Keskustelu wikiprojektista:Talous

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tärkeysjärjestys[muokkaa wikitekstiä]

Projektille on varmaan syytä hahmotella jokin tavoite. Eri osa-alueita ovat ainakin:

 • Nykyisten tekstien korjaus
 • Luokittelu ja tiedon jäsennys
 • Henkilöt (suomalaiset, nobelistit, muut)
 • Teoria
 • Metodologia, taloustieteen historia (onko kiinnostuneita?)

Teoriaa laajentaisin suunnilleen tässä järjestyksessä:

 1. Peruskäsitteet
 2. Menetelmät
 3. Mallit

Pitäisikö osa-alueita yritää priorisoida? Käsitteistä voisi tehdä jonkun listan (ensin vaikka puuttuvien linkkien pohjalta), niin olisi tunne että joku tulee valmiiksi. Mitä puuttuu ja miltä kuulostaa? -JV 4. huhtikuuta 2006 kello 11.45 (UTC)

Vaikuttaa hyvältä järjestykseltä. Jos luokittelua ja tietoa yrittäisi ensin jäsentää jotensakin fiksuksi, niin samalla saisi kohtuullisen käsityksen puutteista. Olisiko hyvä jäsennys vaikkapa seuraava:
 • Taloustiede
  • Mikrotaloustiede
   • Kuluttajan teoria
   • Yrityksen teoria
   • Markkinamuodot (monopoli, oligopoli, täydellinen kilpailu, monopsoni yms...)
   • Hyvinvointi-aiheet
  • Makrotaloustiede
   • Perusteita
   • Valuutat
   • Korot
   • Inflaatio
   • Kansainvälinen kauppa - vaiko ylemmälle tasolle?
  • Ekonometria
   • Tarvitseeko tietosanakirjatasolla jakaa pienempiin kokonaisuuksiin?
  • Peliteoria (vai olisiko tämä sujuvammin mikron alaryhmä?)
   • Peruskäsitteitä ja yleisimpiä pelejä
  • Taloustieteilijät
   • Nobelistit
   • Muut
  • Liiketaloustiede
   • Liikkeenjohtoon liittyvät jutut
  • Rahoitus ja sijoittaminen
   • Velka
   • Osakemarkkinat
   • Muut pörssimarkkinat
  • Oppihistoria
Puuttuuko listasta jotain? Voisiko sitä jäsentää paremmin? Itse olen kuitenkin lähinnä mikrotaloustieteilijä, joten makrontuntemus on hiukan hatarampaa. --Lendu 4. huhtikuuta 2006 kello 15.04 (UTC)
Hyvältä näyttää. Muutamia mieleentulleita kommentteja. Olisiko hyvä luoda luokka 'Peruskäsitteet', niin ei tarvitse miettiä onko mikroa/makroa/peliteoriaa? (Enwikissä on muistaakseni luokka 'Markkinahäiriö', johon saa muuten peliteoriaan meneviä käsitteitä.) 'Markkinamuodot' on varmaan ihan hyvä pitää mikrossa vaikka osa niistä kuuluu myös peliteoriaan. IO puuttuu, mikäköhän olisi hyvä suomennos (toimialataloustiede/toimialojen organisaatio/teollinen organisaatio).
Pitäisikö luoda luokka 'Julkinen taloustiede', jonne menis 'Hyvinvointitaloustiede', 'Terveystaloustiede' ja sinne vois ehkä heittää myös 'Työntaloustiede'. 'Ekonometria' ja 'Peliteoria' ovat molemmat tavallaan menetelmiä, joten ne on hyvä noin. Liiketaloustieteestä ja rahoituksesta tiedän todella vähän. Liiketalouden pitäisin kuitenkin ehkä muualla, esim. talouden alla, jonne sen joskus kai siirsin (usein sitä opetetaan yliopistoissa eri laitoksella kuin kansantaloustiedettä). Enwikissä käyttävät JEL-luokittelua, meneeköhän se turhan hankalaksi. -JV 4. huhtikuuta 2006 kello 15.48 (UTC)
Olen samaa mieltä kaikista näistä - rahoituksesta tiedän jotain, mutta liiketaloustieteestä en käytännössä mitään. Toisaalta jos projektiin löytyy halukkaista kirjoittajia, niin siitä vaan kirjoittamaan liiketaloustieteestäkin. IO tosiaan unohtui, suomennoksesta ei ole mitään hajua. Itse en lähtisi JEL-luokittelua noudattamaan, menee ehkä turhan hienojakoiseksi laajemman yleisön käyttöön tarkoitetussa teoksessa. Työlistaan pitäisi lisätä jotain "artikkelien puhtaanapidosta", koska esimerksi monopoli käsittelee käytännössä kaikkea muuta paitsi monopolia. --Lendu 4. huhtikuuta 2006 kello 16.04 (UTC)
Toki liiketalous kuuluu projektiin. Luokittelisin sen vain eri paikkaan. Perus googletus tuotti jostain syystä 'Toimialan taloustiede' nimelle eniten kannatusta. Onkohan jollain kielipoliisilla näkemystä (kielitoimisto tms)? Puhtaana pito listaan ilman muuta (oliskohan se nopeeta hommaa =). Siitä vaan muokkaamaan projektisivua. Laitoin sinne jotain asioita, jotka oli kaivellut mieltä. Tuon rakenteen voisi varmaan laittaa sinne. -JV 4. huhtikuuta 2006 kello 17.51 (UTC)

Tässä olisi ehdotus makron jaotteluksi. -JV 5. huhtikuuta 2006 kello 18.02 (UTC)

 • Kansainvälinen talous
 • Kasvuteoria
 • Koulukunnat (vai yleisemmin pääluokkana taloustieteen teoriat?)
 • Rahapolitiikka
 • Kansantalouden tilinpito

Koulukunnista olisi hyvä olla ainakin perusesittelyt ja taloustieteen historia olisi mainio ja tärkeä artikkeli. -Samulili 3. toukokuuta 2006 kello 18.50 (UTC)

Näin on. Jos viittaa luokitteluun, laitoin ehdotuksessani koulukunnat omaan paikkaansa "Oppihistoria/taloustieteen historia, metodologia ja koulukunnat". Näin ei tarvitse tehdä eroa sen mukaan, onko kyseessä mikro vai makro aihe. Luulen että uusia osallistujia kaivataan täyttämään tieteen historian puutteita. Ainakaan minulla ei riitä puhtia siihen hommaan; yritän alkuun saada korjattua nykyiset listatut ongelmat. Haluaisito/ehtisitkö listata mielestäsi tärkeimmät puuttuvat artikkelit projektisivulle? -JV 3. toukokuuta 2006 kello 19.46 (UTC)

Työlista[muokkaa wikitekstiä]

Kävin läpi luokassa taloustiede olevat artikkelit ja listasin sivulle ne, jotka kaipasivat korjaamista. Toivottavasti siitä on hyötyä. Taloustieteelle ei ole omaa tynkämallinnetta, jonka vuoksi tein myös laajennuslistan. Jos siirtelette korjattavia artikkeleita taloustieteen alle, olisi mukavaa jos jaksaisitte lisätä ne myös työlistaan. Olisiko parannus/korjausehdotuksia? Tällä hetkellä lista ei ainakaan saa pisteitä ulkonäöstä...

En käynyt muualle talouden alle luokiteltuja artikkeleita läpi (osa niistä varmaan on syytä siirtää luokittelun valmistuttua taloustieteen alle). Olisiko kenelläkään kiinnostusta tehdä jostain toisesta alaluokasta työlistaa tai yrittää muuten muodostaa luokkaan järjestystä? Ainakin mun silmissä se vaikuttaa aika heikosti jäsentyneeltä kokonaisuudelta. -JV 6. huhtikuuta 2006 kello 19.27 (UTC)

Pitäisikö luoda malline Tynkä/Taloustiede vai tyydymmekö vain Tynkä/Talous-mallineen käyttöön? --Lendu 28. huhtikuuta 2006 kello 16.11 (UTC)
Jaa-a, olisi siinä hyviä puolia. Ainakaan minä en jaksa seuloa Tynkä/Talous-artikkeita, niitä on tällä hetkellä 172. Listojen hyvä puoli on, että niistä saa hienojakoisempia ja muutokset näkee projektisivulta ("Tähän liittyvät muutokset"), joka helpottaa puhtaanapitoa. Muutoin minä en ainakaan tiedä muuta tekniikkaa puhtaanapitoon kuin luokkien tarkistaminen yksitellen. Yksi työläs ratkaisu olisi kai tehdä lista kaikista taloustieteen artikkeleista. BTW, tämä Kuva:Kysynta_ja_tarjonta.png taitaa olla pielessä (hintaviivan pitäisi olla suora, nyt tuottajan ylijäämä on liian pieni). Huomasin että olet taiteillut aiemmin siistejä kuvia. -JV 28. huhtikuuta 2006 kello 16.44 (UTC)
Olet oikeassa, hintaviiva oli väärin. Tein uuden version (Kuva:Kysynta_ja_tarjonta_2.png) - parempi? Muutosehdotuksia? --Lendu 3. toukokuuta 2006 kello 11.48 (UTC)
Kuva on hyvä. Se on selkeämpi ja täsmällisempi kuin alkuperäinen. Myöhemmin, jos löytyy intoa, voisi tehdä eri sivuille eri kuvat, niin voisi vähentää selitteitä. Lineaarinen kysyntä on ok, koska silloin on laskeva hintajousto (alkuperäisen muoto oli vähän outo, toinen vaihtoehto olisi kai konveksi kysyntäkäyrä). Hyvä, että et piirtänyt sitä leikkaamaan x-akselia alhaisella hinnalla. -JV 3. toukokuuta 2006 kello 15.23 (UTC)

{{Tynkä/Taloustiede}}[muokkaa wikitekstiä]

Loin taloustiedetyngille oman mallineen ja luokan. Nyt vain tynkäjahtiin!--Lendu 3. toukokuuta 2006 kello 17.58 (UTC)

Hyvä. Nyt laajenna-listasta voidaan varmaan asteettain luopua, jollei haluta tarjota jotain oleellista lisäinfoa (kuten ekononomisti-listan tapauksessa). Palaisin vielä tuohon puhtaanapitoon. Mitä mieltä olet en:List_of_economics_topics ratkaisusta? Onko näistä listoista käyty jotain periaatteellista keskustelua fi-wikissä? Jos toteutamme hahmotellun hienojakoisen luokituksen, kaipaisin muutoksien tarkkailuun jotain tehokasta välinettä. -JV 3. toukokuuta 2006 kello 18.47 (UTC)
Minusta hyvä idea, mutta en tiedä/muista, että asiasta olisi käyty periaatteellista keskustelua. Laitan asiasta maininnan kahvihuoneeseen. --Lendu 4. toukokuuta 2006 kello 08.57 (UTC)
Edit: Taloustiedetyngät sulautettiin 28.5.2010 taloustynkiin osana suurta tynkäpoistoa ja taloustiedetynkämalline poistettiin käytöstä.--Alcedoatthis 29. toukokuuta 2010 kello 00.15 (EEST)

Lista taloustieteen käsitteistä[muokkaa wikitekstiä]

Tein kokeeksi tällaisen Wikipedia:Wikiprojekti_Talous/Luettelo_taloustieteen_artikkeleista. Tuo kömpelö toteamus "päivitetään puoliautomaattisesti" tarkoittaa sitä, että teen copy-pasten ko luokkasivuilta tiedostoon, jota sitten muokkaan editorilla ja lisään tekstit sekä alaotsikot (automaattisesti). Parannusehdotuksia ja kommentteja otetaan vastaan. Olisi kätevää, jos jostain saisi raakalistauksen suoraan artikkeleista, jotka kuuluvat tiettyyn luokkaan. Jätin rahoituksen pois, pitäisikö se lisätä? -JV 8. toukokuuta 2006 kello 15.23 (UTC)

Artikkeli taloustiede[muokkaa wikitekstiä]

Oletteko sattuneet seuraamaan artikkelin Taloustiede kehitystä. Minusta se näyttää hiekkalaatikon jatkolta. Jos jaatte näkemykseni, ehdottaisin että projekti ottaisi sen yhteistyöartikkeliksi. Minä olisin jopa taipuvainen kannattamaan ratkaisua, jossa alotettaisiin artikkelin kirjoittaminen puhtaalta pöydältä tyyliin Wikipedia:Wikiprojekti_Talous/Taloustiede. Menisiköhän liioitteluksi? Vai onko liian rankkaa hommaa näin keväällä? -JV 11. toukokuuta 2006 kello 16.29 (UTC)

Ehkäpä juuri näin keväällä sen voisi tehdä. Puhtaalta pöydältä aloittaminen voisi olla ihan toimiva ratkaisu. --Lendu 13. toukokuuta 2006 kello 12.40 (UTC)
Suomen talous on pitkän odottelun jälkeen päässyt yhteistyöprojektiksi. Voitais siis odottaa taloustieteen kohdalla ensi viikkoon. -JV 15. toukokuuta 2006 kello 14.58 (UTC)
Ok, laitoin artikkelin alulle hahmottelemalla jonkinlaisen rakenteen. Se voi olla vähän kunnianhimoinen, mutta asioista voi kirjoittaa lyhyestikin eikä kaikkea tarvitse tehdä. Antakaa palautetta ja korjatkaa, kiitos. Mun ajatuksena on siis, että kirjoitettaisiin artikkeli kohtuullisen valmiiksi ennen kuin teksti kopioitaisiin nykyisen Taloustiede-artikkelin päälle. Laitan taloustieteeseen merkinnän korjauksesta ja maininnan tästä projektista. Olisi hienoa, jos saataisiin homma tehtyä ennen kesälomia eli kesäkuun aikana. --JV 31. toukokuuta 2006 kello 15.05 (UTC)

Development economics[muokkaa wikitekstiä]

Development economics voidaan suomentaa suoraan ja termi on "Kehitystalous". Muiden suomennoksista en osaa sanoa. --psych3 27. toukokuuta 2006 kello 19.43 (UTC)

Kehitystaloustiede lienee luontevin. --Tungsten 8. joulukuuta 2010 kello 11.13 (EET)

Hei, kirjoitin artikkelin Helsingissä sijaitsevasta UNU-WIDER joka on osa YK-yliopistoa. Se keskittyy nimenomaan kehitystaloustieteeseen. Voisiko se olla osa tätä projektia? En ole aivan varma miten nämä wikisysteemit toimii koska olen juuri aloitellut wikiuraani :D.

Makrotaloustiede[muokkaa wikitekstiä]

Aloitin makron artikkelin korjaamisen kääntämällä enwikistä osia, jäi vielä vajaaksi. Kaipaisin kommentteja ja ehdotuksia sisällöstä. Olinko mielipidettä, kannattaisiko makron malleja esitellä samalla formaatilla kuin Taloustiede-artikkelissa. --JV 31. heinäkuuta 2006 kello 22.35 (UTC)

Luettele ekonomisteista[muokkaa wikitekstiä]

Tein tällaisen Wikipedia:Wikiprojekti_Talous/Luettelo_ekonomisteista. Kertokaa jos siitä on hyötyä, niin päivitän sitä aina välillä. --jkv 8. lokakuuta 2006 kello 21.40 (UTC)

Teemasivu:Talous[muokkaa wikitekstiä]

Teemasivu:Talous odottaa tekijäänsä. Teemasivun ylläpitäminen ja kehittäminen sopii varmasti hyvin aktiivisen projektin tehtäviin. Tässä tapauksessa ongelmana on tietysti, että tämä projekti on talviunilla. Keskustelusivua seuraavat ja teemaisivusta kiinnostuneet voisivat ilmoittautua. --jkv 2. huhtikuuta 2007 kello 16.12 (UTC)

Ongelmia liiketaloustieteen luokkajaossa[muokkaa wikitekstiä]

Minne luokkaan ahdetaan markkinoinnin professorit, entä johtamisen? --Ras 11. helmikuuta 2008 kello 01.07 (UTC)

Luokka:Liiketaloustieteilijät on varmaan ok. Nyt jako menee tutkimusalueen mukaan. Muualla jako on tehty ensisijaisesti kansallisuuden perusteella, joten sitä voisi harkita (myös enwikissä). Esim. yhdysvaltalaiset liiketaloustieteilijät laitettaisiin sitten alaluokaksi yhdysvaltalaisiin tieteilijöihin (ks. Luokka:Yhdysvaltalaiset taloustieteilijät). --jkv 19. helmikuuta 2008 kello 10.22 (UTC)

Artikkelitoive: Pankkilainan korkokatto[muokkaa wikitekstiä]

Lisäsin puuttuviin Pankkilainan korkokaton. Näitähän tarjotaan nykyisin kunhan pankin ovella käyt kääntymässä, eikä meillä ole asiasta mitään tekstiä. Milloin asia on edullinen pankille, vastaavasti asiakkaalle jne. Löytyisikö tekijää? Terv. --Riisipuuro 23. elokuuta 2008 kello 09.48 (EEST)--

Artikkelitoive: Baringin pula artikkelin täydentäminen[muokkaa wikitekstiä]

Aloitin uuden artikkelin Baringin pula, mutta käytössäni on melko vähän aineistoa siihen, joten jos täällä on aihetta tuntevia ja aiheesta kirjoittamaan kiinnostuneita, niin tuokin mielenkiintoinen aihe tulisi paremmaksi artikkeliksi. Anna O 8. joulukuuta 2010 kello 02.38 (EET)

Hei! Kirjoitin johdannon ja lisäsin katso myös -osioon linkkejä muihin vastaaviin talouskriiseihin. Lisäksi laitoin linkin uuteen lähteeseen. Hyvä alku, jatketaan tästä! --Tungsten 8. joulukuuta 2010 kello 11.13 (EET)

Artikkelitoive: Vuoden 1893 paniikki artikkelin täydentäminen[muokkaa wikitekstiä]

Aloitan uuden artikkelin Vuoden 1893 paniikki joka myös etsii aiheesta kiinnostuneita kirjoittajia. Anna O 8. joulukuuta 2010 kello 13.32 (EET)

2014 Russian financial crisis[muokkaa wikitekstiä]

Financial crisis began in Russia - [1]. 217.76.1.22 20. joulukuuta 2014 kello 08.50 (EET)

Wikipedian Lähdekirjasto: 20 käyttölisenssiä Kansallisbiografia- ja Talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisuihin[muokkaa wikitekstiä]

Terve!

Lähdekirjaston pöllö sanoo: hae käyttöoikeutta tänään!

Wikipedian Lähdekirjasto tiedottaa, että tästä päivästä lähtien on haettavissa käyttöoikeuksia Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (lyh. SKS) Kansallisbiografia- ja Talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisuihin. Pilottiohjelmassa SKS lahjoittaa wikipedisteille 20 käyttöoikeuslisenssiä, jotka kestävät alustavasti vuoden verran. Haku- ja käyttöehdot on kerrottu lahjoituksen sivulla:

 • Suomalaisen Kirjallisuuden Seura – Kansallisbiografia- ja Talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisut sisältävät yli 8 500 suomalaisen yhteiskunnan vaikuttajan elämäkerran (20 käyttölisenssiä).

Muistakaa, että suomenkielisen Wikipedian käyttäjät voivat hakea myös kansainvälisen Wikipedia Libraryn kautta käyttöoikeuksia kansainvälisten yhteistyökumppaneiden julkaisuihin.--Olimar 19. marraskuuta 2015 kello 17.33 (EET)