Kidō senshi Gundam 00

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kidō senshi Gundam 00
機動戦士ガンダム00
(Kidō senshi Gundam 00)
Genre toiminta, science fiction
TV-anime
Ohjaaja Seiji Mizushima
Studio Sunrise, Mainichi hōsō
Lähetyskanavat MBS ja TBS-ketju, Gyao
Alkuperäinen lähetyskierros 6.10.2007 – 29.3.2009
Jaksojen määrä 50
Manga: Kidō senshi Gundam 00 (Ōto Taguchi)
Tekijä Ōto Taguchi
Julkaisija Kōdansha
Sarjajulkaisulehti Gekkan Magazine Z, Magazine Great, Magazine E-No
Ensimmäinen painatus marraskuu 2007 – maaliskuu 2010
Kirjojen lukumäärä 8


Manga: Kidō senshi Gundam 00 (Kōzō Ōmori)
Tekijä Kōzō Ōmori
Julkaisija Kadokawa shoten
Sarjajulkaisulehti Kerokero Ace
Ensimmäinen painatus lokakuu 2007 – lokakuu 2009
Kirjojen lukumäärä 7
Manga: Kidō senshi Gundam 00 (Tarō Shiguma)
Tekijä Tarō Shiguma
Julkaisija Kadokawa shoten
Sarjajulkaisulehti Gundam Ace
Ensimmäinen painatus elokuu 2008 – kesäkuu 2006
Kirjojen lukumäärä 2
Manga: Kidō senshi Gundam 00 (Yun Kōga)
Tekijä Yun Kōga
Julkaisija Kadokawa shoten
Sarjajulkaisulehti Gekkan Newtype
Ensimmäinen painatus
Kirjojen lukumäärä 1
Peli: Kidō senshi Gundam 00 (Nintendo DS)
Pelin tuottaja BEC
Pelin julkaisijaBandai Namco Games
Genre3D-toiminta
IkäsuositusS
Laitealustat Nintendo DS
Julkaisupäivämäärä 27.3.2008
Peli: Kidō senshi Gundam 00 – Gundam Meisters
Pelin tuottaja Yuke’s
Pelin julkaisijaBandai Namco Games
Genretoiminta
IkäsuositusS
Laitealustat PlayStation 2
Julkaisupäivämäärä 16.10.2008
Kirja
Kirjailija Noboru Kimura
Taiteilija Kōhei Yoneyama, Takayuki Yanase, Taraku Uon, Naohiro Washio, Kanetaka Ebikawa
Julkaisija Kadokawa Shoten
Alkuperäinen painatus 1.4.2008 – 1.3.2010
Kirjojen lukumäärä 8
Kuunnelma-CD: Kidō senshi Gundam 00: Another Story


Kidō senshi Gundam 00 (jap. 機動戦士ガンダム00) on japanilainen televisioanimaatiosarja ja sen pohjalle perustuva media-franchise. Se on tehty high vision -kuvanlaadulla. Sen kutsumanimi on 00. Sarja oli viimeinen Gundam-sarja, jota lähetettiin analogisena Japanin tv:ssä.

Tv-sarja on osa Gundam-sarjaa, jossa ihmisenmuotoiset taistelukoneet, mobile suitit, toimivat sotien pääaseina. Toisin kuin fiktiivisiin aikajatkumoihin sijoittuneet aiemmat Gundam-sarjat, Gundam 00:n tapahtumat alkavat vuonna 2307 jaa. Maassa. Tarinassa keskittyy aseelliseen Celestial Being -ryhmittymään, joka pyrkii hävittämään sodat Maapallolta väkivaltaisin keinoin.

Sarja on SD Gundam Force mukaan lukien 12. Gundam-sarja ja ensimmäinen Gundam-tv-sarja, joka oli jaettu kahteen, 25-jaksoiseen tuotantokauteen.[1] Samalla se oli myös ensimmäinen yksittäinen Gundam-sarja, jonka tapahtumat sijoittuvat eri aikakausille eri osiin jaoteltuina. Useampaan ajanjaksoon sijoittuvan tarinan konseptia hyödynnettiin myöhemmin uudelleen Kidō senshi Gundam Age -sarjassa.

Sarjan ensimmäinen kausi näytettiin 6. lokakuuta 2007 – 29. maaliskuuta 2008 MBS-/TBS-ketjun (JNN) lauantaisin kuudelta (myöhemmin osalla kanavista). Sarja oli viimeinen ko. ohjelmalokerossa nähty ohjelma. Gundam 00 oli Gundam-sarjan ja ohjelmalokeronsa ensimmäinen high vision -laadulla tehty ja näytetty sarja, ja sitä levitettiin myös datalähetyksinä. Sarjan toinen kausi alkoi 5. lokakuuta 2008 ja päättyi 29. maaliskuuta 2009, ja sitä näytettiin lauantai-illan lokeron seuraajapaikalla sunnuntaisin viideltä iltapäivällä (samaan aikaan koko Japanissa). Ensimmäisen kauden keskimääräinen katsojaosuus oli 4,8 %, toisen 4,47 %.

Syyskuussa 2009 sarjan tarina saatettiin päätökseen Gekijōban Kidō senshi Gundam 00 – A Wakening of the Trailblazer -elokuvalla.

Vuonna 2307 jaa. ihmiskunta on ehdyttänyt fossiilisten polttoaineiden varastot ja siirtynyt käyttämään avaruusaurinkovoimaloiden energiaa ja avaruushissejä. Näiden laitosten valtavien rakennuskustannusten vuoksi niiden suomista hyödyistä pääsevät nauttimaan kuitenkin vain kolme suurta valtioliittoumaa, Unioni, AEU ja Ihmiskunnan uuistusliitto. Vaikka nämä kolme supervaltaa eivät olekaan avoimessa sodassa keskenään, niiden kesken vallitsee jyrkkä aseellisen kilpavarustelun ja kylmän sodan tila. Lisäksi näihin liittoumiin kuulumattomat valtiot ovat ajautuneet köyhyyteen. Tilanteen johdosta maailmassa käydään jatkuvia sisällissotia ja aseellisia konflikteja.

Ensimmäinen kausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan ensimmäinen kausi käynnistyy, kun kaksi tunnistamatonta mobile suitia (MS) hyökkää uuden mobile suitin esittelyharjoitusta pitävän AEU:n kimppuun. Nämä mobile suitit, joiden otsaan on kaiverrettu sana ”Gundam”, osoittautuvat liikkumiskyvyiltään ja tuhovoimaltaan ylivertaisiksi AEU:n joukkoihin verrattuna ja tuhoavat joukoittain AEU:n mobile suiteja. Samoihin aikoihin kaksi samankaltaista Gundam- mobile suitia kukistaa Ihmiskunnan uuistusliiton avaruusasemalle iskeneet terroristit ja pelastavat lukuisia siviilejä.

Maailman median kohistessa näistä tapahtumista Gundamit omistava yksityinen sotilasjärjestö ”Celestial Being” (CB) ilmoittautuu iskujen tekijäksi ja julistaa puuttuvansa maailman kaikkiin sotiin ja muihin aseellisiin konflikteihin tarkoituksenaan hävittää sodat maapallolta väkipakolla.

Valtaisaa energiaa tuottavilla ”aurinkoreaktoreilla” varustettuja Gundameita ohjaavat neljä ”Gundam meisteriä”, Setsuna, Lockon, Allelujah ja Tieria. CB pelastaa ihmishenkiä samalla kun suorittaa aseellisia interventioita sotiin, ja maailma joutuu hämmennyksen valtaan. Osa ihmisistä siirtyy suorittamaan terrori-iskuja Celesital Beingiä vastustaakseen, kun taas toiset julistavat tukevansa heidän ideologiaansa. Japanissa asuva tavallinen opiskelijanuori Sajikin huomaa vähitellen joutuvansa vallankumouksen pyörteisiin.

Maailman kolme supervaltaa punovat erilaisia suunnitelmia saadakseen Gundamit käsiinsä, mutta niiden ässäpilotit kukistuvat Gundamien ylivertaisen mahdin edessä, ja Celestial Being jatkaa interventioitaan menestyksekkäästi. Tappioiden jälkeen supervallat järjestävät yhteisen Gundamien-kaappausoperaation yhteisten sotaharjoitusten varjolla. Materiaaliylivoima on Gundameillekin liikaa, mutta juuri häviön näyttäessä väistämättömältä paikalle saapuu Trinity-nimellä itseään kutsuvat kolme uutta Gundam meisteriä, jotka pelastavat Celestial Beingin. Trinity pitää CB:n tähänastisia interventioita liian hellämielisinä ja ryhtyy huomattavasti rajumpiin toimiin.

Setsuna ja kumppanit sanoutuvat irti Trinitystä, joiden toimet aiheuttavat huomattavia siviiliuhreja, mutta tapausten synnyttämä yleinen viha kohdistuu juuri Celestial Beingiin. Tilanne pahentuu, kun yksi Celestial Beingin valvojista, Alejandro, pettää järjestön ja luovuttaa liittoumien käyttöön ”pseudoaurinkoreaktoreita”. Trinityn raa’at toimet olivat myös hänen suunnitelemiaan, ja niiden tarkoituksena oli saada valtiot kokoamaan yhdistynyt armeija CB:n tuhoamiseksi. Tarpeettomaksi käyneestä Trinitystä hankkiudutaan eroon, ja arvoituksellisen Ribbons-nuorukaisen avulla Alejandro saa käsiinsä myös CB:n suunnitelmassa avainasemassa olevan kvanttitietokone Vedan.

Pseudoaurinkoreaktorit käsiinsä saaneet supervaltiot muodostavat kansainvälisen armeijajoukon ja käynnistävät operaationsa Celestial Beingin hävittämiseksi. CB:n suunnitelma epäonnistuu, mutta Setsuna ja kumppanit lähtevät ratkaisutaisteluun uskoen sen olevan lopulta tie rauhaan, vaikka he menettävätkin ystäviään yksi toisensa jälkeen. Taistelun lopputuloksena Alejandro saa surmansa, mutta CB kärsii myös vakavia tappioita, ja sen jäsenet ajautuvat erilleen toisistaan.

Toinen kausi käynnistyy vuonna 2312. Aiemmat liittoumat ovat yhdistyneet yhdeksi Maan liittovaltioksi, ja maailman yhdistymisestä on tullut totta. Taustalla kuitenkin itsenäisen turvallisuusjoukko A-Lawsin toimeenpanemat liittovaltion vastaisten liikkeiden ja niiden kannattajien vainot ja joukkomurhat todistavat, että maailman tila on yhä vääristynyt. Saji, joka on toteuttanut unelmansa avaruusinsinööriksi ryhtymisestä, joutuu syyttä A-Lawsin puhdistusoperaation kohteeksi, ja ensimmäisen kauden lopputaistelusta hengissä selvinnyt Setsuna ryhtyy yksin uudelleen taisteluun.

A-Lawsin vangiksi joutunut Saji tapaa sattumalta jälleen Setsunan, joka pelastaa tämän ja puolustautuu A-Lawsia vastaan vakavasti vahingoittuneella Gundamillaan. A-Lawsin koneet ovat kuitenkin jo kehittyneempiä kuin vanha Gundam, ja Setsuna joutuu pahoihin vaikeuksiin. Salassa toimintaa jatkanut Tieria on kuitenkin koonnut uuden Celestial Beingin, joka pelastaa Setsunan. Ensimmäisellä kaudella kuolleen Neilin veli Lyle jatkaa tämän roolissa Lockonina, vangiksi joutunut Allelujah pelastetaan ja CB ryhtyy uuteen taisteluun vääristyneeä pitämäänsä maailmaa vastaan.

Sankarit onnistuvat liitymään yhteen Liittovaltiota vastustavan Katharon-ryhmittymän kanssa, mutta kun Saji saa tietää, että Celestial Beingin toimet epäsuorasti johtivat siihen, että hän joutui eroamaan tyttöystävästään Louisesta ja menetti siskonsa Kinuen, hän raivostuu taistelua jatkaville Katharonin ja CB:n jäsenille. Saji pakenee erämaahan, mutta joutuu armeijan vangiksi. Saji koettaa selittää tilanteensa totuudenmukaisesti, mutta lopputuloksena A-Laws tuhoaa Katharonin tukikohdan, ja useat menettävät henkesä. Tieria syyttää Sajia tahattomasta pahantahtoisuudesta, ja siihen syylisyyden vaivaama Saji, joka siihen asti oli mielessään kieltäytynyt käsittelemästä taisteluiden todellisuutta, liittyy Celestial Beingiin.

Tutkimuksen tuloksena selviää, että A-Lawsin taustalla ovat Aeolia Schenbergin suunnitelmansa toteuttamista varten luomat keinotekoiset ihmiset, innovadet. Vaikka Celestial Beingille selviääkin vihollisen todelliset kasvot, A-Lawsin mahti kasvaa päivä päivältä, ja lopulta se saa käyttöönsä satellittiase Memento Morin, jonka voima riittää tuhoamaan kokonaisen Lähi-idän valtion. Koska A-Laws hallitsee myös mediaa, tapahtumien todellinen kulku ei selviä maailmalle, ja liittovaltio korruptoituu yhä pahemmin. Sattuman kautta Sajista tulee 00 Gundamin tukikone 0 Raiserin pilotti, ja hänen ansiostaan se onnistuu telakoitumaan 00 Gundamin kanssa, mikä pelastaa Celestial Beingin. Seurauksena tapahtuvan tuntemattoman ilmiön seurauksena Saji saa kuitenkin tietää, että Louise on liittynyt A-Lawsiin kostaakseen perheensä kuoleman. Saji hämmentyy syvästi, mutta vannoo kamppailevansa pelastaakseen Louisen ja lopettaakseen turhat taistelut.

Muutamia päiviä sen jälkeen, kun Celestial Being onnistuu Memento Morin tuhoamisessa liittovaltiossa tapahtuu vallankaappausyritys ja Afrikan avaruushissi miehitetään, jolloin 60 000 ihmistä joutuu panttivangiksi. Kapinallisten suunnitelmana on antaa panttivankien toimi A-Lawsin julmuuksien todistajina, jolloin he voisivat kertoa totuuden maailmalle. A-Laws kuitenkin aikoo käyttää salassa rakentamaansa toista Memento Moria tuhotakseen avaruushissin panttivankeja myöten ennen kuin totuus ehtii paljastua. Setsuna ja kumppanit hyökkäävät toistakin Memento Moria vastaan, mutta se onnistuu tuhoamaan avaruushissin, jolloin siitä irtoavat lukemattomat palaset syöksyvät maahan aiheuttaen suurkatastrofin. Tällöin CB, liittovaltion armeija, A-Laws, Katharon ja kapinalliset kamppailevat yhdessä vähentääkseen hissin osien aiheuttamia tuhoja. Virallinen totuus tästä ”Break Pillar” -tapauksesta oli, että sen takana olivat kapinalliset. Tämä saa A-Lawsin koventamaan otteitaan entisestään, mutta samalla, ironista kyllä, maailman ihmiset yhdistyivät tapauksen seurauksena.

Neljä kuukautta Break Pillar -tapauksen jälkeen CB onnistuu tuhoamaan toisenkin Memento Morin ja käynnistää operaation Vedan kaappaamiseksi takaisin. Myös Katharon ja liittovaltion armeija tukevat CB:tä, ja tilanne kehittyy viimeiseksi taisteluksi A-Lawsia ja innovadeja vastaan. CB saa Vedan takaisin hallintaansa 00 Gundamin Trans-Am Burst -toiminnon avulla, ja Louise vapautuu häntä vuosikausia kahlinneesta vihastaan.

Taistelu päättyy itseään ihmiskunnan armoitetuksi johtajaksi tarkoitettuna pitävän innovadejen ykkösmies Ribbonsin ja tulevaisuuden puolesta taistelevan Setsunan väliseen kaksinkamppailuun. Innovadet häviävät, lukemattomiin julmuuksiin syyllistynyt A-Laws-järjestö lakkautetaan ja CB päättää jäädä olemaan olemassa voimana, joka estäisi tulevaisuudessakin sodat.

Kts. Luettelo Kidō senshi Gundam 00:n hahmoista

Kts. Luettelo Kidō senshi Gundam 00:n sotakoneista


Valtiot ja ryhmittymät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Celestial Being
Sotilaallinen yksityisjärjestö, jonka Aeolia Schenberg perusti noin vuonna 2100. Järjestöllä on käytössään Gundam- mobile suitit, joissa on liki määräämättömästi energiaa tuottavat aurinkoreaktorit, ja se aloitti varsinaisen toimintansa vuonna 2307. Järjestö suorittaa aseellisia interventioita taistelevia osapuolia vastaan sotien hävittämiseksi maailmasta, ja sen toimet ulottuvat myös taisteluita epäsuorastikin tukeviin yrityksiin ja valtioihin.
Järjestö koostuu paitsi Gundameita ohjaavista Gundam meistereistä, joihin sarjan päähahmo Setsuna kuuluu, ja Gundamien emoaluksen miehistönä toimivasta Ptolemaios-ryhmästä, myös taustatukena toimivasta Fereste-ryhmästä. Suunnitelmaan kuuluu myös Trinity-joukko, jota ei sen alussa ollut olemassa.
Järjestö saa rahoituksensa paitsi agenteiksi kutsutuilta sponsoreilta, myös valvojilta, jotka ovat historia saatossa Aeolian suunnitelmaan uskoneita ja sen täytäntöönpanovalmisteluja suorittaneita ihmisiä. Valvojat ovat usein vallanpitäjiä ja muita merkkihenkilöitä, kuten YK-lähettiläs Alejandro ja avaruushissiyhtiön johtaja Laguna.
Kvanttitietokone Veda päättää kaikista Celestial Beingin operaatioista, mutta valvojilla on oikeus kumota sen määräykset yksimielisellä päätöksellä. Ribbons murhauttaa kaikki valvojat myöhemmin osana suunnitelmaansa Celestial Beingin tuhoamiseksi, mutta vuonna 2312 kuusi valittua innovadea pelastavat uudet valvojat.
Sarjan alussa Gundamit ovat muihin mobile suiteihin nähden ylivoimaisen voimakkaita, mutta kun petturivalvoja luovuttaa valtioille pesudoaurinkoreaktoreita, tasapaino romahtaa. Muodostettu YK-armeija onnistuu kukistamaan Ptolemaios-joukkueen, ja Celestial Being lakkauttaa toimensa 2308, mutta käynnistää operaatiot uudelleen neljä vuotta myöhemmin, vuonna 2312. Tällöin se aiemmasta poiketen toimii vain A-Lawsia vastaan. Sarjassa esiintyy myös Celestial Being -niminen avaruusalus.
A-Lawsin kukistumisen jälkeenkin Celestial Being jatkaa toimintaansa rauhaa ylläpitävänä voimana, ja elokuvan tapahtuma-aikaan 2314 mennessä se on kehittänyt uusia Gundameja ja aurinkoreaktoreita. Tukeakseen uuden hallinnon hyvittelypolitiikkaa Celestial Being kuitenkin pidättäytyy näyttävistä toimista, ja keskittyy täsmätoimilla kitkemään konfliktien ja terroristi-iskujen jo niiden sytyvaiheessa käyttäen hyväkseen Vedan informaatiota. Jos mobile suiteja kaikesta huolimatta tarvitaan, CB käyttää edeltä käsin avaruuteen tai paikan päälle kätkettyjä mobile suiteja, ja Gundamien asemesta myös joskus mm. paranneltuja FLAG-koneita. Kun ELS (kts. elokuvan sanasto) saapuu Aurinkokuntaan, Celestial Being uskoo, että Aeolian ennustama ”tulevien vuoropuhelujen” aika on koittanut, ja astuu siksi parrasvaloihin.
Unioni
Viralliselta nimeltään ”Aurinkoenergian ja vapaiden valtioiden unioni”.[2]
Demokratia, jota johtaa presidentti. Presidentin palatsina toimii Washingtonissa oleva Valkoinen talo, ja se toimii myös Unionin parlamentin ylähuoneen kokoontumistilana. Unioni koostuu pääasiassa Yhdysvalloista sekä Etelä-Amerikan ja Oseanian valtioista. Japanikin kuuluu Unioniin ”erikoistalousalueena”. Kolmesta supervallasta juuri Uniona otti ensimmäisenä käyttöön avaruushissinsä ”Towerin”, joka on rakennettu Etelä-Amerikkaan Amazon-joen yläjuoksulle.
AEU
Viralliselta nimeltään ”Uusi Euroopan unioni” (Advanced European Union).[3][2]
AEU:lla ei ole yhtä johtajaa, vaan sen jäsenmaiden edustajat tekevät päätökset sen politiikasta yhdessä. Koska edustajat kuitenkin ajavat etupäässä omien valtioidensa etua, sen päätöksiin liittyy usein sisäistä eripuraa, ja siksi se on liikkeissään usein kahta muuta supervaltaa jäljessä. Myös sen avaruuhissi ”La Tour” on vasta valmistumassa supervaltojen hisseistä viimeisenä Afrikan Victoriajärvelle. Toisella kaudella hissi valmistuu Afrikan torniksi uudelleen ristittynä, mutta se liki tuhoutuu A-Lawsin järjestämässä Break Pillar -katastrofissa.
Ihmiskunnan uudistusliitto
Lyhennetyltä nimeltään ”Jinkakuren”.[2] Uudistusliitto on pääsihteerin johtama valtioiden liitto, johon kuuluvat mm. Kiina, Venäjän Aasian osat, joukko vanhoja sosialistisia maita Euraasian mantereelta ja Intia. Venäjän Euroopan puoleiset osat ovat itsenäistyneet Moskova-nimellä ja liittyneet AEU:hun. Sen Salomonsaarten pohjoispuolelle merelle rakennettu avaruushissi ”Tianzhu” (Taivaan pilari) on jo käytössä, mutta sen teknologia on jonkin verran jäljessä AEU:n ja Unionin hissejä.
Azadestanin kuningaskunta
Yksi Lähi-idän uusista valtioista. Aiemmin se liitti itseensä sotilaallista voimaa käyttäen Setsunan kotimaan, Krugisin tasavallan. Muiden Lähi-idän valtioiden tavoin Azadestan oli myös riippuvainen öljystä, ja sen talous romahti, kun supervallat siirtyivät aurinkoenergian käyttöön. Valtio kärsii myös sisäpoliittisistä konflikteista ja terrori-iskuista, joiden takana ovat toisiaan vastustavat konservatiivit ja uudistusmieliset. Sarjan toisella kaudella koko valtakunta palaa tuhkaksi sodassa, mutta innovadejen kukistuttua se palautetaan entiseen loistoonsa.
Maan liittovaltio
Esiintyy sarjan toisella kaudella. Vuoden 2308 Celestial Beingiä vastaan käydyn taistelun jälkeen Unioni, AEU ja Uudistusliitto yhdessä YK:n jäsenvaltioiden kanssa yhdistyvät koko planeetan kattavaksi liittovaltioksi. Liittovaltio hallinnoi supervaltojen aiemmin hallussaan pitämiä avaruushissejä, ja sillä on käytössään myös pseudoaurinkoreaktorien kaltaista uusinta huipputeknologiaa. Liittovaltiolla on maapallon yhdtenäisyyttä valvova ja rauhaa ylläpitävä ”Maan liittovaltion rauhanturva-armeija”, mutta vuonna 2010 sattuneiden suurten terroritekojen seurauksena perustettiin lain yläpuolella toimiva itsenäinen turvallisuusjoukko ”A-Laws”, jonka tehtävänä oli pidättää, kiduttaa ja teloittaa terrorismista epäiltyjä. Innovadeja vastaan käydyn taistelun päätyttyä A-Laws lakkautetaan. Toisella kaudella käy ilmi, että monet maailman maista, kuten Azadestan ja Suille, eivät kuulu liittovaltioon.
Katharon
Sarjan toisella kaudella esiintyvä, liittovaltiota vastustava järjestö. Se taistelee liittovaltion sortoa vastaan ympäri maailman, mutta koska sen aseistus koostuu vanhasta, aurinkoreaktoreita hyödyntämättömästä teknologiasta, ei se pysty tasavertaiseen taisteluun liittovaltion pseudoaurinkoreaktoriteknologiaa hyödyntäviä sotajoukkoja vastaan. Järjestö lakkautetaan innovadeja vastaan käydyn taistelun päätyttyä, ja osa sen jäsenistä perustaa puolueen, joka pyrkii edustamaan vähemmistön ääntä liittovaltion päätöksenteossa.
GN-moottori
Lyhennys sanoista ”Gundam Nucleus” -moottori, kutsumanimeltään ”aurinkoreaktori”.[4] GN-moottorit toimivat Gundamien ytiminä. Ne hajottavat protoneja höyrystämättä raskashiukkasia, ja kykevät tuottamaan liki ikuisesti energiaa synnyttämällä positroneja ja fotoneja (GN-hiukkasia). Tehostaan huolimatta ne ovat pienikokoisia, ja pienen hukkalämmöntuottonsa ansiosta niitä käyttäviä yksiköitä on vaikeaa havaita. GN-moottorit emittoivat vaaleanvihreitä GN-hiukkasia, ja niiden voimalla toimivien sädeaseiden säteet ovat vaaleanpunaisia.
GN-moottorien valmistaminen on mahdollista vain ympäristössä, jossa vallitsee voimakas painovoima, kuten Jupiterissa, ja niiden valmistaminen vie myös valtavasti aikaa. Sarjan romaaniversiossa kerrotaan, että GN-moottorin valmistus vie 20 vuotta, ja mikäli mukaan huomioidaan vielä lentoaika sopivaan valmistuspaikkaan, koko prosessi vie noin 40 vuotta.
Sarjan ensimmäisen kauden alkaessa GN-moottoreita on vain päähahmojen käyttämissä neljässä kolmannen sukupolven Gundam-yksikössä ja yksi tukijoukko Ferestellä, koko maailmassa siis yhteensä vain 5 moottoria.[5]
Ensimmäisen kauden päättävän taistelun jälkeen Ptolemaioksen miehistö kerää talteen Gundam Dynamesin ja Gundam Virtuen (Gundam Nadleehin) GN-moottorit, ja Fereste kerää Kyrioksen moottorin.[6]
Toisen kauden alussa Ptolemaioksen miehistö on ottanut haltuunsa Feresten reaktorin, ja kun Setsunakin liittyy jälleen heihin, Ptolemaios-joukkueella on kaikki viisi reaktoria käytössään seuraavan sukupolven Gundameihin.
Kun GN-moottori [T]:t (pseudoaurinkoreaktorit) ilmestyvät tarinaan, näitä reaktoreita kutsutaan erottelun vuoksi ”alkuperäisiksi GN-moottoreiksi”.
Toisen kauden lopussa 00 Gundamin kaksi reaktoria ja Seraphim Gundamin reaktori tuhoutuvat ja ne menetetään. Siksi elokuvan ja sarjan välissä olevana kahtena vuotena lähetetään Jupiterista elokuvan 00 Quantaa varten kaksi uutta reaktoria.
GN-moottori [T]
Ns. ”pseudoaurinkoreaktori”. Niitä käytetään Gundam Thronen lisäksi YK:n armeijalle luovutettuja reaktoreita hyödyntävissä GN-X-yksiköissä ja niiden seuraajissa, A-Lawsin sotalaivoissa ja innovadejen yksiköissä.
Pseudoaurinkoreaktorit ovat ominaisuuksiltaan lähellä oikeita GN-moottoreita, mutta niitä voidaan valmistaa myös Maassa. Tämän johdosta niissä on kuitenkin tiettyjä eroavaisuuksia oikeisiin GN-moottoreihin nähden, kuten se, että GN-moottori [T]:t tarvitsevat starttimoottorin käynnistyäkseen uudelleen kerran pysähdyttyään. Reaktorit vaativat myös ulkoisen virtalähteen, joten niiden käyttöaika on rajattu. Niiden emittoimat GN-hiukkaset ovat myös erilaisia, ja vaikka ne normaalisti ovatkin vaarattomia, kuten oikeiden aurinkoreaktorien GN-hiukkasetkin, aseissa käytetyt korkeaan tiheyteen pakatut hiukkaset ovat ihmisille haitallisia. Valeaurinkoreaktorien ja niitä hyödyntävien aseiden emittoimat GN-hiukkaset ovat syvän punaisia.
Ensimmäisen ja toisen kauden välissä Liittovaltio purkaa ja analysoi saamiaan reaktoreita ja niiden pohjalta vie teknologiaa eteenpäin, minkä vuoksi uudempien mallien GN-hiukkaset ovat punertavan oransseja. Osa lähteistä mainitsee, että nämä GN-hiukkaset ovat vaarattomia ([7][8]), osan mukaan ne taas ovat yhä ihmisille vaarallisia ([9]). Sarjassakaan ei käy selvästi ilmi, kumpi pitää paikkansa. Kehitystyön vuoksi alkuperäisen GN-moottori [T] hajotettiin, mutta Gundam Archessa ja neljän vuoden takaisessa Gundam Throne Dreissä on yhä vanhan malliset reaktorit.
Yleensä GN-moottoreista puhuttaessa tarkoitetaan sekä alkuperäisiä että [T]-moottoreita.
Koska reaktoreita on mahdollista valmistaa sarjatuotantona, voi joissakin yksikössä olla useampikin reaktori. Siksi joidenkin pseudoaurinkoreaktoriyksiköiden tuhovoima ja teho voi ylittää alkuperäiä GN-reaktoreita käyttävien yksiköiden suorituskyvyn. Käytössä on myös erilaisia usean reaktorin kombinaatioita. Koska monireaktorisysteemit ovat kalliita ja niitä käyttävien koneiden ohjaajien on täytettävä tavallista hankalammat vaatimukset, on useimmissa sotakoneissa kuitenkin vain yksi reaktori.
Teknisesti alkuperäiset GN-reaktorit ovat kehittyneempiä kuin [T]-mallit. Celestial Beingistä irtaantunut ryhmittymä rakensi GN-moottori [T]:t hylätystä Celestial Beingin tukikohdasta löytämiensä piirustusten pohjalta.
Topologinen virhe
Aurinkoreaktoreissa liki ikiliikkujan tavoin polttoainetta polttava ”tuli”. Sen ansiosta alkuperäiset GN-moottorit ovat liki ikuisia energianlähteitä. Kun hiukkaskiihdyttimellä kiihdytettyjä topologisten virheiden aihioita ammutaan Jupiterin ytimeen, ne päsevät planeetan korkeassa paineessa juuri faasimuutosta edeltävään tilaan. Näin aktivoidut topologiset virheet tuottavat rajattomasti GN-hiukkasia (oikeammin ne hajottavat raskashiukkasia). Nämä topologiset virheet kerätään talteen ja suljetaan erityiseen säiliöön (TD-peittoon) niiden suojaamiseksi. Kun niihin vielä lisätään hiukkasten säätelysysteemi, on aurinkoreaktori valmis.[10] Niiden valmistus on vaikeaa juuri siksi, että paitsi että tarvitaan Jupiterin kaltainen erikoisympäristö, on virheiden aihiot myös kerättävä avaruudesta. Sarjan tekstityksissä esiinty useasti myös ”ropologinen virhe”, mutta on epäselvää, onko kyse tekijöiden virheestä vai tarkoituksellisesta termistä.
GN-hiukkaset
GN-moottorien emittoimia erityisiä neutriinoja. Ne ovat fotonien alalaji, joita syntyy yhdessä positronien kanssa, kun raskashiukkaset hajoavat höyrystymättä.[10] Tietyissä olosuhteissa hiukkaset aikaansaavat erilaisia kummallisia ilmiöitä.
GN-hiukkasia voidaan käyttää paitsi sotakoneiden työntövoimana ja niiden ohjaukseen, myös tietoliikenteen ja tutkien häirintään, kun niitä levitetään ympäristöön. Pakattuja hiukkasia voidaan käyttää myös sädeaseina, ja sopivalla varustuksella niillä voidaan ampua tarkasti Maasta avaruuteen ja jopa kiertäen esteiden ympäri. Sopivia materiaaleja hyödyntämällä niitä voidaan käyttää myös lämmönlähteinä vahvistamaan fyysisiä teräaseita. Niitä on mahdollista pakata myös räjähteiksi ja käyttää hakeutuvina GN-ohjuksina. Vaikka ne ovatkin fotoneja, niitä voidaan pakata myös luoteihin ja käyttää ihmisten vastaisina aseina.
Jos GN-hiukkasia pakataan panssarin sisään, voidaan siitä tehdä liki haavoittumaton perinteistä aseistusta vastaan, ja sitä voidaan käyttää myös massan ja inertian säätelyyn. GN-hiukkasista voidaan tehdä myös kova, hyökkäyksiltä suojaava ”GN-kenttä”.
Alkuperäisten GN-moottoreiden GN-hiukkaset toimivat myös aivokvanttiaaltojen välittäjinä, ja toisella kaudella esiintyvän 00 Raiserin kaksoisreaktorien GN-hiukkaset voivat välittää näitä aaltoja myös tavallisten ihmisten aivoihin. GN-hiukkaset voivat myös parantaa haitallisten GN-hiukkasten myrkylliset vaikutukset ihmisiin ja auttaa ihmiset innovaattorievoluution tielle.
E-hiili
Hiilipohjainen materiaali, jota käytetään Celestial Beingin ja supervaltioiden uusimmissa panssareissa, aseissa ja avaruushisseissä.[11] Niiden vetolujuus on 20-kertainen hiilinanoputkiin verrattuna.[11] GN-yksiköiden pinnoite on tehty GN-hiukkasilla päällystetystä E-hiilestä. Celestial Beingin käytämä E-hiili on laadultaan ylivertaista supervaltojen E-hiileen verrattuna.

Muuta sanastoa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Supersotilaat
Uudistuliiton salassa ylläpäitämässä (sittemmin suljetussa) yli-ihmistutkimuslaitoksessa ihmiskokeiden avulla luotuja ihmisiä, joille on keinotekoisesti annettu kyky käyttää aivokvanttiaaltoja. Liiton Peries (Marie) ja Gundam meister Allelujah kuuluvat laitoksen kasvatteihin.
Elokuvan tapahtumavuonna 2314 laitoksen tutkimusta käytetään keinotekoisten innovadejen luomiseen.
Aivokvanttiaallot
Erikoisia aivoaaltoja, joita supersotilaat, innovadet ja innovaattoriksi herännyt Setsuna voivat käyttää. Kvanttiaaltoja lähettämällä niiden käyttäjä voi parantaa avaruuden hahmotus -, väistö- ja reaktiokykyjään ja olla siten vaarallinen taistelija.
Supersotilaiden aivokvanttiaallot ovat epätäydellisiä ja siten alttiita resonanssille ja häiriöille muiden supersotilaiden aaltojen kanssa. Innovadet voivat käyttää aivokvanttiaaltoja ajatustensa viestittämiseen ja GN-hiukkasia väliaineena käyttämällä kytkeytä Vedan, muiden saman tyypin innovadejen ja epäsuorasti myös muiden innovadojen kanssa edistääkseen Aeolian suunnitelmaa.
Elovassa esiintyvällä ELS:llä on kyky kommunikoida aivokvanttiaaltoja käyttäen, ja innovadet ja supersotilaat vetävät niitä siksi puoleensa. Niiden ”aivokvanttiaaltohuuto” aiheuttaa tuskaa aaltoja käyttäville ihmisille. Tältä voidaan suojautua sopivia suojavarusteita käyttämällä.
Innovadet
Vedan suunnitelman edistämistä varten tekemiä keinotekoisia ihmisiä ja biologisia päätteitä. Niitä on kahta tyyppiä, ”meister-tyyppiä”, jotka on tarkoitettu Gundam meisterin ja muihin tärkeisiin tehtäviin, sekä ”tiedustelutyyppiä”, joiden tehtävänä on kerätä Vedalle tietoa ympäri maailmaa.
Innovadet ovat pääsääntöisesti sukupuolettomia, ja meister-tyypeille on suunniteltu tehtäviensä täyttöä varten tavallista ihmistä paremmat fyysiset ominaisuudet. Tyypin edustajia on vähemmän kuin tiedustelijoita, ja ne käsittävät itse olevansa innovadeja. Yksi Gundam meistereista, Tieria Erde, ei tiennyt, että saman tyypisiä innovadeja on olemassa, mutta hän ymmärsi olevansa luotu suorittamaan tehtäviä, joita ei voisi jättää ihmisten harteille. Tiedustelutyypin innovadeja taas on maailmassa kymmeniä tuhansia, eivätkä ne fyysisesti juuri eroa ihmisistä. Osa niistä ei lainkaan tajua, etteivät ne ole ihmisiä, ja niille on saatettu Anew Returnerin tapaan antaa sukupuoli, etteivät ne tajuaisikaan tätä.[12]
Innovadet on tehty yli 60 biljoonasta pseudosolun ja nanokoneen kokonaisuuksista, jotka on yhdistetty ihmisen DNA:han ja koottu blokeiksi. Niiden ikä vaikuttaa ulkoisesti syntyhetkestä lähtien siltä, minkä ikäisiltä ne on suunniteltu näyttämään. Näin luotuun ruumiiseen asennetaan Vedassa tehdyt persoonallisuus ja muistot. Innovadejen DNA-tyypejä on useita luokkia, ja ulkoisesti samanlaisia, saman tyypin innovade-yksilöitä on olemassa useampia. Toisen kauden viimeisen jakson joukkokohtauksessa nähdään, että innovadeja, joilla on samanlaiset kasvot sarjassa esiintyneiden innovadejen kanssa, on useita.[13]
Koska innovadejen soluissa ei ole normaalin ihmisen aineenvaihduntaa, nanokoneet huolehtivat niiden solujen uusimisesta. Tämän sivuvaikutuksena ne eivät myöskään kasva tai vanhene. Nanokoneiden toimintaa on normaalisti rajoitettu, mutta erityiskomennolla ne voidaan saada käyttämään koko voimaansa. :Innovadejen kyvyissä on tyyppikohtaisia eroja, mutta pääsääntöisesti niiden kykyjä on keinotekoisesti rajoitettu, ja näitä rajoituksia poistetaan tarpeen mukaan. Koska innovadet eivät vanhene, niiden kuolemiin onnettomuuksissa tai muuten liittyvä tieto on tärkeää dataa, ja siksi niiden persoonallisuus varmuuskopioidaan Vedaan juuri ennen kuolemaa.
Tiedustelutyypin innovadet lähetetään ihmisten yhteiskuntaan, missä ne toimivat 10–15 vuotta ja palaavat sitten Vedan luo, jossa niille annetaan uusi persoonallisuus ja ne lähetetään takaisin. Joskus ne kuitenkin muistavat osia entisestä elämästään unissa tai tunnistavat vanhoja ystäviään. Sivutarinoissa tiedustelutyypin innovadetkin saavat joskus Vedalta tehtäviä, jolloin ne ”heräävät” tajuamaan olevansa innovadoja. Innovadeja on eri sukupuolia ja eri ikäisiä, ja lapsi-innovadejen tapauksessa koko perhekin on innovadeja. Koska vanhenemattomuus on lapsi-innovadejen tapauksessa erityisen silmiinpistävää, ne palaavat jo viiden ja viimeistäänkin kymmennen vuoden jälkeen Vedan luo.
Innovaattorit
Ihmisten evoluution seuraava askel, jonka synnyn Aeolia ennusti. Niitä kutsutaan myös puhtaiksi. Sarjan toisella kaudella Ribbonsin johtama innovade-joukko kutsui itseään innovaattoreiksi.
Innovaattoreiden avaruudenhahmotuskyky ja aivokvanttiaaltovoimat ovat niin suuria, että ne jättävät varjoonsa supersotilaat ja innovadet. Aktiivisten solujensa ansiosta innovaattorit elävät myös liki kaksi kertaa vanhemmiksi kuin tavalliset ihmiset. Sanotaan, että heräämisensä jälkeen innovaattorit ”vanhenevat 25 vuotta 50 vuodessa”, mutta ikääntyminen itsessään ei kuitenkaan pysähdy. Sama pätee myös ELS:n kanssa syntyneisiin hybridi-innovaattoreihin, vaikka niiden ikääntymisvauhti onkin vielä hieman hitaampi kuin tavallisten innovaattorien.
Sarjan toisen kauden lopussa Setsuna herää ihmiskunnan ensimmäiseksi innovaattoriksi. Setsuna herää 00-Gundamin kaksoismoottorin emittoimien GN-hiukkasten vaikutuksen johdosta, ja elokuvassa esiintyvä Descartes 00 Raiserin Trans-Am Burst -toiminnon vuoksi. Elokuvassa kerrotaan, että innovaattoreiksi epäiltyjen ihmisten määrä on nousussa koko maailmassa, ja Liittovaltio kiirehtii luomaan tarvittavaa infrastruktuuria. Armeija näkee heti heidän käyttömahdollisuutensa sodankäynnissä ja ryhtyy sekä käyttämään Descartesia kokeissa sekä kehittämään innovaattoreille sopivia sotakoneita.
ELS:n saapumisen jälkeen innovaattorit jatkoivat lisääntymistään, mutta niiden ja vanhojen ihmisten välille alkoi pikku hiljaa syntyä juopa kykyjen suurten erojen vuoksi. Koska innovaattorit sattumalta syntyivät samoihin aikoihin kuin ELS ilmestyi, alettiin innovaattoreita kutsua syrjivästi ”ELS-tautisiksi”, ja tämä synnytti myöhemmin suuren sodan. Elokuvan epilogissa nähtynä vuonna 2364 noin 40 % ihmiskunnasta on herännyt innovaattoreina, ja ihmiset ovat ratkaisemassa monia tähän liittyviä ongelmia.
Veda
Celestial Beingin suunnitelman avainasemassa oleva tietokonesysteemi. CB suorittaa tehtäviä Vedan suunnitelmien mukaan.
Vedassa oleva tieto on jaettu seitsemään tasoon sen tärkeyden mukaan, ja mm. Gundam meisterien tiedot, alkuperäisten GN-moottorien suunnitelmat ja Nadleehin kykyjä koskeva data on ylimmän tason 7 tietoa. Näistä GN-moottorien suunnitteludata on salattua, eikä edes Ribbonsilla ole pääsyä siihen. Tietojen käyttöluvat ovat tarkkaan säädeltyjä, ja Ptolemaios-joukkueen käytännön johtaja Sumeragilla on pääsy vain tason 4 ja valvojilla tason 3 tietoon. Tason 7 tiedon käyttöön tarvitaan Vedan erikoislupa.
Ensimmäisen kauden lopussa Alejandro ja Ribbons saavat käsiinsä tason seitsemän tiedot, mutta Aeolian jälkeensä jättämän ansan vuoksi Gundam-meisterien data ja alkuperäisten GN-moottorien olinpaikkaa koskevat tiedot siirtyvät Vedan ulottumattomiin. Siksi Gundam meisterien henkilötiedot ovat pyyhkiytyneet myös Vedaan kytkeytyneestä Liittovaltion tietokoneverkosta, eikä heitä virallisesti ole lainkaan olemassa.
Tavallisesti vain suunnitelman suorittamista varten tehdyillä innovadeilla on erikoislupa ottaa yhteys Vedaan.
Aluksi Vedan pääterminaali on Kuun pimeällä puolella olevassa laitoksessa, mutta kun Ribbons sai sen käsiinsä, sen sisältämä data siirrettiin hänen rakennuttamassaan Celestial Being -aluksessa olevaan varaterminaaliin.
Kun Celestial Being sai Vedan takaisin, Tieria sai luvan tarkastella sen salattuja tietoja. Tieria lähettää Ptolemaios-joukkueelle jäähyväislahjana GN-moottorien kaikki tiedot, minkä ansiosta elokuvassa heillä on käytössään kaksi uutta GN-moottoria.[14]
Elokuvassa suunnitelman toisen vaiheen osana Veda aloittaa yhteistyön koko ihmiskunnan kanssa, ja yhdessä Celestial Being -aluksen kanssa se on Liittovaltion ja sen armeijan suorassa hallinnassa. Pääsääntöisesti se on Celestial Beingin käytössä, mutta myös Liittovaltion hyötyy siitä.[15] Tieria pitää kuitenkin CB:n liikkeet poissa Liittovaltion hallituksen tiedosta.[16] Elokuvan lopussa se linkittyy Tierian kautta Setsunan kanssa ja kontrolloi ELS:n Setsunalle lähettämää valtaisaa tietomäärää. Näin se saa ELS:n ja ihmiskunnan vuoropuhelun onnistumaan.
Sivutarinassa Fon Spaak kerää hylätyn terminaaliytimen Eukleides-alukseen talteen ja käynnistää sen uudelleen. Vaikka siihen tallennettu data onkin hävinnyt, myöhemmin Vedan luovuttama data tulee myös sen käyttöön.
Trans-Am-järjestelmä
Järjestelmä, joka on etukäteen asennettu alkuperäisiin aurinkoreaktoreihin. Se kykenee kasvattamaan sotakoneiden kykyjä emittoimalla kondensoituja hiukkasia. Järjestelmä on kuitenkin kaksiteräinen miekka, sillä se kuluttaa paljon GN-hiukkasia, jotka on käytön jälkeen ladattava uudelleen. Tänä aikana sotakoneen kyvyt ovat huomattavasti tavallista heikommat. Trans-Am-järjestelmä on Aeolian jälkeensä jättämä viimeinen valttikortti siltä varalta, että joku tuhoaisi tai kaappaisi Vedan. Käytön aikana sotakoneen panssarissa kulkevien GN-hiukkasten määrä kasvaa, ja ne alkavat emittoida punaista valoa. Tämän vuoksi Trans-Am-tilassa Gundamit hohtavat punaisina ja jättävät jälkeensä punertavia jälkikuvia.[17] Ensimmäinen kauden päättävässä taistelussa Celestial Being kykenee vastaamaan YK:n armeijan murskaavaan ylivoimaan juuri Trans-Am-järjestelmän ansiosta.
Toisella kaudella sankarien käyttämät Gundamit on alusta asti suunniteltu Trans-Am-järjestelmän käyttöä ajatellen, ja niiden on mahdollista käyttää systeemiä mielivaltaisella ajoituksella ja jatkaa taistelua vielä järjestelmän käytön jälkeenkin. Ptolemaios 2 voi myös käyttää Gundamien aurinkoreaktoreita käyttääkseen Trans-Am-järjestelmää, vaikka sen käyttöaika onkin hyvin rajoitettu.
Celestial Beingin koneiden lisäksi myös Masurao- ja Susanowo- mobile suiteissa on Trans-Am-järjestelmä, jonka Billy kehitti edesmennen professori Eifmanin muistiinpanojen pohjalta. Koska pseudoaurinkoreaktori lakkaa toimimasta Trans-Amin käytön jälkeen, näissä roboteissa kerätään tukikohtaan paluuta varten GN-hiukkasia erityiseen GN-kondensaattoriin.[15] Innovadet saivat myös käsiinsä Trans-Am-järjestelmän tiedot, ja heidänkin loppukaudesta käyttämissään koneissa (Gadessa, Garazzo, Reborns Gundam) on myös tämä järjestelmä. Näiden mobile suitien järjestelmä eroaa Billyn kehittämästä, ja niiden on mahdollista lopettaa Trans-Am-tila kesken niin halutessaan, käyttää sitä toistamiseen taistelussa ja myös jatkaa taistelua Trans-Amin käytön jälkeen. Innovadejen massatuotettu Gaga -mobile suit käyttää Trans-Amin työntövoimaa itsemurhahyökkäyksiin.
Elokuvassa GN-X IV:n ja Braven kaltaiset massatuotanto- mobile suitit sekä Nile- ja Virginia -luokan avaruusalukset voivat myös käyttää Trans-Amia. Koska ELS assimiloi koneita ja pilotteja, Trans-Amilla varustettuja pseudoaurinkoreaktoreita käytettiin myös itsetuhoamaan sotakoneita tarvittaessa.
Trial-järjestelmä
Erityinen järjestelmä, jota käytetään pääasiassa Gundam Plutonessa ja sen seuraajaroboteissa. Kun järjestelmää käytetään, se alistaa toimintasäteellään hallintaansa kaikki Vedaan kytkeytyneet yksiköt. Järjestelmä on Aeolian ennalta suunnitelema vastatoimi sen varalta, että joku Gundam meistereistä pyrkisi eroamaan Celestial Beingistä tai joku koettaisi kaapata aurinkoreaktorin. Se onkin ylivertaisen voimakas päätarkoituksessaan Gundamien vastaisessa taistelussa. Ensimmäisellä kaudella Nadleeh käyttää järjestelmää saadakseen Trinity-joukkueen Gundam Thronen hetkeksi hallintaansa. Toisella kaudella Nadleeh’n seuraaja- mobile suit Serafimilla on käytössään Trial-kenttä, jonka kantama on huomattavasti Nadleeh’n järjestelmää pidempi, ja lopputaistelussa se saa sillä hallintaansa innovaattorien kaikki koneet Reborns Gundamia lukuun ottamatta.
Järjestelmän käyttöoikeus on vain tietyillä meister-innovadeilla, ja heidänkin keskuudessaan vallitsee tiukka hierarkia sen suhteen. Sarjassa näihin innovadeihin kuuluvat Ribbons, Tieria ja sivutarinan Meister 874 (Hanayo). Järjestelmän erikoispiirteisiin kuuluu, ettei sitä voida käyttää useammassa paikassa samanaikaisesti. Mikäli joku hierarkiassa korkeammalla oleva pyrkii käytämään sitä toisessa paikkaa samalla, kun joku alempiarvoinen on jo käynnistänyt järjestelmän muualla, alempiarvoisemman innovaden Trial-järjestelmän toiminta keskeytyy.[18]
Avaruushissi
Valtavia, päiväntasaajalle rakennettuja rakennelmia. Ne ovat yli 50 000 kilometriä korkeita ja siten suurimpia ihmiskunnan koskaan rakentamia rakennelmia. 35 500 kilometrin korkeudessa on avaruusvoimaloita, joiden energina Maahan lähettämistä varten hissit on pääasiassa rakennettu. Avaruusvoimaloiden energia onkin korvannu fossiiliset polttoaineet maailman pääenergialähteenä. Hissit on rakennettu merenpinnan tasalle, mutta koska maaperä ei riitä tukemaan valtaisia rakennelmia, on 10 000 ja 35 000 kilometrin korkeudessa kiertoratakiekot rakennelmia vakauttamassa. Hissien päissä on vielä vastapainosatelliit. Hissien sisuksissa on sähkön kuljettamista varten tarkoitetut kaapelit, avaruusosiossa asemia ja rungossa vielä lineaarijunat hissejä pitkin nousua varten. Hissit ovat suosittuja turistikohteita, ja päivittäin hissien asemlla käy lukemattomia matkustajia. Hisseissä on puolustusvälineistönä magneettiverkot avaruusromulta suojautumiseen ja iskunvaimentimet siltä varalta, että romu kuitenkin pääsisi törmäämään asemaan. Hissejä on kolme, Unionin ”Tower”, uudistusliiton ”Tianzhu” ja AEU:n ”La Tour” ja, joka ensimmäisellä kaudella on vielä kesken. Toisella kaudella kaikki hissit ovat Liittovaltion hallinnassa, ja La Tour on nimetty uudelleen ”Africa Toweriksi”. Kaikki mahdolliset keinot on käytetty hissien puolustamiseksi, mutta niiden valtavan koon vuoksi se on silti hankalaa, ja rakennusteknisistä syistä ne ovat hyvin hauraita. Koska hissit ovat ihmiskunnan yhteisomaisuutta, on niiden kimppuun hyökkääminen tiukasti kielletty kansainvälisin sopimuksin. Tästä huolimatta toisella kaudella A-Laws aiheuttaa vakavia vaurioita Africa Towerille Memento Mori 2:lla. Hisseihin on myös piilotettu Celestial Beingin salainen tehdas, jossa rakennetaan ja kehitetään mobile suiteja.
Avaruussiirtokunnat
Avaruuteen rakennettuja kaupunkeja. Tässä Gundam-sarjassa ne ovat vasta kehittelyasteella, ja sarjassa esiintyy vain pieni Bernalin pallo -tyyppinen siirtokunta. Siirtokuntien tavoin ne on tiukasti suojeltu kansainvälisillä sopimuksilla, mutta Uudistusliitto käyttää sopimusta hyväkseen ja pitää siirtokunnassaan supersotilastutkimuslaboratoriota, jonka Kyrios kuitenkin ensimmäisellä kaudella tuhoaa. Olemassa on myös siirtokuntia, jotka hylättiin kesken rakennustöiden. Toisella kaudella esiintyvät myös Proud-siirtokunta, jossa Saji työskentelee ja johon Liumei ja Honglong pakenevat, ja Eclipse-siirtokunta, jonka lähellä Bushidō ja Setsuna taistelevat. Sarjassa myös puhutaan suunnitelmasta, jossa alueongelmista kärsivän Azadestanin kansalaisia lähetettäisiin siirtokuntiin. Elokuvassa julkinen siirtokuntayhtiö jatkaa siirtokuntien kehitystyötä, mutta kiertää myös huhuja, joiden mukaan kehitystyön taustalla tapahtuisi laittomuuksia, minkä vuoksi tarkkailuryhmä, johon myös Marina kuuluu, saapuu lähi-Idästä tarkkailemaan tilannetta.

Tuotantohenkilöstö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnuskappaleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan alku- ja loppulaulujen yhteydessä ei näytetty laulujen sanoja.

Daybreak’s Bell
Esittäjä L’Arc-en-Ciel
Ensimmäisen kauden jaksoissa 1–13 käytetty alkuteema. Kappaletta käytettiin myös kausien 25. jaksojen lopputeemana ja Special Editioneissa taustakappaleena.
Ash Like Snow
Esittäjä The Brilliant Green
Ensimmäisen kauden jaksoissa 14–25 käytetty alkuteema.
Hakanaku mo towa no kanashi
Esittäjä Uverworld
Toisen kauden jaksojen 2–13 alkuteema. Ensimmäisessä jaksossa sitä käytetään lopputeemana ja Special Edition II:ssa ja III:ssa taustakappaleena. Yhdeksännestä jaksosta eteenpäin kappaleen taustalla nähtävä animaatio muuttuu hieman.
Namida no mukō
Esittäjä Stereopony
Toisen kauden jaksoissa 14–25 käytetty alkuteema.
Wana
Esittäjä The Back Horn
Ensimmäisen kauden jaksoissa 1–13 käytetty lopputeema. Kappaletta käytettiin myös Special Editioneissa I ja II taustakappaleena.
Friends
Esittäjä Stephanie
Ensimmäisen kauden jaksoissa 14–25 käytetty lopputeema. Kappaletta käytettiin myös Special Edition III:ssa taustakappaleena.
Prototype
Esittäjä Chiaki Ishikawa
Toisen kauden jaksoissa 1–13 käytetty lopputeema. Kappaletta käytettiin myös Special Editioneissa I ja II taustakappaleena.
Trust you
Sävel ja sanat Markie, sovitus Jin Nakamura, esittäjä Yuna Itō
Toisen kauden jaksoissa 15–25 käytetty lopputeema. Kappaletta käytettiin myös jaksossa 20 ja Special Edition II:ssa taustakappaleena.
I
Sanat Mika Azuma, sävel Tetsuya Kumamoto, sovitus Sakura Nishida, esittäjä Mille Face
Special Edition I:n lopputeema
Core
Sanat Mika Azuma, sävel Tetsuya Kumamoto, sovitus Sakura Nishida, esittäjä Mille Face
Special Edition II:n lopputeema
Refrain
Sanat Mika Azuma, sävel Tetsuya Kumamoto, sovitus Sakura Nishida, esittäjä Mille Face
Special Edition III:n lopputeema
Love Today
Sanat Naho, sävel Naho & Yūji, sovitus ja esittäjä Taja
Käytetään ensimmäisen kauden jaksoissa 19 ja 24.
Unlimited Sky
Sanat ja esittäjä Tommy Heavenly6, sävel ja sovitus Chiffon Brownie
Käytetään toisen kauden jaksoissa 7, 18, 22 ja 25.
Tomorrow
Sanat Yōsuke Kuroda & Aa, sävel Kōsei Asami & Kenji Kawai, sovitus Sakura Nishida, esittäjä Marina Ismael & lapset
Käytetään toisen kauden jaksossa 14 lopputeemana.

Kaikki jaksot on käsikirjoittanut Yōsuke Kuroda.

Ensimmäinen kausi
Jakso Nimi Storyboard Animointi Ohjaus Mecha-ohjaus Lähetyspvm
#01 Celestial Being Ken Ōtsuka
Seiji Mizushima
Masaki Kitamura Michinori Chiba Seiichi Nakatani 6.10.
2007
#02 Gundam meister Iwao Teraoka Naomichi Yamato Kazuhiro Takamura Hiroshi Arisawa 13.10.
#03 Kawaru sekai Minoru Ōhara
Seiji Mizushima
Akira Yoshimura Ken’ichi Ōnuki Masanori Nishii 20.10.
#04 Taigai sesshō Kō Matsuo Shigeru Ueda Takurō Shinbo Ken’ichi Takase 27.10.
#05 Genkairidatsuryōiki Akihiro Enomoto Hiromitsu Morishita Hiroshi Matsuda 3.11.
#06 Seven Sword Masaki Kitamura Tetsuya Matsukawa Yoshikazu Samura
Hiroshi Arisawa
10.11.
#07 Mukuwarenu tamashii Iwao Teraoka Naomichi Yamato Michinori Chiba Ken Ōtsuka 17.11.
#08 Musabetsuhōfuku Shin’ichirō Kimura Akira Yoshimura Ken’ichi Ōnuki Masanori Nishii 24.11.
#09 Taikoku no ishin Shigeru Ueda Takurō Shinbo Ken’ichi Takase 1.12.
#10 Gundam-rokakusakusen Akihiro Enomoto Hiromitsu Morishita Hiroshi Matsuda 8.12.
#11 Allelujah Masaki Kitamura Ryōichi Imaizumi Yoshikazu Samura 15.12.
#12 Kyōgi no hate ni Kazuki Tsunoda Tetsuya Matsukawa Hiroshi Arisawa 22.12.
#13 Seija no kikan Kenji Nagasaki Ken’ichi Ōnuki Masanori Nishikawa 5.1.
2008
#14 Ketsui no asa Naomichi Yamato
Seiji Mizushima
Naomichi Yamato Takurō Shinbo Ken’ichi Takase 12.1.
#15 Oreta tsubasa Yukio Nishimoto Shigeru Ueda Hiromitsu Morishita Ken’ichi Takase 19.1.
#16 Trinity Masaki Kitamura Ryōichi Imaizumi Hiroshi Matsuda 26.1.
#17 Throne kyōshū Akihiro Enomoto Tetsuya Matsukawa Hiroshi Arisawa 2.2.
#18 Akui no hokosaki Kenji Nagasaki Ken’ichi Ōnuki Masanori Nishii 9.2.
#19 Kizuna Shin’ichirō Kimura
Seiji Mizushima
Shigeru Ueda Takurō Shinbo Ken’ichi Takase 16.2.
#20 Henkaku no yaiba Kazuki Tsunoda Hiromitsu Morishita Yoshikazu Samura 23.2.
#21 Horobi no michi Naomichi Yamato
Kazuki Tsunoda
Seiji Mizushima
Naomichi Yamato Ryōichi Imaizumi Hiroshi Matsuda 1.3.
#22 Trans-am Masaki Kitamura Tetsuya Matsukawa Hiroshi Arisawa 8.3.
#23 Sekai o tomete Kenji Nagasaki Ken’ichi Ōnuki Masanori Nishii 15.3.
#24 Owarinaki uta Akihiro Enomoto
Seiji Mizushima
Kenji Nagasaki
Masaki Kitamura
Shigeru Ueda Takurō Shinbo Ken’ichi Takase 22.3.
#25 Setsuna Iwao Teraoka
Kazuki Tsunoda
Seiji Mizushima
Seiji Mizushima Michinori Chiba Seiichi Nakatani
Ken Ōtsuka
Hiroshi Matsuda
Hiroshi Arisawa
29.3.
Toinen kausi
Jakso Nimi Storyboard Animointi Ohjaus Mecha-ohjaus Lähetyspvm
#01 Tenshi sairin Seiji Mizushima
Kazuki Tsunoda
Kazuki Tsunoda Michinori Chiba Seiichi Nakatani
Kunihiro Abe
5.10.
2008
#02 Twin Drive Masaki Kitamura Ryōichi Imaizumi Hiroshi Arisawa 12.10.
#03 Allelujah dakkansakusen Kenji Nagasaki Ken’ichi Ōnuki Masanori Nishii 19.10.
#04 Tatakau wake Iwao Teraoka Seiki Takuno Takurō Shinbo Ken’ichi Takase 26.10.
#05 Kokoku moyu Shigeru Ueda Hiromitsu Morishita Hiroshi Matsuda 2.11.
#06 Kizuato Masaki Kitamura Takahiro Natori Tetsuya Matsukawa Kunihiro Abe 9.11.
#07 Saikai to ribetsu to Kazuki Tsunoda Kazuki Tsunoda
Seiji Mizushima
Michinori Chiba Ken Ōtsuka 16.11.
#08 Mukunaru yugami Kenji Nagasaki Masanori Takahashi Ken’ichi Ōnuki Masanori Nishii 23.11.
#09 Nuguenu kako Iwao Teraoka Seiki Takuno Takurō Shinbo Ken’ichi Takase 30.11.
#10 Ten no hikari Shigeru Ueda Hiromitsu Morishita Hiroshi Matsuda 7.12.
#11 Double-0 no koe Masaki Kitamura Tetsuya Matsukawa Seiichi Nakatani
Kunihiro Abe
14.12.
#12 Sora de matteru Kenji Nagasaki Kayo Ikeda Hiroshi Arisawa 21.12.
#13 Memento mori kōryakusen Iwao Teraoka Masanori Takahashi Takurō Shinbo Ken’ichi Takase 28.12.
#14 Uta ga kikoeru Seiki Takuno Ken’ichi Ōnuki Masanori Nishii 11.1.
2009
#15 Hankō no gaika Shigeru Ueda Hiromitsu Morishita Hiroshi Matsuda 18.1.
#16 Higeki e no joshō Iwao Teraoka Masaki Kitamura Tetsuya Matsukawa Kunihiro Abe 25.1.
#17 Chiriyuku hikari no naka de Kenji Nagasaki Kayo Ikeda Seiichi Nakatani
Hiroshi Arisawa
1.2.
#18 Kōsaku suru omoi Kazuki Tsunoda
Seiji Mizushima
Kazuki Tsunoda Takurō Shinbo Ken’ichi Takase 8.2.
#19 Innovator no kage Masaki Kitamura Seiki Takuno Ken’ichi Ōnuki Masanori Nishii 15.2.
#20 Anew Return Iwao Teraoka Shin’ya Watada Hiromitsu Morishita Ken Ōtsuka 22.2.
#21 Kakushin no tobira Shigeru Ueda Tetsuya Matsukawa Kunihiro Abe 1.3.
#22 Mirai no tame ni Iwao Teraoka
Kazuki Tsunoda
Seiji Mizushima
Takahiro Natori Kayo Ikeda Hiroshi Matsuda 8.3.
#23 Inochi no hana Masaki Kitamura Seiki Takuno Takurō Shinbo Ken’ichi Takase 15.3.
#24 Beyond Kenji Nagasaki Ken’ichi Ōnuki Masanori Nishii
Hiroshi Arisawa
22.3.
#25 Saisei Iwao Teraoka
Kazuki Tsunoda
Seiji Mizushima
Kazuki Tsunoda
Seiji Mizushima
Michinori Chiba
Hiromitsu Morishita
Seiichi Nakatani
Ken Ōtsuka
29.3.

Erikoisanimaatiot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kidō senshi Gundam 00
CB chara
Kummankin kauden 7. DVD- ja blu-ray-julkaisuilta löytyvä, flash-animaatiotyylinen SD-animaatio. Elokuvan traileriversiossa nähdään itse sarjassa esiintymättömiä vaihtoehtokohtauksia, kuten isä- ja poika-Smirnovin sovinnonteko ja Crossroadin sisarusten jälleennäkeminen.
 • Osat
  • Toisen kauden traileri
   • Käsikirjoitus Yōsuke Kuroda, animaatio Yūji Takahashi, storyboard, kuvaus ja ohjaus Kazuki Tsunoda
  • Elokuvan traileri
   • Käsikirjoitus animaatio ja luonnokset Yūji Takahashi, skenaario, storyboard, kuvaus ja ohjaus Kazuki Tsunoda

Animaatiojulkaisut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Ensimmäisen kauden jaksot julkaistiin DVD:llä 25.1.–25.7.2008, blu-ray-julkaisut 22.8.2008–23.1.2009 seitsemässä osassa. Gundam 00:aa ei enää julkaistu VHS:nä. Gundam 00 on ensimmäinen blu-ray-levynä julkaistu Gundam-sarja.
 • Toisen kauden jaksot julkaistiin DVD:llä ja blu-rayllä 20.2.–25.8.2009 seitsemässä osassa.
 • Elokuvan julkaisun kunniaksi sarjan polempien kausien kaikki 50 osaa julkaistiin ”Kidō senshi Gundam 00 Memorial Boxina” 27.8.2010.

Lähetyskanavat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Ensimmäinen kausi
Asema Päivät Kellonaika
MBS/TBS-verkko
(pois lukien alla mainitut 2 kanavaa)
6.10.2007–29.3.2008 la 18.00–18.30
SBS/RCC 13.10.2007–4.4.2008 la 17.30–18.00
Gyao uusi jakso jakeluun la 19.00
BS-i 6.4.–28.9.2008 su 11.30–12.00
TBS Channel 3.11.–8.12.2008 ma–su 18.30–19.00
Tokyo MX 7.12.2010–31.5.2011 ti 22.29–23.00

Viikko ennen sarjan alkua, 29.9.2007 lähetettiin 17.30–18.00 saran alkua juhlistava erikoislähetys ”Kidō senshi Gundam 00 hirōen” (viikkoa myöhemmin SBS- ja RCC-kanavilla). Sarjan ensimmäisen jakson lähetystä edeltävänä yönä 6.10.2007 0.25–1.20 nähtiin vain MBS:llä ”Kidō senshi Gundam 00 hirōen: kanzenban”, jossa oli ensimmäisessä erikoisohjelmassa näyttämättä jääneitä haastatteluja.

Sarjan uusintoja näytettiin myös Kids Station -kanavalla. Animax-kanava näyttää kuukausittain jonkin Gundam-teoksen ja on näyttänyt kaikki muut lauantaikuuden sarjat, mutta Gundam 00:aa ei kanavalla ole nähty (lauantaikuuden sarjoista Kids Station näytti Gundam Seed - ja Gundam Seed Destiny -sarjat ensin).

Toinen kausi
Asema Päivät Kellonaika
MBS/TBS-verkko 6.10.2008–29.3.2009 su 17.00–17.30
Gyao 12.10.2008–5.4.2009 uusi jakso jakeluun su 12.00
BS-TBS 5.4.–27.9.2009 su 11.30–12.00
Tokyo MX 7.6.–22.11.2011 ti 22.29–23.00

Toisella kaudella sarjaa näytettiin samaan kellonaikaan koko Japanissa. Näin tapahtui ensimmäistä kertaa Gundamin historiassa, ellei TXN:n näyttämää SD Gundam Force -sarjaa oteta lukuun.

TBS-kanavalla seuraavan jakson teaser jätettiin näyttämättä 17. jaksosta eteenpäin. Tokyo MX -kanavalla toista kautta alettiin näyttää heti seuraavalla viikolla ensimmäisen kauden päätyttyä kanavalla. Näin sarja näytettiin kokonaisuudessaan ensimmäistä kertaa yhden vuoden aikana.

Viralliset sivutarinat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samaan aikaan televisiosarjan kanssa julkaistiin eri lehdissä samaan jatkumoon kuuluvia virallisia sivutarinoita, jotka kertovat mm. televisiosarjon hahmoja edeltäneistä Gundam meistereist ja Celestial Beingin tukijoukko Feresten toimista sarjakuvien, romaanien ja dioraamojen muodossa.[19]

 • Kidō senshi Gundam 00P – julkaistiin Dengeki Hobby Magazinessä.
 • Kidō senshi Gundam 00F – julkaistiin Gundam Acessä.
 • Kidō senshi Gundam 00V – julkaistiin Gekkan Hobby Japanissä.
 • Kidō senshi Gundam 00V senki – julkaistiin Gekkan Hobby Japanissä.
 • Kidō senshi Gundam 00I – julkaistiin Gundam Acessä.
 • Kidō senshi Gundam 00I 2314 – julkaistiin Gundam Acessä.
 • Kidō senshi Gundam 00N – julkaistiin Dengeki Hobby Magazinessä.

Näitä sarjakuvia julkaistiin Magazine E-no -, Kerokero Ace - ja Gundam Ace -lehdissä.

Ōto Taguchin versio (Gekkan Magazine Z / Magazine Great / Magazine E-no)
Esijulkaistiin marraskuun 2007 numerossa, alkoi varsinaisesti joulukuun numerossa.
Kōzō Ōmorin versio (Kerokero Ace)
Tarō Shiguman versio (Gundam Ace)
Aoi kiokua julkaistiin lehden vuoden 2008 elokuun numerosta joulukuun numeroon, Aoi kizunaa 2009 helmikuun numerosta kesäkuun numeroon.
Yun Kōgan versio (Gekkan Newtype)
 • Kidō senshi Gundam 00: In Those Days, ISBN 978-4-04-715500-8
  • Wanderer, marraskuu 2008
  • I'm Home, maaliskuu 2009
  • Shu o hometatae yo – Allelujah, huhtikuu 2009
  • The beginning man, julkaistu ”Kidō senshi Gundam 00: Kōga Yun – Dear Meisters Comic & Arts” -julkaisussa
  • Sora to daichi no majiwaru tokoro, heinäkuu 2010
  • The Second Birthday, elokuu 2010

Romaanit julkaistiin Kadokawa Sneaker bunko -pokkarisarjassa ja ne kirjoitti Noboru Kimura. Piirroksista vastasivat Kōhei Yoneyama, Takayuki Yanase, Taraku Uon ja Nohiro Washio (vain toisessa osassa). Romaaneja kaupattiin sarjan täydellisinä romaaniversioina.[20]

 1. Kidō senshi Gundam 00 (1): Celestial Being, julk. 1. huhtikuuta 2008, ISBN 978-4-04-473601-9
 2. Kidō senshi Gundam 00 (2): Gundam rokakusakusen, julk. 1. elokuuta 2008, ISBN 978-4-04-473602-6
 3. Kidō senshi Gundam 00 (3): Fallen Angel, julk. 1. marraskuuta 2008, ISBN 978-4-04-473603-3
 4. Kidō senshi Gundam 00 Second Season (1): Tenshi sairin, julk. 1. maaliskuuta 2009, ISBN 978-4-04-473604-0
 5. Kidō senshi Gundam 00 Second Season (2): Mukunaru yugami, julk. 1. toukokuuta, 978-4-04-473605-7
 6. Kidō senshi Gundam 00 Second Season (3): Chiriyuku hikari no naka de, julk. 1. elokuuta 2009, ISBN 978-4-04-473606-4
 7. Kidō senshi Gundam 00 Second Season (4): Anew Return, julk. 1. marraskuuta 2009, ISBN 978-4-04-473607-1
 8. Kidō senshi Gundam 00 Second Season (5): Saisei, julk. 1. maaliskuuta 2010, ISBN 978-4-04-473608-8

Seuraavat pelit julkaisi Bandai Namco Games.

Kidō senshi Gundam 00
Julkaistiin Nintendo DS:lle 27. maaliskuuta 2008.
Pelin juoni käsittelee ensimmäisen kauden juonta yhteissotaharjoituksiin asti, ja se sisältää myös peliä varten tehtyjä skenaarioita. Peli on 3d-toimintapeli, jossa robotit taistelevat ilmatilassa. Pelaaja valitsee tehtävänsä hahmojen keskusteluosuuksien jälkeen, minkä jälkeen hän voi valita robottinsa neljän Gundamin joukosta. Kolmella supervallalla on kullakin oma armeijamittarinsa, joka vähenee, kun pelaaja suorittaa sopivia tehtäviä. Pelaajan tavoitteena on saada kaikkie supervaltojen mittarit alle tietyn rajan määräajassa. Keskusteluosuudet koostuvat Celestial Beingin jäsenten välisistä keskusteluista. Hahmot keskustelevat yleensä maailman tilasta, mutta välillä jutustelevat niitä näitä. Keskustelujen sisällöt muuttuvat sen mukaan, onnistuuko pelaaja tehtävissään vaiko eikö.
Pelin jälkeisen bonustehtävän läpäisemällä pelaaja voi aukaista käyttöön Exian aiemman värityksen (joka sarjassa nähdään Setsunan muistoissa) ja Nadleeh’n. Throne esiintyy pelin viimeisessä tehtävässä valvojien lähettäminä salamurhaajana. Pelin kotisivuilla jotkut esitetyt yksityiskohdat, kuten aurinkoreaktorin väli heränneessä tilassa, ovat erilaisia kuin itse pelin myyntiversiossa. Pelikasetilta löytyy myös ”Gunpla Navi”.
Kidō senshi Gundam 00: Gundam Meisters
Julkaistiin PlayStation 2:lle 16. lokakuuta 2008.
Pelin pääpelimuoto ”mission moden” tarina noudattelee televisiosarjan ensimmäisen kauden juonta. Tehtävämoodissa on skenaariot jokaiselle neljästä meisteristä, joihin kuuluu paitsi televisiosarjan tapahtumiin pohjautuvia tehtäviä, myös niitä täydentäviä, peliä varten luotuja osuuksia. Pistepohjaisessa ”meister modessa” pelaaja voi käyttää tarinamoodin neljän meisterin Gundamien lisäksi myös vihollisten mobile suiteja.
Piilotettuina koneina pelissä on sarjan toisen kauden 00 Gundam (Setsunan ohjaamana) ja Mr. Bushidon Ahead. Pelissä tosin Mr. Bushidon nimenä on ”Naamioitu mies”, ja hänen mobile suitinsa on tavallinen Ahead, eikä hänen sarjassa käyttämänsä Sakigake-versio. Pelissä GN Flagille on lisätty GN-sädekivääri.

Crossover-pelit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Gundam War
Keräilykorttipeli. Gundam 00:n hahmoja esiintyi siinä jo ennen ensimmäisen kauden alkua.
Kidō senshi Gundam: Gundam vs. Gundam
Vastakkaintaistelutoimintapeli. Exia on pelissä piilotettuna robottina. Elokuussa 2008 avatulla yksinpelireitillä se esiintyy vastustajana, ja pelisysteemiin kuuluvat myös Dynames, Kyrios ja Virtue. Saman kuun lopulla Charahobby C3 × Hobby -tapahtumassa se oli pelaajien käytössä, ja virallisesti se avattiin pelaajien käyttöön 1. syyskuuta. Exialla ei ole Trans-Am-systeemiä pelissä. Samoin on laita myös pelin myöhemmin julkaistussa PlayStation Portable-versiossa.
Kidō senshi Gundam: Gundam vs. Gundam Next
Maaliskuussa 2009 julkaistu kolikkopeli (toiminta). Ensimmäiseltä kaudelta pelissä ovat mukana Exia ja Virtue (myös Dynames ja Kyrios esiintyvät apureina). Kenttänä pelissä esiintyy avaruushissi La Tour ja taustamusiikkina Ash Like Snow -kappale. Exialla on pelissä käytössään Trans-Am-järjestelmä, kun taas Virtue voi irrottaa ulomman panssarinsa ja muuttua Nadleeh’ksi.
Kidō senshi Gundam: Gundam vs. Gundam Next Plus
3.12.2009 PlayStation Portablelle julkaistu Gundam vs. Gundam Nextin konsoliversio. Pelissä jo aiemmin olleiden Gundamien lisäksi konsoliversioon lisättiin toiselta kaudelta 00 Raiser Reborns Gundam (myös Seravee ja Gadessa esiintyvät pelissä). Osissa kotipeliin lisättyä Next-Plus-moodia esiintyy myös muita sarjan sotakoneita, kuten Flag- mobile suiteja. Reborns Gundam esiintyi tässä pelissä ensimmäistä kertaa Gundam-pelissä.
SD Gundam: GGeneration Wars
6.8.2006 PlayStation 2:lle ja Wiille julkaistu peli. Sarjan ensimmäisen kauden skenaario on pelitapahtumina, ja pelissä on SD Gundam -versionia suuri osa sarjan ensimmäisellä kaudella esiintyvistä sotakoneista ja myös toiselta kaudelta Exia Repair, 00, 00 Raiser ja 0 Gundam (taistelumalli) -koneet. Pelin viimeisenä pomona toimii myös peliä varten suunniteltu, 0 Gundamia muistuttava Zero Gundam.
Kidō senshi Gundam: Extreme Versus
28.9.2010 julkaistu koikkopeli. Pelissä on käytössä toiselta kaudelta 00, Cherudim Gundam sekä Susanowo, ja pomona pelissä esiintyy myös Regnant (Arios ja Seravee esiintyvät 00:n ja Cherudimin aseina). Päivityksessä 21.12.2010 peliin lisättiin ensimmäiseltä kaudelta Exia, ja 20.7.2011 peliin lisättiin elokuvasta Quanta (Gundam Zabanya ja Gundam Harute esiintyvät aseina). Vielä 29.11.2011 lisättiin Raphael Gundam (Seravee Gundam II voi taistella siitä erossa). Susanowo ja Regnant esiintyvät ensimmäistä kertaa pelissä. Kenttänä pelissä nähdään Afrikan torni (Break Pillar -tapauksen aikaan) ja ”Rebirth” (joka kuvaa sarjan toisen kauden loppua). Taustamusiikkeina pelissä on sarjasta ”Hakanaku mo towa no kanashi” ja ”Scramble”. Tällä kertaa 00 Raiser on käyttöajaltaan rajoitettu voimanlisäys, ja Cherudim esiintyy GNHW/R-muodossaan. Exialla taas on yhtenä aseistaan GN Arms.
Dynasty Warriors: Gundam 3
Japanissa 16.12.2010 PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle julkaistu peli. Toiselta kaudelta pelissä on mukana 00 Raiser ja Reborns Gundam, ja vuonna 2011 julkaistuissa maksullisissa DLC-lisäosissa peliin lisättiin myös Susanowo, Cherudim, Arios ja Seravee.
SD Gundam GGeneration World
24.2.2011 PlayStation Portablelle ja Wii:lle julkaistu peli. Peliin on lisätty paitsi sarjan toisen kauden skenaariota ja sotakoneita, joita ei ollut GGeneration Warsissa, myös elokuvasta 00 Gundam Quanta ja elokuvan Setsuna.
Dai-2-ji super robot taisen Z
Playstation Portablelle julkaistu Super robot taisen -sarjan peli, joka on jatkoa Super robot taisen Z:lle. Peli koostuu kahdesta osasta, 14.4.2011 julkaistusta ensimmäisestä Hakaihen-osasta ja 5.4.2012 julkaistusta myöhemmästä Saiseihen-osasta. Hakaihenissä on materiaalia Gundam 00:n ensimmäiseltä kaudelta, Saiseihenissä sen lisäksi myös toiselta kaudelta. Hakaihenissä sarja listataan vasiten termillä ”Kidō senshi Gundam 00 1st Season” (Saiseihenissä ei kaudesta ole mainintaa).
Gundam Memories – tatakai no kioku
23.6.2011 PlayStation Portablelle julkaistu peli. Pelissä on Gundam 00 -elokuvaan pohjautuvia tehtäviä, ja siinä esiintyvät elokuvan mobile suitit Quantaa lukuun ottamatta, ja myös ELS sekä 00V:n Avalanche Exia.
SD Gundam GGeneration
22.12.2012 Nintendo 3DS:lle julkaistu peli. Worldin tavoin pelissä esiintyvät ELS sekä muut elokuvan Gundamit, Quanta pois lukien.

Kuunnelma-CD:t

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuunnelma-CD:t suunnitteli Sunrise ja julkaisi JVC Entertainment.

Kidō senshi Gundam 00 Another Story: Mission-2306
Julkaistiin 23. heinäkuuta 2008. Kuunnelma sijoittuu samaan maailmaan kuin televisiosarjan ensimmäinen kausi, mutta tyyliltään kuunnelma on lähempänä komediaa kuin vakava sarja. Ääninäyttelijöiden kommenttien mukaan monet heistä olivat hämmentyneitä suuren kontrastin vuoksi. Kuunnelmaan kuuluu myös ylimääräinen bonusosa ”Hallelujah no hi”.
Another Story: Mission-2306
On vuosi 2307 jaa. Tarina alkaa, kun Gundam meisterit saavat Vedalta tunkeutumistehtävän. Päämääränä on suojella Louisea, joka on joutunut rikollisjärjestön tähtäimeen. Setsuna koettaa sulautua opiskelijoihin esittämällä kevytmielistä 2000-luvun alun nuorukaista, mutta joutuu hankaluuksiin, kun kohden ryhtyy varomaan häntä, ja vastuuhenkilö Graham vielä kiinnostuu Setsunasta. Naisoppilaaksi naamioitu Tieria ja hypnoosin avulla riitapukariksi muutettu Allelujah rientävät Setsunan apuun, mutta tehtävä epäonnistuu tästä huolimatta ja rikolliset kaappaavat Louisen. Meisterit epäilevät oudosti käyttäytyvää Grahamia rikollisjärjestön kätyriksi, mutta paljastuu, että tämä onkin korkea-arvoinen armeijan upseeri. Kuunnelma on komedia, joka kuvaa omituista Grahamia ja meistereitä.
Hallelujah no hi
Gundam meisterien löperöön tapaan suorittaa tehtäviä tympääntynyt Hallelujah riehaantuu ja pyrkii iskemään Sumeragin ja Veda omilla seksitekniikoillaan. Hallelujah jättää muiden jäsenten kritiikin huomiotta ja lähtee suorittamaan omaa tehtäväänsä.
Kidō senshi Gundam 00 Another Story: Road to 2307
Julkaistiin 24. syyskuuta 2008. CD sisältää ”Tenshi kōrin” -osion, joka kuvaa Setsunan vaiheita heti Ptolemaios-joukkueeseen liittymisen jälkeen, ja ”Union Flag” -jakson, jossa seurataan Grahamin vaiheita Flag-koelentäjänä.
Tenshi kōrin
On kaksi vuotta siihen, kun Celestia Being aloittaa aseelliset interventiot. Setsuna liittyy Ptolemaios-joukkueeseen, jonka jäsenet yllättyvän tämän nuoruudesta. Tierialla on epäilyksensä Setsunan kyvyistä, koska hän ei löydä Vedasta tämän tietoja, ja hän järjestää Setsunalle harjoitustaisteluun.
Union Flag
Tarina seuraa Grahamia, joka on nuoresta iästään huolimatta ensiluokkainen Flag-koelentäjä. Vastustavan koneen ohjaaja on Grahamin entinen komentaja. Episodi kertoo tapahtumista, joiden seurauksena Graham sai lisänimen ”Komentajantappaja”.
Kidō senshi Gundam 00 Another Story: Cooperation-2312
Julkaistiin 10. kesäkuuta 2009. Kuunnelma kuvaa heti Allelujahin pelastamisen jälkeisiä tapahtumia. Vaikka neljä meisteriä ovat taas koossa, on Allelujah menettänyt aivokvanttiaaltonsa ja Tieria Vedan käyttöoikeudet. Juuri meisteriksi tullut toinen Lockon, Lylekin on vielä täysi aloittelija. Ian ehdottaa simulaattoriharjoituksia meisterien tiimityöskentelyn parantamiseksi. Nelikko osallistuu Mileinan murhamysteeriskenaarion ratkaisemiseen, mutta selvitystyö on alusta asti vastatuulessa. Apuun rientää kuitenkin erikoistutkija, Bushi-naamioksi itseään kutsuva mies.
Kuunnelma on Mission-2306:n kaltainen komedia, jossa on myös homoeroottisia aineksia.
Kidō senshi Gundam 00 Another Story: 4 Month for 2312
Julkaistiin 8. heinäkuuta 2009. Kuunnelmaa kuvaa tapahtumia neljän kuukauden aikana Break Pillar -tapauksesta. Tapauksen jälkeen meisterien välit ovat kireät. Setsuna ja Tieria ovat turhautuneita, koska eivät onnistu paikallistamaan Vedan keskusyksikön sijaintipaikkaa. Marie taas on palannut Peries-persoonaansa Sergein kuoleman aiheuttaman järkytyksen vuoksi ja pysyttelee päivä huoneeseensa lukkiutuneena syömättä edes kunnolla. Allelujahin päivät kuluvat Mariesta huolehtiessa. Sumeragi suunnittelee juhlia kohottaakseen miehistönsä henkeä. Tällöin paljastuu, että Sumeragilla on sukulaisia, joiden olemassaoloa muut eivät osanneet edes aavistaa. Koska Sumeragi otti armeijaan yhteyttä videolähetyksellä, on olemassa riski, että hänen todellinen henkilöllisyytensä on paljastunut, mikä taas tarkoittaisi, että sukulaiset olisivat vaarassa joutua A-Lawsin pidättämiksi. Niinpä Setsuna ja Tieria matkaavat Lylen avustamina pienellä laivalla Eurooppaan pelastamaan Sumeragin sukulaiset.
Pääartikkeli: Celestial Station 00

Special Edition

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Special Editionit ovat pääasiassa tv-sarjan materiaalista koostettuja kokoelmaelokuvia, joiden animaatioon ja ääniraitaan on kuitenkin tehty joitakin muutoksia.

Kidō senshi Gundam 00: Special Edition I – Celestial Being
Julkaistiin 27.10.2009. 90-minuuttinen elokuva, johon on koottu sarjan ensimmäisen kauden kaikkien 25 jakson tapahtumat.
Special Edition I näytettiin teoksen esittelyn kera ennen elokuvan ensi-iltaa TBS-, CBC- ja MBS-kanavilla.
Kidō senshi Gundam 00: Special Edition II – End of World
Julkaistiin 22.12.2009. Elokuva on koottu sarjan toisen kauden jaksoista 1–13.
Kidō senshi Gundam 00: Special Edition III – Return the World
Julkaistiin 23.2.2010. Elokuva on koottu sarjan toisen kauden jaksoista 14–25.
G-Rooms
Artikkelisarja, jossa Seiji Mizushima keskustelee eri mecha-suunnittelijoiden kanssa mobile suiteista. Artikkeleita julkaistiin Yomban-sivustolla lokakuusta 2009 elokuuhun 2010. Lokakuussa 2010 Yomban uudistui ja sen nimeksi vaihtui Webcomic Gekkin, minkä jälkeen artikkelit uudelleenjulkaistiin A Wakening of the Trailblazer -elokuvan kotisivulla. Kesäkuussa 2011 julkaistiin kaikki artikkelit ”Kidō senshi Gundam 00N Integrated G-Rooms” 00N:n yhteyteen uudelleentaitettuina.

Muut painotuotteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 1. MBS:n virallinen Gundam 00-sivusto (wmv) Mainichi hōsō. Viitattu 5.10.2011. (japaniksi)
 2. a b c Kidō senshi Gundam 00: Meister’s Mission. Kadogawa shoten, 2007. ISBN 978-4048541534.
 3. Gundam.infon DVD-esittely Gundam.info. 17.1.2008. Mainichi hōsō. Viitattu 23.3.2011. (japaniksi)
 4. Kidō senshi Gundam 00P Vol 2, s. 50. ASCII Media Works, 2008. ISBN 978-4048674348.
 5. Dengeki Hobby Magazine tokushū! Dai-4-kai ”Kidō senshi Gundam 00P” Gundam Plutone Gundam.info. 26.1.2008. Mainichi hōsō. Viitattu 25.3.2011. (japaniksi)
 6. Tokita, Kōichi: Kidō senshi Gundam 00F 3, s. 146. Kadogawa Group Publishing, 2009. ISBN 978-4047151833.
 7. Kidō senshi Gundam 00: Mission Complete 2307–2312, s. 94. Kadogawa shoten, 2009. ISBN 978-4-04-854345-3.
 8. Kidō senshi Gundam 00 Mechanic 2nd. Futabasha, 2012. ISBN 978-4575464481.
 9. Kidō senshi Gundam 00 Second Season Complete Mission Fanbook. Gakken Publishing, 2009. ISBN 978-4-05-605553-5.
 10. a b Gundam Weapons Kidō senshi Gundam 00 -hen IV. Hobby Japan, 2011. ISBN 978-4-7986-0275-2.
 11. a b Nozokimado: Gundam no kagaku (1): Kidō-elevator (jō) carbon-sozai hakken de genjitsumi. Asahi shinbun, 1.3., 2009. vsk. Asahi shinbun -sha.
 12. Kidō senshi Gundam 00P. ASCII Media Works.
 13. Kidō senshi Gundam 00 toriaezu TV series shūryōkinen, ore wa... Boku wa... Watashi wa... Sotsugyō shimasu. Gekkan Animedia, toukokuu 2009, nro 29, s. 124–129. Gakushūkenkyūsha. JAN 4910015790598.
 14. Gundam Meister’s Another Story Featuring Tieria: ”Veda”. .
 15. a b Great Mechanics DX8. Futabasha.
 16. Ohjaaja Mizushiman selitys. Gekkan Newtype, helmikuu 2010. Gakushūkenkyūsha.
 17. Kysymyspalsta. Dengeki Hobby Magazine, heinäkuu 2007.
 18. Kidō senshi Gundam 00P (gekan). ASCII Media Works.
 19. Kidō senshi Gundam 00:n tekijöiden esittely virallisella sivustolla Sunrise. Viitattu 22.4.2012. (japaniksi)
 20. Kidō senshi Gundam 00 (1): Celestial being Kadokawan sivulla Kadokawa shoten. Arkistoitu 9.12.2011. Viitattu 26.4.2012. (japaniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]