiiNOn kappaleessa Spirit in the Sky.

Viittomakieltä ovat käyttäneet esityksissään Latvian Walters & Kazha (The War Is Not Over, 2005), Liettuan Evelina Sašenko (C'est ma vie, 2011) ja Serbian Bojana Stamenov (Beauty Never Lies, 2015).

Itävalta on laulanut peräti neljä kertaa saksan kielen murteilla: Wienin murteella 1971 (Marianne MendtMusik), Vorarlbergin murteella 1996 (George NussbaumerWeil's dr guat got), Steiermarkin murteella 2003 (Alf PoierWeil der Mensch zählt) ja Mühlviertelin murteella 2012 (TrackshittazWoki mit deim Popo).

Vuonna 1995 Kreikan Elina Konstantopouloun kappaleessa Pia prosefhi käytettiin muinaiskreikkaa ja 2016 Argon kappaleessa Utopian Land pontoksenkreikkaa.

Albanian Rona Nishliu esitti laulunsa Suus ghegin murteella 2012, ja Suomen Kuunkuiskaajien vuoden 2010 laulun Työlki ellää nimi on Karjalan murretta. Serbian Sanja Ilić ja Balkanika käyttivät vuonna 2018 torlakin murretta kappaleessaan Nova deca.

Euroopan ulkopuoliset kielet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurooppalaisten kielten lisäksi Euroviisuissa on päästy kuulemaan myös muutamaa Euroopan ulkopuolella puhuttavaa kieltä. Ensimmäisen kerran näin kävi vuonna 1992, kun Ranskan Kali esitti kappaleensa Monté la riviè osittain haitin kreoliksi.

Monacon Séverine Ferrer käytti vuonna 2006 kappaleessaan La coco-dance tahitin kieltä, ja Norjan Stella Mwangi swahilia kappaleessaan Haba Haba vuonna 2011. Italian Francesco Gabbanin vuoden 2017 kappaleessa Occidentali's Karma on ilmaus sanskritiksi ja Israelin Netta Barzilain vuoden 2018 voittokappaleessa Toy toistetaan japaninkielistä sanaa.

Puuttuvat kielet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan maiden virallisista kielistä Euroviisuissa ei ole vielä kertaakaan kuultu laulua azeriksi, sillä Azerbaidžan on laulanut vain englanniksi. Vuoden 2012 Azerbaidžanin edustaja Səbinə Babayeva on kuitenkin levyttänyt kappaleensa When the Music Dies azeriksi nimellä Gəl ja vuonna 2014 Dilarə Kazımova kappaleensa Start a Fire nimellä Bir qığılcım. Myöskään monegassia ei ole Monacolta kuultu.

Kokonaista laulua ei ole myöskään kuultu ukrainaksi, sillä Ukraina on joka kerta käyttänyt lauluissaan myös englantia.

Belgia ja Luxemburg eivät ole koskaan käyttäneet kolmatta kieltään saksaa. Kypros ei ole myöskään käyttänyt toista kieltään turkkia eikä Alankomaat friisiä.

Espanjan ja Ranskan alueella puhuttavaa baskin kieltä ei ole Euroviisuissa kuultu, mutta Espanjan edustajista kaksi on levyttänyt viisunsa myös baskiksi: Salomé vuoden 1969 voittokappaleensa Vivo cantando nimellä Kantari bizi naiz ja Mocedades vuoden 1973 laulunsa Eres tú äidinkielellään nimellä Zu zara.

Vaikka Norjan kappaleen nimi Sámiid ædnan vuonna 1980 oli saamea, itse laulua saamelaiskielillä ei ole vielä kokonaan esitetty. Niin olisi voinut tapahtua kuitenkin vuonna 2008, jolloin Norjan karsinnoissa oli mukana Ann-Mari Andersenin pohjoissaamenkielinen kappale Ándagassii. Vuoden 2017 karsinnassa pohjoissaameksi esiintyi Elin & The Woods kappaleella First Step in Faith (Oadjebasvuhtii). Eteläsaamen kieltä kuultiin Ruotsin karsinnoissa 2015, kun Jon Henrik Fjällgren esitti kappaleensa Jag är fri (Manne leam frijje), ja 2017 Aninian kanssa kappaleen En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh).

Tanskaa voisi edustaa myös färsaarelainen tai grönlantilainen artisti fääriksi tai grönlanniksi, mutta näin ei ole tapahtunut. Vuoden 1979 Tanskan karsinnassa kuultiin fääriksi Annika Hoydalin Bølgen ja grönlanniksi Rasmus Lyberthin Faders bøn. Toisen kerran grönlantia kuultiin vuoden 2019 karsinnassa, kun Julie & Nina käyttivät sitä kappaleessaan League of Light ja sijoittuivat toiseksi.

Britannian edustajat ovat laulaneet pelkästään englanniksi, eli maan vähemmistökieliä kymriä ja gaelia ei ole Euroviisuissa kuultu. Skottilainen Alasdair Gillies on levyttänyt Sandie Shaw'n vuoden 1967 voittokappaleen Puppet on a String gaeliksi nimellä Gille-mirein.

Azeria, kymriä ja lisäksi kazakkia voi kuitenkin kuulla Lasten Euroviisuissa.

Luettelo Eurovision laulukilpailussa käytetyistä kielistä esiintymisjärjestyksessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos kappaletta ei ole esitetty kokonaan kyseisellä kielellä, tiedot on kursivoitu. Tietoihin on tällöin mahdollisesti lisätty myös ensimmäinen kerta, jolloin kyseisellä kielellä on esitetty kokonainen kappale.

Järj. Kieli 1. kerta Maa Esittäjä Kappale Suomennos
1 Alankomaiden lippu hollanti 1956 Alankomaiden lippu Alankomaat Jetty Paerl "De vogels van Holland" Hollannin linnut
2 Saksan lippu saksa 1956 Sveitsin lippu Sveitsi Lys Assia "Das alte Karussell" Vanha karuselli
3 Ranskan lippu ranska 1956 Belgian lippu Belgia Fud Leclerc "Messieurs les noyés de la Seine" Seineen hukkuneet herrat
4 Italian lippu italia 1956 Italian lippu Italia Franca Raimondi "Aprite le finestre" Avatkaa ikkunat
5 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu englanti 1957 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Patricia Bredin "All" Kaikki
6 Tanskan lippu tanska 1957 Tanskan lippu Tanska Birthe Wilke & Gustav Winckler "Skibet skal sejle i nat" Laiva lähtee tänä yönä
7 Ruotsin lippu ruotsi 1958 Ruotsin lippu Ruotsi Alice Babs "Lilla stjärna" Pieni tähti
8 Luxemburgin lippu luxemburg 1960 Luxemburgin lippu Luxemburg Camillo Felgen "So laang we’s du do bast" Niin kauan kuin olet siellä
9 Norjan lippu norja 1960 Norjan lippu Norja Nora Brockstedt "Voi voi" Hei, hei
10 Espanjan lippu espanja 1961 Espanjan lippu Espanja Conchita Bautista "Estando contigo" Ollessani kanssasi
11 Suomen lippu suomi 1961 Suomen lippu Suomi Laila Kinnunen "Valoa ikkunassa"
12 Serbian lippu serbia 1961 Jugoslavian lippu Jugoslavia Ljiljana Petrović "Neke davne zvezde" (Неке давне звезде) Jotkin kaukaiset tähdet
13 Kroatian lippu kroatia 1963 Jugoslavian lippu Jugoslavia Vice Vukov "Brodovi" Laivat
14 Portugalin lippu portugali 1964 Portugalin lippu Portugali António Calvário "Oração" Rukous
15 Bosnia ja Hertsegovinan lippu bosnia 1964 Jugoslavian lippu Jugoslavia Sabahudin Kurt "Život je sklopio krug" Elämä on käynyt täyden ympyrän
16 Slovenian lippu sloveeni 1966 Jugoslavian lippu Jugoslavia Berta Ambrož "Brez besed" Ilman sanoja
17 Maltan lippu malta 1971 Maltan lippu Malta Joe Grech "Marija l-Maltija" Maltan Marija
18 Irlannin lippu iiri 1972 Irlannin lippu Irlanti Sandie Jones "Ceol an ghrá" Rakkauden musiikki
19 Israelin lippu heprea 1973 Israelin lippu Israel Ilanit "Ey sham" (אי שם) Jossain
20 Kreikan lippu kreikka 1974 Kreikan lippu Kreikka Marinella "Krasi, thalassa kai t’ agori mou"

(Κρασί, θάλασσα και τ' αγόρι μου)

Viini, meri ja poikaystäväni
21 Turkin lippu turkki 1975 Turkin lippu Turkki Semiha Yankı "Seninle bir dakika" Minuutti kanssasi
22 Flag of the Arab League.svg arabia 1980 Marokon lippu Marokko Samira Saïd "Bitaqat hob" (بطاقة حب) Rakkauden sanoma
23 Islannin lippu islanti 1986 Islannin lippu Islanti ICY "Gleðibankinn" Ilopankki
24 Sveitsin lippu retoromaani 1989 Sveitsin lippu Sveitsi Furbaz "Viver senza tei" Elää ilman sinua
25 Flag of Naples.svg napoli 1991 Italian lippu Italia Peppino di Capri "Comme è ddoce ’o mare" Kuinka suloinen onkaan meri
26 Haitin lippu haitin kreoli 1992 Ranskan lippu Ranska Kali "Monté la riviè" Nouse jokea pitkin
27 Korsikan lippu korsika 1993

2011

Ranskan lippu Ranska Patrick Fiori

Amaury Vassili

"Mama Corsica"

"Sognu"

Äiti Korsika

Unelma

28 Viron lippu viro 1994 Viron lippu Viro Silvi Vrait "Nagu merelaine" Kuin meren aalto
29 Romanian lippu romania 1994 Romanian lippu Romania Dan Bittman "Dincolo de nori" Pilvien takana
30 Slovakian lippu slovakki 1994 Slovakian lippu Slovakia Tublatanka "Nekonečná pieseň" Päättymätön laulu
31 Liettuan lippu liettua 1994 Liettuan lippu Liettua Ovidijus Vyšniauskas "Lopšinė mylimai" Tuutulaulu kullannupulle
32 Unkarin lippu unkari 1994 Unkarin lippu Unkari Friderika Bayer "Kinek mondjam el vétkeimet?" Kenelle voin kertoa syntini?
33 Venäjän lippu venäjä 1994 Venäjän lippu Venäjä Youddiph "Vetšnyj strannik" (Вечный стрaнник) Ikuinen vaeltaja
34 Puolan lippu puola 1994 Puolan lippu Puola Edyta Górniak "To nie ja!" Se en ollut minä!
35 Flag of Brittany (Gwenn ha du).svg bretoni 1996 Ranskan lippu Ranska Dan Ar Braz & L’Heritage des Celtes "Diwanit bugale" Kukoistakoot lapset
36 Pohjois-Makedonian lippu makedonia 1998 Pohjois-Makedonian lippu Makedonia Vlado Janevski "Ne zori, zoro" (Не зори, зоро) Älä koita, aamu
37 Flag of Samogitia.png samogiitti 1999 Liettuan lippu Liettua Aistė Smilgevičiūtė "Strazdas" Laulurastas
38 Conlangflag.svg tekokieli 2003 Belgian lippu Belgia Urban Trad "Sanomi"
39 Latvian lippu latvia 2004 Latvian lippu Latvia Fomins & Kleins "Dziesma par laimi" Laulu onnesta
40 Katalonia katalaani 2004 Andorran lippu Andorra Marta Roure "Jugarem a estimar-nos" Leikitään rakastavamme toisiamme
41 Ukrainan lippu ukraina 2004 Ukrainan lippu Ukraina Ruslana "Wild Dances" Villit tanssit
42 Võro lipp.png võro 2004 Viron lippu Viro Neiokõsõ "Tii" Tie
43 Montenegron lippu montenegro 2005 Serbia ja Montenegron lippu Serbia-Montenegro No Name "Zauvijek moja" (Заувијек моја) Ikuisesti minun
44 Albanian lippu albania 2006 Albanian lippu Albania Luiz Ejlli "Zjarr e ftohtë" Tulta ja kylmää
45 Ranskan Polynesian lippu tahiti 2006 Monacon lippu Monaco Séverine Ferrer "La coco-dance" Kookostanssi
46 Bulgarian lippu bulgaria 2007 Bulgarian lippu Bulgaria Elitsa Todorova & Stojan Jankulov "Water (Voda)" (Вода) Vesi
47 Tšekin lippu tšekki 2007 Tšekin lippu Tšekki Kabát "Malá dáma" Pieni rouva
48 Armenian lippu armenia 2007

2018

Armenian lippu Armenia Hayko

Sevak Khanagyan

"Anytime You Need"

"Qami" (Քամի)

Milloin vain tarvitset

Tuuli

49 Kenian lippu swahili 2011 Norjan lippu Norja Stella Mwangi "Haba Haba" Vähä vähältä
50 Flag of Udmurtia.svg udmurtti 2012 Venäjän lippu Venäjä Buranovskije Babuški "Party for Everybody" Juhlat kaikille
51 Georgian lippu georgia 2012

2018

Georgian lippu Georgia Anri Jokhadze

Iriao

"I'm a Joker"

"Šeni gulistvis" (შენი გულისთვის)

Olen narri

Vuoksesi

52 Flag of the Romani people.svg romani 2013 Pohjois-Makedonian lippu Makedonia Esma & Lozano "Pred da se razdeni" Ennen aamunkoittoa
53 Flag of the Crimean Tatar people.svg krimintataari 2016 Ukrainan lippu Ukraina Jamala "1944"
54 Valko-Venäjän lippu valkovenäjä 2017 Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä Naviband "Historyja maiho žytsja" (Гісторыя майго жыцця) Elämäni tarina

Romanikieli kuului oikeastaan aivan ensimmäisen kerran vuonna 2009 Tšekin Gipsy.cz:n kappaleen nimessä Aven Romale. Myös Bulgarian Sofi Marinovan monikielisessä kappaleessa Love Unlimited vuonna 2012 kuultiin lause romania, mutta taulukkoon merkityssä Makedonian kappaleessa sitä kuultiin ensimmäisen kerran varsinaisena laulukielenä. Myös azeria on itse asiassa kuultu yhden lauseen verran juuri edellä mainitussa kappaleessa.

Näistä syistä ohessa on täydennyksenä taulukko kielistä, joita on ensimmäisenä käyttökertanaan kuultu vain muutaman sanan verran:

Kieli 1. kerta Maa Esittäjä Kappale Suomennos
Saame saame 1980 Norjan lippu Norja Sverre Kjelsberg & Mattis Hætta "Sámiid ædnan" Saamenmaa
Flag of the Romani people.svg romani 2009 Tšekin lippu Tšekki Gipsy.cz "Aven Romale" Tulkaa, romanit
Azerbaidžanin lippu azeri 2012 Bulgarian lippu Bulgaria Sofi Marinova "Love Unlimited" Rakkaus rajoittamaton
Abhasia abhaasi 2019 Georgian lippu Georgia Oto Nemsadze "Keep on Going (Sul tsin iare)" Kulje eteenpäin

Murteet:

Murre 1. kerta Maa Esittäjä Kappale Suomennos
Flag of Vienna (state).svg Wien 1971 Itävallan lippu Itävalta Marianne Mendt "Musik" Musiikki
Byzantine imperial flag, 14th century, square.svg muinaiskreikka 1995 Kreikan lippu Kreikka Elina Konstantopoulou "Pia prosefhi" Millainen rukous
Flag of Vorarlberg (state).svg Vorarlberg 1996 Itävallan lippu Itävalta George Nussbaumer "Weil's dr guat got" Kun sinulla menee hyvin
Flag of Styria (state).svg Steiermark 2003 Itävallan lippu Itävalta Alf Poier "Weil der Mensch zählt" Koska ihminen merkitsee
Pohjois-Karjala.vaakuna.svg Karjala 2010 Suomen lippu Suomi Kuunkuiskaajat "Työlki ellää" Työlläkin elää
Kosovon lippu gheg 2012 Albanian lippu Albania Rona Nishliu "Suus" Oma
Flag of Upper Austria.svg Mühlviertel 2012 Itävallan lippu Itävalta Trackshittaz "Woki mit deim Popo" Heiluta peppuasi
Flag of Pontus.svg pontoksenkreikka 2016 Kreikan lippu Kreikka Argo "Utopian Land" Utopistinen maa

Vain kansallisissa karsinnoissa esiintyneet kielet:

Kieli Vuosi Maa Esittäjä Kappale Suomennos
Grönlannin lippu grönlanti 1979 Tanskan lippu Tanska Rasmus Lyberth "Faders bøn" Isän rukous (nimi tanskaa)
Färsaarten lippu fääri 1979 Tanskan lippu Tanska Annika Hoydal "Bølgen (Aldan)" Aalto
Saame pohjoissaame 2008 Norjan lippu Norja Ann-Mari Andersen "Ándagassii" Anteeksi
POL woj dolnoslaskie COA 2009.svg sleesia 2008 Tšekin lippu Tšekki Čechomor "Józef, mój kochany" Józef, rakkaani
Flag of Tatarstan.svg tataari 2008 Venäjän lippu Venäjä Asılyar "Qarlığaçlar" Pääskyset
Saame eteläsaame 2015 Ruotsin lippu Ruotsi Jon Henrik Fjällgren "Jag är fri (Manne leam frijje)" Olen vapaa
Nigerian lippu joruba 2016 Suomen lippu Suomi ClemSO "Thief" Varas
Australian Aboriginals Flag.png pitjantjatjara 2019 Australian lippu Australia Electric Fields "2000 and Whatever" 2000 ja mitä vain
Filippiinien lippu tagalog 2019 Romanian lippu Romania Bella Santiago "Army of Love" Rakkauden armeija

Vain käännösversioissa esiintyneet kielet:

Kieli Vuosi Maa Esittäjä Kappale Suomennos Alkuperäinen
Skotlannin lippu gaeli 1967 Britannian lippu Britannia Alasdair Gillies "Gille-mirein" Nukke "Puppet on a String" (Sandie Shaw)
Baskimaa (itsehallintoalue) baski 1969 Espanjan lippu Espanja Salomé "Kantari bizi naiz" Elän laulaen "Vivo cantando"
Drapeau de Provence « ancien ».svg provensaali 1983 Ranskan lippu Ranska Guy Bonnet "Vièure" Elää "Vivre"
Azerbaidžanin lippu azeri 2012 Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan Səbinə Babayeva "Gəl" Tule "When the Music Dies"

Luettelo Eurovision laulukilpailussa käytettyjen kielten parhaista sijoituksista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kielet ovat järjestyksessä kokonaan niillä laulettujen kappaleiden perusteella. Mikäli osittain kyseisellä kielellä esitetty kappale on sijoittunut kokonaan tällä kielellä esitettyä korkeammalle, sen tiedot on myös merkitty kursiivilla varsinaisen kappaleen alle.

Paras sija Kieli Viim. kerta Maa Esittäjä Kappale Suomennos
33 voittoa Yhdistyneen kuningaskunnan lippu englanti 2019 Alankomaiden lippu Alankomaat Duncan Laurence "Arcade" Pelihalli
14 voittoa Ranskan lippu ranska 1988 Sveitsin lippu Sveitsi Céline Dion "Ne partez pas sans moi" Älkää lähtekö ilman minua
4 voittoa Israelin lippu heprea 1998

2018

Israelin lippu Israel Dana International

Netta Barzilai

"Diva" (דיווה)

Toy

Diiva

Lelu

3 voittoa Alankomaiden lippu hollanti 1969 Alankomaiden lippu Alankomaat Lenny Kuhr "De troubadour" Trubaduuri
2 voittoa Norjan lippu norja 1995 Norjan lippu Norja Secret Garden "Nocturne" Yösoitto
2 voittoa Ruotsin lippu ruotsi 1991 Ruotsin lippu Ruotsi Carola Häggkvist "Fångad av en stormvind" Myrskytuulen vangitsema
2 voittoa Italian lippu italia 1990 Italian lippu Italia Toto Cutugno "Insieme: 1992" Yhdessä: 1992
2 voittoa Saksan lippu saksa 1982 Saksan lippu Saksa Nicole "Ein bißchen Frieden" Hieman rauhaa
2 voittoa Espanjan lippu espanja 1969 Espanjan lippu Espanja Salomé "Vivo cantando" Elän laulaen
voitto Portugalin lippu portugali 2017 Portugalin lippu Portugali Salvador Sobral "Amar pelos dois" Rakkautta kahdelle
voitto Serbian lippu serbia 2007 Serbian lippu Serbia Marija Šerifović "Molitva" (Молитва) Rukous
voitto Kroatian lippu kroatia 1989 Jugoslavian lippu Jugoslavia Riva "Rock Me" Rokkaa mua
voitto Tanskan lippu tanska 1963 Tanskan lippu Tanska Grethe & Jørgen Ingmann "Dansevise" Tanssiviisu
2. Conlangflag.svg tekokieli 2003 Belgian lippu Belgia Urban Trad "Sanomi"
2. Puolan lippu puola 1994 Puolan lippu Puola Edyta Górniak "To nie ja!" Se en ollut minä!
3. Bosnia ja Hertsegovinan lippu bosnia 2006 Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia-Hertsegovina Hari Mata Hari "Lejla"
3. Venäjän lippu venäjä 2003 Venäjän lippu Venäjä t.A.T.u. "Ne ver', ne bojsja" (Не верь, не бойся) Älä usko, älä pelkää
3. Turkin lippu turkki 1997 Turkin lippu Turkki Şebnem Paker & Grup Etnic "Dinle" Kuuntele
4. Unkarin lippu unkari 1994 Unkarin lippu Unkari Friderika Bayer "Kinek mondjam el vétkeimet?" Kenelle voin kertoa syntini?
4. Islannin lippu islanti 1990 Islannin lippu Islanti Stjórnin "Eitt lag enn" Yksi laulu vielä
5. Albanian lippu albania 2012 Albanian lippu Albania Rona Nishliu "Suus" Oma
5.

4.

Bulgarian lippu bulgaria 2007

2016

Bulgarian lippu Bulgaria Elitsa Todorova & Stojan Jankulov

Poli Genova

"Water (Voda)" (Вода)

"If Love Was a Crime"

Vesi

Jos rakkaus olisi rikos

5.

3.

Kreikan lippu kreikka 1997

2001

Kyproksen lippu Kypros

Kreikan lippu Kreikka

Hara & Andreas Konstantinou

Antique

"Mana mou" (Μάνα μου)

"(I Would) Die for You"

Kotimaani

Kuolisin puolestasi

5. Viron lippu viro 1996 Viron lippu Viro Maarja-Liis Ilus & Ivo Linna "Kaelakee hääl" Kaulaketjun ääni
6. Itävallan lippu Itävallan murteet 2003 Itävallan lippu Itävalta Alf Poier "Weil der Mensch zählt" Koska ihminen merkitsee
7. Montenegron lippu montenegro 2005 Serbia ja Montenegron lippu Serbia-Montenegro No Name "Zauvijek moja" (Заувијек моја) Ikuisesti minun
7. Slovenian lippu sloveeni 1995 Slovenian lippu Slovenia Darja Švajger "Prisluhni mi" Kuuntele minua
7. Flag of Naples.svg napoli 1991 Italian lippu Italia Peppino di Capri "Comme è ddoce 'o mare" Kuinka kaunis onkaan meri
7. Suomen lippu suomi 1989 Suomen lippu Suomi Anneli Saaristo "La dolce vita" Ihana elämä
11.

6.

Romanian lippu romania 2013

2005

Moldovan lippu Moldova Aliona Moon

Zdob și Zdub

"O mie"

"Boonika Bate Doba"

Tuhat

Mummo lyö rumpua

13.

12.

Pohjois-Makedonian lippu makedonia 2012

2006

Pohjois-Makedonian lippu Makedonia Kaliopi

Elena Risteska

"Crno i belo" (Црно и бело)

"Ninanajna" (Нинанајна)

Mustavalkoista

13. Sveitsin lippu retoromaani 1989 Sveitsin lippu Sveitsi Furbaz "Viver senza tei" Elää ilman sinua
13. Luxemburgin lippu luxemburg 1960 Luxemburgin lippu Luxemburg Camillo Felgen "So laang we's du do bast" Niin kauan kuin olet siellä
15.

4.

Korsikan lippu korsika 2011

1993

Ranskan lippu Ranska Amaury Vassili

Patrick Fiori

"Sognu"

"Mama Corsica"

Unelma

Äiti Korsika

15. Irlannin lippu iiri 1972 Irlannin lippu Irlanti Sandie Jones "Ceol an ghrá" Rakkauden musiikki
17. Valko-Venäjän lippu valkovenäjä 2017 Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä Naviband "Historyja maiho žytsja" (Гісторыя майго жыцця) Elämäni tarina
18. Slovakian lippu slovakki 1996 Slovakian lippu Slovakia Marcel Palonder "Kým nás máš" Kunnes sinulla on meidät
18.

2.

Flag of the Arab League.svg arabia 1980

2019

Marokon lippu Marokko

Italian lippu Italia

Samira Saïd

Mahmood

"Bitaqat hob" (بطاقة حب)

"Soldi"

Rakkauden sanoma

Raha

18.

8.

Maltan lippu malta 1972

2000

Maltan lippu Malta Helen & Joseph

Claudette Pace

"L-imħabba"

"Desire"

Rakkaus

Halu

19. Flag of Brittany (Gwenn ha du).svg bretoni 1996 Ranskan lippu Ranska Dan Ar Braz & L'Héritage des Celtes "Diwanit bugale" Kukoistakoot lapset
20. Flag of Samogitia.png samogiitti 1999 Liettuan lippu Liettua Aistė Smilgevičiūtė "Strazdas" Laulurastas
25.

12.

Liettuan lippu liettua 1994

2018

Liettuan lippu Liettua Ovidijus Vyšniauskas

Ieva Zasimauskaitė

"Lopšinė mylimai"

"When We’re Old"

Tuutulaulu kullannupulle

Kun olemme vanhoja

SF 11. Võro lipp.png võro 2004 Viron lippu Viro Neiokõsõ "Tii" Tie
SF 14. Georgian lippu georgia 2019 Georgian lippu Georgia Oto Nemsadze "Sul tsin iare" (სულ წინ იარე) Kulje eteenpäin
SF 15.

4.

Armenian lippu armenia 2018

2008

Armenian lippu Armenia Sevak Khanagyan

Sirusho

"Qami" (Քամի)

"Qele Qele" (Քելե Քելե)

Tuuli

Tule, tule

SF 17.

SF 13.

Latvian lippu latvia 2004

2014

Latvian lippu Latvia Fomins & Kleins

Aarzemnieki

"Dziesma par laimi"

"Cake to Bake"

Laulu onnesta

Kakku leivottavana

SF 18.

SF 12.

Katalonia katalaani 2004

2007

Andorran lippu Andorra Marta Roure

Anonymous

"Jugarem a estimar-nos"

"Salvem el món"

Leikitään rakastavamme toisiamme

Pelastetaan maailma

SF 28. Tšekin lippu tšekki 2007 Tšekin lippu Tšekki Kabát "Malá dáma" Pieni rouva

SF = semifinaali

Taulukko kielistä, joilla on laulettu vain osittain:

Paras sija Kieli Viim. kerta Maa Esittäjä Kappale Suomennos
voitto Flag of the Crimean Tatar people.svg krimintataari 2016 Ukrainan lippu Ukraina Jamala "1944"
voitto Ukrainan lippu ukraina 2004 Ukrainan lippu Ukraina Ruslana "Wild Dances" Villit tanssit
2. Flag of Udmurtia.svg udmurtti 2012 Venäjän lippu Venäjä Buranovskije Babuški "Party for Everybody" Juhlat kaikille
8. Flag of the Romani people.svg romani 2017 Unkarin lippu Unkari Joci Pápai "Origo" Alku
8. Haitin lippu haitin kreoli 1992 Ranskan lippu Ranska Kali "Monté la riviè" Mene jokea pitkin
SF 17. Kenian lippu swahili 2011 Norjan lippu Norja Stella Mwangi "Haba Haba" Vähä vähältä
SF 21. Ranskan Polynesian lippu tahiti 2006 Monacon lippu Monaco Séverine Ferrer "La coco-dance" Kookostanssi

Luettelo Eurovision laulukilpailussa käytettyjen kielten viimeisimmistä esiintymiskerroista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samalta vuodelta olevat kappaleet ovat järjestyksessä sijoituksen mukaan. Mikäli tietyllä kielellä viimeisimpänä esitetty kappale ei ole kokonaan omakielinen, on perään lisätty viimeisin kokonaan kyseisellä kielellä esitetty kappale. Osittain omakieliset kappaleet on merkitty kursiivilla.

Vuosi Kieli Maa Esittäjä Kappale Suomennos
2019 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu englanti Alankomaiden lippu Alankomaat Duncan Laurence "Arcade" Pelihalli
2019

2018

Italian lippu italia Italian lippu Italia Mahmood

Ermal Meta & Fabrizio Moro

"Soldi"

"Non mi avete fatto niente"

Raha

Ette ole tehneet minulle mitään

2019

1980

Flag of the Arab League.svg arabia Italian lippu Italia

Marokon lippu Marokko

Mahmood

Samira Saïd

"Soldi"

"Bitaqat hob" (بطاقة حب)

Raha

Rakkausviesti

2019 Saame saame Norjan lippu Norja KEiiNO "Spirit in the Sky" Henki taivaalla
2019 Islannin lippu islanti Islannin lippu Islanti Hatari "Hatrið mun sigra" Viha voittaa
2019

1997

Tanskan lippu tanska Tanskan lippu Tanska Leonora

Kølig Kaj

"Love is Forever"

"Stemmen i mit liv"

Rakkaus on ikuista

Elämäni ääni

2019

2004

Saksan lippu saksa Tanskan lippu Tanska

Itävallan lippu Itävalta

Leonora

Tie Break

"Love is Forever"

"Du bist"

Rakkaus on ikuista

Sinä olet

2019 Slovenian lippu sloveeni Slovenian lippu Slovenia Zala Kralj & Gašper Šantl "Sebi" Itse
2019

2018

Ranskan lippu ranska Ranskan lippu Ranska Bilal Hassani

Madame Monsieur

"Roi"

"Mercy"

Kuningas

2019

2018

Serbian lippu serbia Serbian lippu Serbia Nevena Božović

Sanja Ilić & Balkanika

Kruna (Круна)

"Nova deca" (Нова деца)

Kruunu

Uudet lapset

2019 Albanian lippu albania Albanian lippu Albania Jonida Maliqi "Ktheju tokës" Palaa maahasi
2019

2008

Turkin lippu turkki San Marinon lippu San Marino

Turkin lippu Turkki

Serhat

Mor ve Ötesi

"Say Na Na Na"

"Deli"

Sano na na na

Hullu

2019 Espanjan lippu espanja Espanjan lippu Espanja Miki "La venda" Side
2019

2011

Puolan lippu puola Puolan lippu Puola Tulia

Magdalena Tul

"Pali się"

"Jestem"

Se palaa

Olen

2019 Unkarin lippu unkari Unkarin lippu Unkari Joci Pápai "Az én apám" Isäni
2019

2013

Kroatian lippu kroatia Kroatian lippu Kroatia Roko

Klapa s Mora

"The Dream (Heroj)"

"Mižerja"

Unelma (Sankari)

Kurjuus

2019 Georgian lippu georgia

Abhasia abhaasi

Georgian lippu Georgia Oto Nemsadze "Sul tsin iare" (სულ წინ იარე) Kulje eteenpäin
2019 Portugalin lippu portugali Portugalin lippu Portugali Conan Osíris "Telemóveis" Matkapuhelimet
2018

2013

Israelin lippu heprea Israelin lippu Israel Netta Barzilai

Moran Mazor

"Toy"

"Rak bishvilo" (רק בשבילו)

Lelu

Vain hänen vuokseen

2018

1994

Liettuan lippu liettua Liettuan lippu Liettua Ieva Zasimauskaitė

Ovidijus Vyšniauskas

"When We’re Old"

"Lopšinė mylimai"

Kun olemme vanhoja

Tuutulaulu kullannupulle

2018 Kreikan lippu kreikka Kreikan lippu Kreikka Giánna Terzi "Óneiró mou" (Όνειρό μου) Unelmani
2018 Armenian lippu armenia Armenian lippu Armenia Sevak Khanagyan "Qami" (Քամի) Tuuli
2018 Montenegron lippu montenegro Montenegron lippu Montenegro Vanja Radovanović "Inje" (Иње) Huurre
2017 Valko-Venäjän lippu valkovenäjä Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä Naviband "Historyja maiho žytsja" (Гісторыя майго жыцця) Elämäni tarina
2017 Flag of the Romani people.svg romani Unkarin lippu Unkari Joci Pápai "Origo" Alku
2016

2013

Bulgarian lippu bulgaria Bulgarian lippu Bulgaria Poli Genova

Elitsa Todorova & Stojan Jankulov

"If Love Was a Crime"

"Samo šampioni" (Само шампиони)

Jos rakkaus olisi rikos

Vain mestarit

2016 Bosnia ja Hertsegovinan lippu bosnia Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia-Hertsegovina Dalal & Deen feat. Ana Rucner & Jala "Ljubav je" Rakkaus on
2016 Pohjois-Makedonian lippu makedonia Pohjois-Makedonian lippu Makedonia Kaliopi "Dona" (Дона)
2016 Flag of the Crimean Tatar people.svg krimintataari Ukrainan lippu Ukraina Jamala "1944"
2015 Suomen lippu suomi Suomen lippu Suomi Pertti Kurikan Nimipäivät "Aina mun pitää"
2015

2013

Romanian lippu romania Romanian lippu Romania

Moldovan lippu Moldova

Voltaj

Aliona Moon

"De la capăt (All Over Again)"

"O mie"

Alusta (Kaikki uudelleen)

Tuhat

2014

2004

Latvian lippu latvia Latvian lippu Latvia Aarzemnieki

Fomins & Kleins

"Cake to Bake"

"Dziesma par laimi"

Kakku leivottavana

Laulu onnesta

2013 Viron lippu viro Viron lippu Viro Birgit Õigemeel "Et uus saaks alguse" Jotta uusi saisi alun
2012 Ruotsin lippu ruotsi Suomen lippu Suomi Pernilla Karlsson "När jag blundar" Kun suljen silmäni
2012 Itävallan lippu Itävallan murteet Itävallan lippu Itävalta Trackshittaz "Woki mit deim Popo" Heiluta peppuasi
2012 Flag of Udmurtia.svg udmurtti Venäjän lippu Venäjä Buranovskije Babuški "Party for Everybody" Juhlat kaikille
2011 Korsikan lippu korsika Ranskan lippu Ranska Amaury Vassili "Sognu" Unelma
2011

2009

Venäjän lippu venäjä Venäjän lippu Venäjä

Latvian lippu Latvia

Aleksei Vorobjov

Intars Busulis

"Get You"

"Probka" (Пробка)

Saan sinut

Ruuhka

2011 Kenian lippu swahili Norjan lippu Norja Stella Mwangi "Haba Haba" Vähä vähältä
2010 Alankomaiden lippu hollanti Alankomaiden lippu Alankomaat Sieneke "Ik ben verliefd (Sha-la-lie)" Olen rakastunut (Sha-la-lie)
2010 Slovakian lippu slovakki Slovakian lippu Slovakia Kristína Peláková "Horehronie"
2009 Ukrainan lippu ukraina Venäjän lippu Venäjä Anastasija Pryh’odko "Mamo" (Мамо) Äiti
2009

2006

Katalonia katalaani Andorran lippu Andorra Susanne Georgi

Jenny

"La teva decisió (Get a Life)"

"Sense tu"

Sinun päätöksesi (Hanki elämä)

Ilman sinua

2008 Conlangflag.svg tekokieli Belgian lippu Belgia Ishtar "O julissi"
2007 Tšekin lippu tšekki Tšekin lippu Tšekki Kabát "Malá dáma" Pieni rouva
2006 Norjan lippu norja Norjan lippu Norja Christine Guldbrandsen "Alvedansen" Keijukaistanssi
2006 Ranskan Polynesian lippu tahiti Monacon lippu Monaco Séverine Ferrer "La coco-dance" Kookostanssi
2004 Võro lipp.png võro Viron lippu Viro Neiokõsõ "Tii" Tie
2000

1972

Maltan lippu malta Maltan lippu Malta Claudette Pace

Helen & Joseph

"Desire"

"L-imħabba"

Halu

Rakkaus

1999 Flag of Samogitia.png samogiitti Liettuan lippu Liettua Aistė Smilgevičiūtė "Strazdas" Laulurastas
1996 Flag of Brittany (Gwenn ha du).svg bretoni Ranskan lippu Ranska Dan Ar Braz & L'Héritage des Celtes "Diwanit bugale" Kukoistakoot lapset
1993

1992

Luxemburgin lippu luxemburg Luxemburgin lippu Luxemburg Modern Times

Marion Welter & Kontinent

"Donne-moi une chance"

"Sou fräi"

Anna minulle mahdollisuus

Yhtä vapaa

1992 Haitin lippu haitin kreoli Ranskan lippu Ranska Kali "Monté la riviè" Nouse jokea pitkin
1991 Flag of Naples.svg napoli Italian lippu Italia Peppino di Capri "Comme è ddoce 'o mare" Kuinka kaunis onkaan meri
1989 Sveitsin lippu retoromaani Sveitsin lippu Sveitsi Furbaz "Viver senza tei" Elää ilman sinua
1972 Irlannin lippu iiri Irlannin lippu Irlanti Sandie Jones "Ceol an ghrá" Rakkauden musiikki

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]