Khyber Pakhtunkhwa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Provinssi Pakistanin kartalla.

Khyber Pakhtunkhwa (urduksi ‏خیبر پختونخوا‎, Ḵẖaibar Paḵẖtūnḵẖvā), aiemmin Luoteisprovinssi (urduksi ‏شمال مغربی سرحدی صوبہ‎, Shumāl Mag̱ẖribī Sarḥadī Ṣūbah) on Pakistanin provinssi. Sen pinta-ala on 74 521 km², joten se on Pakistanin varsinaisista provinsseista pienin. Asukkaita on vajaat kaksikymmentä miljoonaa. Provinssin pääkaupunki on Peshawar. Muita yli sadantuhannen asukkaan kaupunkeja ovat Mardan ja Abbottabad.

Luoteisprovinssin (vihreällä) kartta

Provinssi sijaitsee Indus-joen molemmilla rannoilla ja ulottuu pohjoisen Himalajalta etelässä Balochistanin ja Punjabin provinssien rajalla levittyville aavikoille asti. Lännessä naapurina on Afganistan, jonne pääsee Khaibarsolan kautta.

Provinssin pohjoisosissa on talvella kylmää ja lumisateita, kesällä viileää paitsi Peshawaria ympäröivissä laakoissa, joissa voi olla kesällä helteistä. Sateita saadaan myös kesäpuolella vuotta, ja laaksot ovat vehmaita. Eteläosa on kuivaa, ja siellä kesät ovat kuumia, talvet melko kylmiä.[1]

Provinssi on pataanien tärkeää aluetta. Sen asukkaista noin kaksi kolmannesta on pataaneita.[2] Koska historiallinen Silkkitie kulki provinssin läpi, se on saanut vaikutteita monista kulttuureista.

Entinen niin sanottu Liittovaltion hallinnoima heimoalue liitettiin Khyber Pakhtuwaan vuonna 2018.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.