Kevytmielinen äitini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kevytmielinen äitini
Mother Wore Tights
Levitysjuliste
Levitysjuliste
Ohjaaja Walter Lang
Käsikirjoittaja Kirja:
Miriam Young
Käsikirjoitus:
Lamar Trotti
Tuottaja Lamar Trotti
Säveltäjä Alfred Newman
Kuvaaja Harry Jackson
Leikkaaja J. Watson Webb, Jr.
Tuotantosuunnittelija Richard Day
Pukusuunnittelija Orry-Kelly
Pääosat Betty Grable
Dan Dailey
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Levittäjä 20th Century Studios
Ensi-ilta 20. elokuuta 1947 (US)
17. lokakuuta 1952 (FI)
Kesto 107 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 2 727 000 USD (arvio)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kevytmielinen äitini (engl. Mother Wore Tights) on Walter Langin ohjaama yhdysvaltalainen musikaalielokuva vuodelta 1947, jonka päätähtinä ovat Betty Grable ja Dan Dailey. Sivuosissa ovat muiden muassa Mona Freeman, Connie Marshall ja Robert Arthur. Lamar Trotti laati käsikirjoituksen Miriam Youngin kirjan pohjalta ja myös tuotti elokuvan. Kevytmielinen äitini on värillinen (Technicolor), ja pituudeltaan 107 minuuttia, eli tunti ja 47 minuuttia. 20th Century Fox -yhtiö tuotti elokuvan.

Kevytmielinen äitini oli ehdokkaana vuonna 1948 kolmen Oscar-palkinnon saajaksi, joista elokuva voitti yhden, parhaan musiikin Oscar-palkinnon. Kevytmielinen äitini on ensimmäinen neljästä Grablen ja Daileyn yhteistyöstä.

Kevytmielinen äitini on Grablen suosituimpia ja lippuluukuilla Grablen uran rahallisesti menestynein elokuva ja siitä tuli yksi suurimmista vuoden 1947 kassamagneeteista; yli 5 250 000 dollarin lipputulot Yhdysvalloissa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kevytmielinen äitini sijoittuu 1900-luvun alkuun, jossa Betty Grablen näyttelemä Myrtle McKinley liittyy kuoroon vaudevilleteatteriin, vaikka hänen oli aluksi pitänyt mennä liiketoimintayliopistoon San Franciscoon. Siellä hän tapaa Dan Daileyn näyttelemän Frank Burtin, jonka kanssa Myrtle muodostaa parivaljakon. Jossain vaiheessa Myrtle jättää tämän, mutta palaa takaisin, kun hän huomaa, että on menestyksetön ilman häntä. Aviopuolisoina he käyvät kiertueilla siihen asti kun Myrtle tulee raskaaksi. Myrtle vetäytyy esiintymisestä kun taas Frank jatkaa. Myrtle synnyttää heille tytön, jolle hän antaa nimeksi Iris, ja kolme vuotta myöhemmin Myrtle saa toisen tyttären, Miriamin "Mikie". Myrtle palaa esiintymään Frankin kanssa, kun tämän edellinen kumppani lähti näyttelemään elokuviin. Iris ja Mikie jäävät isoäidin luokse ja ikävöivät vanhempiaan, joita he näkevät vain silloin tällöin. Eräänä jouluna isoäiti lähettää tytöt Bostoniin vanhempiensa luokse. Lasten varttuessa, Iris tapaa myöhemmin Bob Clarkmanin, joka tulee seurapiiriperheestä. Myöhemmin Iriksestä tulee kunniakas opiskelija musiikkikoulussa ja hänen loppututkinnon suorittamisen jälkeisessä seremoniassa, johon otti osaa Frank, Myrtle ja Mikie, hän esitti yhden lauluista. Iris lopulta menee naimisiin Bobin kanssa ja menee showbisnekseen seuraten vanhempiensa jalanjälkiä. Mikie myös menee naimisiin ja joka sunnuntai hän ottaa lapsensa mukaan vierailemaan heidän isovanhemmillaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grable oli raskaana elokuvan kuvauksien aikana.[1]

Betty Grablen ja Dan Daileyn "(Rolling Down Bowling Green) On a Little Two-Seat Tandem" (sävellys Josef Myrow, sanoittaja Mack Gordon) koko esitys leikattiin elokuvasta. Jäljelle jäänyt on osittaista laulu-ja-tanssi uusintaa lähellä elokuvan loppua.[1]

Betty Grable on kertonut, että tämä on hänen suosikkinsa elokuvistaan.[1]

20th Century Fox halusi joko James Cagneyn tai Fred Astairen näyttelemään laulaja-tanssijan, Frank Burtin roolin. Epäonnistuneiden neuvottelujen jälkeen Astairen kanssa, Grable pyysi John Paynea, joka ennestään näytteli Grablen kanssa elokuvissa College Swing (1938), Kadun sävelmä (1940), Röyhkeä ja rakastunut (1942), Rosita tanssii ja hymyilee (1942) ja Dolly-sisarukset (1945).[1] Frank Burtin roolin sai loppujen lopuksi Dan Dailey.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Betty Grable  Myrtle McKinley Burt  
 Dan Dailey  Frank Burt  
 Mona Freeman  Iris Burt  
 Connie Marshall  Miriam "Mikie" Burt  
 Vanessa Brown  Bessie  
 Robert Arthur  Bob Clarkman  
 Sara Allgood  Isoäiti McKinley  
 George Cleveland  Isoisä McKinley  
 William Frawley  Herra Schneider  
 Ruth Nelson  Neiti Ridgeway  
 Anabel Shaw  Alice Flemmerhammer  
 Stephen Dunne  Roy Bivins  
 Veda Ann Borg  Rosemary Olcott  

Palkinnot ja -ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Palkinto Kategoria Kenelle
1948 Oscar-palkinto Paras musiikki Alfred Newman

Ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Palkinto Kategoria Kenelle
1948 Oscar-palkinto Paras kuvaus (värillinen) Harry Jackson
Paras laulu Josef Myrow (sävellys)
Mack Gordon (sanat)
Laulusta "You Do"

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Mother Wore Tights. IMDb.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]