Khopesh

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piirros khopeshista

Khopes on muinaisesta Egyptistä peräisin oleva kirvesmäinen miekka. Khopesh valmistettiin pronssista ja sen muotoilussa pyrittiin yhdistämään sotakirveen kyky leikata syviä haavoja sekä miekan kyky pistää. Tämä saavutettiin sillä, että khopeshin kärki on samassa linjassa aseen käyttäjän ranteen kanssa.[1].

Alkujaan khopesh on peräisin Mesopotamiasta. Miekan ensimmäiset prototyypit mainitaan ns. Vulturesin steelassa, joka ajoittuu 2500-luvulle eaa. ja sitä käyttivät Sumerin kuninkaat. Egyptiin khopesh tuli hyksojen mukana noin 1500-luvulla eaa.[2].

Khopesh oli yleinen faaraoiden vallan symboli: faaraoita kuvataan joko käyttäessään khopeshia vihollisiensa lyömiseen tai saavan khopesh jumalilta.[1] Tutankhamonin haudasta löydettiin pronssinen khopesh, mutta aseen uskotaan olleen sotilaskäytössä jo monin paikoin vanhentunut, joten miekka on todennäköisesti ollut symbolinen hautalahja.[3]

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b History's Deadliest Weapons - The Khopesh | Man At Arms: Art of War 13.7.2017. El Rey Network. Viitattu 1.1.2021. (englanniksi)
  2. The Khopesh - An Egyptian Sickle-Sword Sword Scholar. 7.11.2019. Viitattu 31.12.2020. (englanniksi)
  3. Large Pictures - Chapter 11.1 www.tf.uni-kiel.de. Viitattu 31.12.2020.