Keskustelu wikiprojektista:Aseet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

 WikiProject Military history / Firearms International 
  Discussions:  Military history / Firearms
      Diskussionen:  Militär / Waffen
      Discussions:    Histoire militaire / Armes
      Discussioni:     Guerra / Armi da fuoco
      Dyskusje:        Militaria / Broń
      Обсуждения:   Военная история

kuvat aseista[muokkaa wikitekstiä]

laitoin wiki commonsiin kuvan tuosta HS-9 3"sta, miten saan sen näkyviin tällä puolella artikkelissa? Anaconda 27. elokuuta 2007 kello 06.21 (UTC)

onnistuinkin jo, aina oppii jotain uutta o_O Anaconda 27. elokuuta 2007 kello 06.42 (UTC)

Itselataavan ja puoliautomaatin ero[muokkaa wikitekstiä]

haluaisin herätellä keskustelua siitä, mikä tosiasiassa on itselataavan ja puoliautomaatin ero. asia nousi esiin kun mr. J muutti HS-pistoolit artikkeliin kirjoittamani puoliautomaatti-määritelmän itselataavaksi. kysymykseen on ainakin kaksi eri lähtökohtaa:

lainsäädäntö määrittelee aseen itselataavaksi puoliautomaatin sijaan. mutta olen ymmärtänyt että siinä tapauksessa yhteyteen pitää liittää myös maininta automaatista tai kertatulesta koska molemmat ovat lopulta itselataavia. eli ase on siis joko itselataava automaatti tai itselataava kertatuli?

toinen lähestymistapa on Jorma Jussilan, jota kiistatta voidaan pitää ainakin Suomen tasolla yhtenä elossa olevista aseenkäyttötaidon ja asetiedon auktoriteeteistä, pistoolien määritelmät kirjasta Käsiase Ammattikäytössä, jolloin on kahdenlaisia pistooleja; täys- tai puoliautomaatteja (kertalaukaustoimiset sitten erikseen)

määritelmistä omasta mielestäni puoliautomaatti on selkeämpi, koska se pitää sisällään välittömästi itselatauksen mutta sulkee samalla pois automaattitulen?

eli kysymys kuuluu millä konsensuksella wikipediassa käytetään puoliautomaatin sijasta itselataavuutta vai onko aiheesta edes aiemmin keskusteltu? (enkä saa tästä koneesta nyt tildeä millään, mutta kirjoitti käyttäjä:Anaconda) Kommentin jätti Anaconda (keskustelu – muokkaukset).

No ihan teknisesti puoliautomaatti on ase joka poistaa hylsyn, muttei syötä uutta patruunaa, eli käytännössä käytössä lähinnä pst-kivääreistä ylöspäin. Itselataus on valittu lakitekstin termiksi, joten se on siinä mielessä luontevin nimitys, jos olettaa että näistä tänne sepustelluista jollekulle olisi jotain hyötyä todellisuudessakin. Ihan puhtaasta laiskuudesta olen merkinnyt lähinnä sen sarjatulen ja jättänyt muut "pitäishän se tajuta" -oletuksen varaan, tietysti juttuihin voisi merkitä vaikka toimintatapakoodin, mutta toisaalta ei tämä mikään ostajan opaskaan ole.
Mitä konsensukseen tulee, niin se on mikä on, kun aiheesta muulta kuin pc-pelipohjalta kirjoittaville ei taksia kummempaa joukkojenkuljetusvälinettä näy tarvitsevan.
Allekirjoituksen saa tuosta tämän "luukun" ylälaidasta, toinen nappi oikealta. --J 26. elokuuta 2007 kello 12.17 (UTC)
Aiheesta voi (ja tulee) keskustella vaikkapa täällä ja nyt. Kallistuisin myös kollega J:n näkemyksen kannalle sekä itsestäänselvyyden kirjoittamisesta että termistä itselataava, joka on selkeän terävä määritelmä. Mutta: kirjoitamme kuitenkin tietosanakirjaa, joten ei voi olettaa, että oudosta aiheesta tietoa etsivän tulisi ymmärtää tehdä päätelmiä ("A:n ja C:n välissä on B") ilman perustietoja. Toisaalta selkeyteen pitää pyrkiä, laiskuus on pahe ja lopulta artikkeleissa on yleensä monta paikkaa (=mahdollisuutta) kertoa sarja-/purske-/kertatuliominaisuuksista. --Jaakonam 26. elokuuta 2007 kello 21.02 (UTC)

Selkeintä olisi kai raapaista kokoon artikkeli aseitten toimintatavoista ja niistä käytettävistä termeistä - itselläni vain on viimeaikoina muut asiat häirinneet näitä harrastuksia ja varsinkin keskittymiskykyä, joten en voi ilmoittautua ko. artikkelin sorvaajaksi.

Pistooleissa nuo kertatulesta poikkeavat toimintatavat ovat yleensä jääneet pelkiksi erikoisuuksiksi paria poikkeusta lukuunottamatta, ja itse olen jättänyt ne tässä vaiheessa pelkäksi maininnaksi päämallin yhteydessä. Niin mielenkiintoinen kuin sarjatulta ampuva pistooli sinänsä onkin, niin erityisen käytännöllisenä sitä ei voi pitää, ei ihme etteivät ne ole erityisen suosittuja - vaikkeivat mitenkään käsistä karkaa, toisin kuin aina muistetaan pelotella aiheesta puhuttaessa... --J 26. elokuuta 2007 kello 21.29 (UTC)

Lähteiden mainitseminen kunniaan, vaikka en siihen aina itsekään pysty. Eli siis, minkä tahon määritelmä jättää puoliautomaatista pois itselatauksen? Olen ihan yhtä suostuvainen kertatuli-termin käyttöön kuin sopii olla, minulla ei ole mitään henkilökohtaista pelissä ja suomen lain ottaman kannan mukainen teksti palvelee kauaskantoisempaa päämäärä. toimintapakoodistoa ei, jos tarkoitetaan ampuma-aselupahakemuksen kohtaa, ole mitään syytä tänne ruveta jäljentämään. Jaakonamin kanssa olen kuitenkin samaa mieltä että kertatuli tulee eli tulisi mainita jos ase on kertatuliase. Anaconda 27. elokuuta 2007 kello 06.22 (UTC)

Tahoksi oletan jonkun historian hämäriin kadonneen armeijan kapitulantin tms. joka päätteli että kun ase, ilmeisesti tykki, koska niissä mekanismi on yleisin, heittää hylsyn ulos, mutta käyttäjän on ladattava käsin uusi ammus ja päästettävä lukko kiinni, niin kyseessä on puoliautomaattimekanismi. Mitään "Jumalan sana" -lähdettä en nyt netistä keksinyt, mutta asianharrastajien forumilta [1] löytyi ainakin maininta - vaikkeivat forumit lähteiksi kelpaakaan. Kuten sanottu, pistooleissa kertatuli on normi ja sarjatuli poikkeus, joten olen pitänyt yksinkertaisempana mainita sitten sen mahdollisen poikkeuksen erikseen. --J 27. elokuuta 2007 kello 18.23 (UTC)

Jokin yhdenmukainen merkintä pitäisi päättää suomenkielisen Wikipedian laajuisesti kaliiperien esitystavalle. Esimerkki yhdestä ainoasta kaliiperista, joka wikittämisen ja uudelleenohjauksen kannalta on hankala: perinteinen ysimillinen Parabellum. Vaihtoehtoisia muotoja, joita toistaiseksi olen nähnyt Wikipediassa:

  • 9x19mm Para
  • 9x19mm Parabellum
  • 9x19 mm Parabellum
  • 9 x 19 mm Parabellum
  • 9 x 19 Parabellum
  • 9 x 19 mm PARA

ja lista jatkuu. Kun ei sataa uudelleenohjausta viitsi tehdä, onko yleisempi tapa kirjoittaa esim. numerot erikseen 9 x 19 kuin tiiviin näköinen 9x19? Omasta mielestäni selkein esitystapa on 9 x 19 mm Parabellum, mutta en ole ihan satavarma onko se yleisin ja hyväksyttävin. Jos merkintätavasta päästään jonkinlaiseen konsensukseen, on aseartikkeleissa paljon korjaamista. --Jaakonam 30. toukokuuta 2007 kello 14.03 (UTC)

Ongelma on se, että CIP suuressa viisaudessaan on päättänyt kaliiperin nimeksi 9 mm Luger. Itse olen kuitenkin käyttänyt muotoa 9x19 mm Parabellum/Luger. --J 30. toukokuuta 2007 kello 14.43 (UTC)
Mitä noihin artikkelitoiveisiin tulee, niin SCAR-L -artikkelin sijaan kannattaa tehdä FN SCAR -artikkeli ja käsitellä kaikki mallit samassa jutussa. Myös Remington M11-87 on käytännössä vain Remington 1100 hiukan muunnettuna, joten samalla voisi käsitellä koko aseperheen, eikä kirjoittaa eri artikkelia joka mallista.--J 30. toukokuuta 2007 kello 14.52 (UTC)
Totta, sen FN SCARin korjasinkin, kun tarkemmin tuota ajattelin. AK-47:n tapainen ratkaisu tie onkin hyvä.
Olisikohan jossain netissä kätevästi CIPin luokittelu vapaasti selattavissa, koska sitähän voisi pitää jonkinlaisena ohjenuorana (ainakin uudelleenohjauksia tehtäessä)? Muutoin pitää varmaan kaivaa patruunalaatikoita esiin... :-) --Jaakonam 30. toukokuuta 2007 kello 17.30 (UTC)

Tuolta

http://www.intermin.fi/intermin/hankkeet/asearpa/home.nsf/pages/42AE083E8E9D26DCC2256FE9004238D7?opendocument

löytyy mittapiirroksineen. --J 30. toukokuuta 2007 kello 17.56 (UTC)

Kiitoksia kaikille aseprojektiin osallistuville erinomaisesta työstä, artikkelit ovat ymmärrettäviä ja kompakteja. Olen lupaanne kysymättä (mistä nöyrimmät anteeksipyyntöni) lisäillyt artikkeleitanne uusiin luokkiin (eli Talvisodan aseet, Jatkosodan aseet ja Lapin sodan aseet), koska mielestäni kirjoittamanne hienot artikkelit kuuluvat myös sinne. Toivoisinkin, että jatkossa kirjoittaessanne uusia artikkeleita mainittujen sotien aikana käytössä olleista aseista liittäisitte ne myös mainitsemiini luokkiin. Jatkossa eteen tullee myös kyseisten luokkien jako alaluokkiin tyyliin (Talvisodan aseet - Talvisodan jalkaväkiaseet). Kiitoksia ahkerasta työstänne.Janis 9. heinäkuuta 2007 kello 21.08 (UTC)

Pitäisiköhän patruunoillekin tehä oma "standarsoitu" sivu mallinsa, samaan tyyliin kuin aseilla? Itse en oikein noita mallineitten tekoa hallitse, joten joku kokeneempi voisi asiaan perehtyä. Enkkupuolelta vois ottaa mallia. -Vrada- 13. syyskuuta 2009 kello 02.51 (EEST)[vastaa]

Voisin vaikka ottaa tuon patruun-osion hoitaakseni, jos joku tekisi valmiin pohjan -Vrada- 13. syyskuuta 2009 kello 03.03 (EEST)[vastaa]

Tarkastettavia artikkeleita[muokkaa wikitekstiä]

Olen kirjoitellut viime aikoina muutamia artikkeleita motorisoiduista asejärjestelmistä. En kuitenkaan tunne alaa juuri enempää kuin sen verran mitä yli kymmenen vuoden takaisesta varusmiespalveluksesta on jäänyt mieleen, enkä ole varma olenko käyttänyt oikeita termejä niitä englanninkielisistä lähteistä kääntäessäni.

Jos jollain teistä on sekä aikaa, intoa että asiantuntemusta, olisin kiitollinen jos joku voisi katsoa läpi seuraavat artikkelit asejärjestelmien kuvauksen osalta: Tatra T18, OT-810, RM-70 ja DANA. Kaikki lähteet on merkitty artikkeleihin ja löytyvät netistä. Ja aina parempi jos löytyy täydentävää tietoa. --Gwafton 9. tammikuuta 2010 kello 03.11 (EET)[vastaa]

Kirjoitin vielä yhden artikkelin lisää: OT-64 SKOT. --Gwafton 10. tammikuuta 2010 kello 19.00 (EET)[vastaa]

Zbrojovka Brno[muokkaa wikitekstiä]

Kirjoitin artikkelin Zbrojovka Brno -asetehtaasta, mutta ainoastaan yrityksen autonvalmistuksen osalta. Asepuolesta ei mainittu mitään ja tämä kaipaisi parannusta.

Onko aseprojekti täysin nukuksissa, kun ei ole näkynyt mitään elonmerkkejä? --Gwafton 26. maaliskuuta 2010 kello 11.32 (EET)[vastaa]

Československá zbrojovka ~ [2] / Česká zbrojovka ~ [3] --Gruß Tom 20. toukokuuta 2010 kello 00.15 (EEST)[vastaa]

Rynnäkkökiväärien kuvien tunnistusta[muokkaa wikitekstiä]

Tallensin Commonsiin kuvia jalkaväkimuseossa olleista rynnäkkökivääreistä, mutta en tunne tarkkaan kaikkia suomalaisia nimikkeitä. Voisitteko auttaa tunnistamaan varmuudella seuraavat:

Myös eri Rk 62:n mallien kuvatekstejä voisi tarkistaa: commons:Category:Valmet M62. --MKFI 31. elokuuta 2011 kello 22.21 (EEST)[vastaa]

  • AKS
  • Itäsaksalainen MPi-KMS-72

--J 31. elokuuta 2011 kello 23.42 (EEST)[vastaa]

Wikidata - Infobox FYI[muokkaa wikitekstiä]

Pls. note http://www.wikidata.org/wiki/Wikidata_talk:Infoboxes_task_force#Phase_2_on_hold_f.C3.BCr_military.2Bweapons_templates Regards --Gruß Tom (keskustelu) 29. huhtikuuta 2013 kello 12.11 (EEST)[vastaa]

Esim. SIPRI esittää erään, vuoden 2013 liikevaihtoon perustuvan listan maailman sadasta suurimmasta aseteollisuusyrityksestä (pdf). Ei ole vaikea nähdä, että aika monesta isostakaan asemaakarista ei ole artikkelia fiwikissä. Eli myös aseteollisuusyrityksistä (Luokka:Aseteollisuus) voi tehdä artikkeleita. Tämä auttaa suhteuttamaan maita ja asevalmistajia keskenään; antaa yksittäisistä tuotteita tai tuoteryhmiä laajempaa näkemystä. --Paju (keskustelu) 27. huhtikuuta 2015 kello 05.10 (EEST)[vastaa]