Kiehkuravesirutto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiehkuravesirutto
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Kladi: Yksisirkkaiset
Lahko: Alismatales
Heimo: Kilpukkakasvit Hydrocharitaceae
Suku: Vesirutot Elodea
Laji: nuttallii
Kaksiosainen nimi

Elodea nuttallii
(Planch.) H.St.John

Katso myös

  Kiehkuravesirutto Wikispeciesissä
  Kiehkuravesirutto Commonsissa

Kiehkuravesirutto (Elodea nuttallii) on alun perin pohjoisamerikkalainen vesikasvi, joka muistuttaa paljon kanadanvesiruttoa (Elodea canadensis).

Suomenkielistä nimeä kiehkuravesirutto on käytetty myös toisesta saman heimon lajista, vesipuuhkasta (Hydrilla verticillata).[2]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiehkuravesirutto on monivuotinen ja kasvaa 30–100 senttimetriä pitkäksi. Sen lehdet ovat 6–35 millimetriä pitkät ja 0,8–3,5 mm leveät. Lehdet ovat jäykkiä ja muodoltaan suippoja, kapean kolmiomaisesta tasasoukkaan. Lehden kärjen suippous on selvä eroavuus kanadanvesiruton pyöreäkärkiseen lehteen. Kukat ovat kuten kanadanvesirutolla, mutta verholehdet ovat hieman lyhyemmät.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiehkuravesirutto on alkuperäinen osissa Yhdysvaltoja ja Kanadaa.[3]

Kanadanvesiruton tavoin laji on levittäytynyt Eurooppaan. Ennen 2020-lukua Suomea lähimmät kasvupaikat olivat Ruotsissa Tukholman lähellä ja Perämeren rannikolla. Ruotsissa kasvin ensimmäiset havainnot ovat 1990-luvulta. Suomesta laji löydettiin ensimmäisen kerran vuonna 2021. Sitä tavattiin kolmesta eri paikasta, Paimion Ankkalammesta, Paimion Valkojannummen sorakuoppalammesta ja lammesta Sydmon kylässä Paraisilla. Vuonna 2023 kiehkuravesiruttoa havaittiin neljänessä paikassa, Maskussa pienessä lammessa 8-tien vieressä.[4][5][6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maiz-Tome, L.: Elodea nuttallii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 18.10.2016. (englanniksi)
  2. Räty, Ella (toim.): Viljelykasvien nimistö. Helsinki: Puutarhaliiton julkaisuja nro 363, 2012. ISBN 978-951-8942-92-7.
  3. Flora of North America: Elodea nuttallii (levinneisyyskartta) (englanniksi)
  4. Yle: Suomessa uutta, haitallista vesiruttoa löytyi paimiolaisesta lammesta – kasvin epäillään olevan peräisin akvaariosta
  5. VieKas LIFE -projektin vieraslajihavainnot.
  6. Vieraslajiongelma laajenee: Kiehkuravesiruttoa ja aurinkoahventa havaittu lammessa Maskussa. Varsinais-Suomen ELY-keskus, 21.6.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]