Khutulun

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keskiaikainen länsimainen miniatyyrimaalaus Khutulunista painimassa.

Khutulun (n. 1260–1306), josta käytetään Marco Polon matkakertomuksessa nimitystä Aigiarne[1] tai Aijaruc (suom. Kuunvalo),[2] joskus myös Aiyurug,[3] oli Tšagatain kaanikunnan hallitsijan Kaidun tytär. Hän oli Kublai-kaanin sukulainen, koska he molemmat olivat Tšingis-kaanin jälkeläisiä (Kublai toisessa polvessa ja Khutulun neljännessä).

Khutulun osallistui isänsä mukana taisteluihin Kublai-kaania vastaan ja sai maineen pelottomana soturina. Tunnetun tarinan mukaan hän ei suostunut menemään naimisiin, ellei sulhasehdokas voittanut häntä painiottelussa. Jos kosija hävisi, hän joutui maksamaan Khutulunille sata hevosta. Marco Polon kertoman mukaan Khutulun omisti lopulta yli kymmenentuhatta hevosta.[2]

Länsimaissa Khutulunin tarinan yksi tunnetuimmista versioista on Giacomo Puccinin ooppera Turandot.[3] Vuosina 2014–2016 tuotetussa Marco Polo -televisiosarjassa Khutulunia esitti eteläkorealainen näyttelijä Claudia Kim.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Milione/195 Wikisource. (italiaksi)
  2. a b The Travels of Marco Polo/Book 4/Chapter 4 Wikisource. (englanniksi)
  3. a b Harrison, Dick: Verklighetens Turandot 26.2.2014. Svenska Dagbladet. Arkistoitu 16.8.2016. Viitattu 20.3.2017. (ruotsiksi)