Kid Chocolate

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kid Chocolate
Kid Chocolate oikealla.
Kid Chocolate oikealla.
Tiedot
Oikea nimi Eligio Sardiñas Montalvo
Lempinimi "Cuban Bon Bon"
Painoluokka höyhensarja/ ylempi höyhensarja
Maa Kuuba
Syntymäaika 6. tammikuuta 1910
Syntymäpaikka Cerro, Havanna, Kuuba
Kuolinaika 8. elokuuta 1988
Kuolinpaikka 8. elokuuta 1988 (78 vuotta)
Otteluasento oikeakätinen
Ammattilaistilastot
Ottelut 152
Voitot 136
– tyrmäysvoitot 51
Tappiot 10
Ratkaisemattomat 6

Kid Chocolate, oikealta nimeltään Eligio Sardiñas Montalvo (6. tammikuuta 19108. elokuuta 1988) oli kuubalainen nyrkkeilijä, jonka uran huippuvuodet ajoittuivat 1930-luvulle.

Chocolate aloitti työuransa jo pikkupoikana sanomalehtimyyjänä Havannassa. Voitettuaan La Noche -lehden sponsoroiman amatöörinyrkkeilyturnauksen, lehden urheilutoimittaja Luis Gutierrez otti hänet siipiensä suojiin. Kumpikaan heistä ei kuitenkaan tiennyt pahemmin nyrkkeilystä ja osa harjoittelusta tapahtuikin ajan nyrkkeilykuuluisuuksien otteita filmiltä katsellessa. Vasenta kättään harjoitellessaan hänen esikuvanaan oli Joe Gans.

Amatööriurallaan Chocolate ei hävinnyt yhtään ottelua, hänen saldokseen jäi 21 tyrmäysvoittoa 21 ottelusta ennen ryhtymistään ammattilaiseksi 18-vuotiaana vuonna 1928. Ammattilaisena hyvä menestys jatkui ja jo vuonna 1929 The Ring -lehti arvioi hänet listallaan höyhensarjan ykköshaastajaksi, kyseisenä vuonna hän voitti kaikki käymänsä 29 ottelua. Seuraavana vuonna hän kärsi uransa ensimmäisen tappion, kun hän 40 000 silmäparin edessä New Yorkin Polo Grounds -stadionilla kohtasi itseään selvästi painavamman englantilaisen Jackie Kid Bergin. Kolmannessa erässä Chocolate oli hetken aikaa niskan päällä ja takoi iskuja Bergin päähän, mutta voimasuhteet kääntyivät ottelun edetessä, ja Berg voitti tuomaripisteiden turvin. Myöhemmin samana vuonna hän kärsi vielä tappiot Fidel LaBarballe ja höyhensarjan mestaruusottelussa Battling Battalinolle. Seuraavan vuoden heinäkuussa hän palasi takaisin huipulle teknisellä tyrmäyksellä ylemmän höyhensarjan mestaria Benny Bassia vastaan ja puolusti lokakuussa mestaruuttaan Joey Scalfaroa vastaan. Samana vuonna marraskuussa hän tavoitteli myös kevytsarjan mestaruutta, mutta hävisi pisteillä puolustavalle mestarille Tony Canzonerille.

Vuoden 1932 huhtikuussa Chocolate nyrkkeili Davey Abadia vastaan täydet 15 erää höyhensarjan mestaruudesta ja voitti tuomaripisteillä. Saman vuoden heinäkuussa hän kohtasi uudelleen Jack Kid Bergin, mutta joutui tyytymään myös tällä kertaa tappioon. Lokakuussa Madison Square Gardenilla Chocolate kohtasi New Yorkin höyhensarjan maailmanmestaruusottelussa, joka samalla oli ylemmän höyhensarjan mestaruusottelu, Lew Feldmanin ja tyrmäsi tämän 12. erässä. Hän puolusti mestaruuttaan Fidel LaBarbaa ja Seaman Tommy Watsonia vastaan ennen kuin lähti kiertueelle Eurooppaan, missä voitti kaikki käymänsä ottelut. Palattuaan matkalta marraskuussa hän kohtasi Tony Canzonerin, joka tyrmäsi hänet heti toisessa erässä. Joulukuussa hän voitti ylemmän höyhensarjan mestaruusottelussa Frankie Wallacen, mutta menetti mestaruuden Frankie Klickille paria viikkoa myöhemmin teknisellä tyrmäyksellä seitsemännessä erässä.

Vuonna 1933 paljastui, että Chocolatella oli kuppa. Hän kuitenkin palasi kehiin seuraavan vuoden huhtikuussa ja jatkoi otteluaan aina vuoteen 1938 voittamatta enää kuitenkaan minkäänlaisia titteleitä. Usein Chocolatea arvosteltiin siitä, ettei hän harjoitellut riittävän vakavasti tärkeisiin otteluihin. Usein hän kulutti nyrkkeilyllä ansaitsemansa rahat New Yorkin yöelämään. Lopetettuaan uransa hän palasi Kuubaan ja avasi kuntosalin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]