Keskustelu mallineesta:Kansalaisen karttapaikka

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Karttapaikan linkitykset muuttunevat[muokkaa wikitekstiä]

Malline tuli ajankohtaiseksi, kun olin yhteydessä Maanmittaushallitukseen linkin generoimiseksi Karttapaikan kohteisiin ohjelmallisesti. Silloin varoiteltiin tulevasta remontista, jossa linkittämisen tapa aiotaan muuttaa. Koska Kansalaisen karttapaikkaan on tuhansia viittauksia, saattasivat nämä katketa. Mallinen rakennetta voidaan nyt muuttaa keskitetysti yhdestä paikasta ja muutokset vaikuttavat jokaiseen mallineella tehtyyn linkkiin. Näin linkit eivät katkea niin helposti. Mallineen tekeminen ei olisi onnistunut ilman Zachen apua, kiitos siitä hänelle.--J Hokkanen (keskustelu) 26. toukokuuta 2016 kello 22.19 (EEST)

Onko tietoa, muuttuuko muutoksessa koordinaattijärjestelmä vaiko linkin muoto muuten vaiko molemmat?--Urjanhai (keskustelu) 28. toukokuuta 2016 kello 11.56 (EEST)
En tiedä vielä mikä muutos on tulossa. Sellainenkin vaihtoehto voi tulla kysymykseen, että vanha systeemi jää voimaan uuden rinnalle, niin linkit säilyvät katkeamatta siirtymäajan verran. Yleensä muutoksia tehdään niin, mutta eihän sitä vielä tiedetä (meillä).--J Hokkanen (keskustelu) 28. toukokuuta 2016 kello 13.52 (EEST)

Kansalaisen karttapaikan verkko-osoite muuttui[muokkaa wikitekstiä]

Saamani viestin mukaan Kansalaisen verkko-osoite on muuttunut viikko sitten. Muutoksessa on huomioitu, että monet käyttäjät ovat tehneet viittauksia Karttapaikkaan. Muutoksessa jätettiin osoiteavaruuteen sellainen takaportti niille, jotka ovat linkittäneet kohteita käyttäen Karttapaikan linkitys-toimintoa, että ne jäivät toimimaan. Sen sijaan ne, jotka ovat linkittäneet kohteet selaimen osoiterivistä copy-paste-menetelmällä, niiden linkit katkesivat. Näitä löytyy fiwikistä runsaasti, joten tästä aiheutuu runsaasti katkenneita linkkejä. Ehdotan, että jatkossa olisi suotavaa, että tätä mallinetta käytettäisiin yhä enemmän. Suositelkaa mallineen käyttöä niissä kohteissa, joiden koordinaatit tunnetaan.--J Hokkanen (keskustelu) 11. helmikuuta 2019 kello 15.13 (EET)

Zache ja Urjanhai! Sain Karttapaikan asiointipalvelusta vastauksen verkkolinkkien toiminnasta. Verkko-osoite on tosiaan muuttunut erilaiseksi, mutta myös vanhat kutsut toimivat modifioiden. Koska maanmittauksessa karttapalvelu kehittyy, tulisi meidänkin seurata perässä. He pyysivät alkajaiseksi, että mallinen nimi muutettaisiin nimelle Karttapaikka, sillä erillistä Kansalaisen karttapaikkaa ei enää ole. OK. Toinen suurempi muutos liittyy koordinaatistoon: he käyttävät jatkossa direktiivitason Nspireä ja eurooppalaista ETRS89-järjestelmän ETRS-TM35FIN-koordinaatistoa. Uusi karttapaikan järjestelmä ei verkkokutsussa tunne enää suoraan WGS84-systeemiä lähellä olevaa koordinaattijärjestelmää! He ovat kuitenkin jättäneet toimimaan vanhan Kansalaisen karttapaikan verkkokutsun modofioidun version, jotta yhteensopivuus jo tehtyihin linkkeihin säilyisi toiminnassa. Minulla on näihin molempiin sähköpostilla lyhyet ohjeet! Heidän suositus on käyttää jatkossa eurooppalaisista kohteista ETRS89-koordinaatteja ja muun maailman kohteista WGS84-koordinaatteja. Mielestäni sitä ohjetta kannattaisi seurata.--J Hokkanen (keskustelu) 19. helmikuuta 2019 kello 15.10 (EET)
Olen itse linkittäessäni käyttänyt aina Karttapaikan tee karttalinkki -toimintoa (ja silloin aina etrs-koordiunaatteja sen jälkeen kun mml siirtyi niihin) ja verkkoviitemallinetta niin kuin tein ennen tätä edellistä muutostakin. (Ja yhtä lailla myös tuon edellisen muutoksen jälkeen vanhat copypaste-linkit taisivat hajota, mutta Tee karttalinkki -toiminnolla tehdyt säilyä, elleivät sitten hajonneet tässä viimeisessä uudessa muutoksessa.) En nyt muista, miksi en tuvennut käyttämään mallinetta vai oliko se pelkkää laiskuutta.--Urjanhai (keskustelu) 19. helmikuuta 2019 kello 21.36 (EET)
Joka tapauksessa, jos vanhan mallineen linkit ovat nyt lakanneet toimimasta mutta verkkoviitemallineella tehdyt toimivat edellleen, niin silloinhan verkkoviitemallinen toimii paremmin. Itse asiassa kai voisi säätää mallinetta niin, että tulos olisi verkkoviitemallineen sisällön näköinen, koska sijainnit suomessa joka tapauksessa on (mielestäni) järkevä ilmoittaa etrs-koordinaateilla. Vaikka geohack käyttääkin muuta muotoa, niin laadukkaat MML:n karttapalvelut ja laadukas suomalainen viranomaisdata on pääosin etrs-koordinaatistossa, ja se sopii niihin linkitettäessä hyvin oletuskoordinaatitoksi. Sieltähän kyllä saa Geohackia varten sitten helposti ulos astemuotoisetkin koordinaatit. --Urjanhai (keskustelu) 19. helmikuuta 2019 kello 21.42 (EET)
Olisiko mahdollista yhdistää etrs-koordinaatteja käyttävä mallineeseen linkki Geohackiin, joka käyttäisi ws84-koordinaatteja? Eurooppalaisissa kohteissa voisi käyttää etrs-koordinaatteja mml:n suositusten mukaisesti.--J Hokkanen (keskustelu) 20. helmikuuta 2019 kello 10.14 (EET)

Tilannepäivitys! Olen korjaillut mallinetta ja se toimii nyt jollakin tasolla muutaman vuoden. Saamastani sähköpostista kuitenkin ilmenee, että tilanne on vakaa "toistaiseksi", joten aloin varautumaan tulevaan. Toteutin samalla Maanmittauslaitoksen toiveen vaihtaa mallineen nimeksi "Karttapaikka" ja toteutin sen ETRS-viittauksin, kuten siellä myös suositeltiin. Uudella Karttapaikka-viittauksilla ei voi viestin mukaan enää viitata asteilla, joten se jää edelleen Kansalaisen karttapaikka-mallineen hoidettavaksi. Koska Karttapaikan tuli asteille on poistunut, tulemme fiwikissä jatkossa käyttämään kahta koordinaattien viittaustapaa (metritapaa ja astetapaa). Karttapaikka on ylivoimaisesti paras maantieteellinen lähdeaineisto, joten minulla on lusikka jo kauniisti kädessä. Kun järvinumero-projekti on siedettävässä kunnossa, alan puuhaamaan Kansalaise karttapaikka-mallineen korvaamista Karttapaikka-mallineella! Suurin työ tehtäneen botilla.--J Hokkanen (keskustelu) 24. helmikuuta 2019 kello 19.20 (EET)

Mallineen poistaminen käytöstä[muokkaa wikitekstiä]

@Zache: Yksi työprojekti loppui ja ajattelin nyt voivani hävittää kaikki Kansalaisen karttapaikka-kutsut eri artikkeleista. Onko mitään tapaa tuoda näkyviin niiden sijainti. Onko esimerkiksi sallittua lisätä mallineeseen luokka, jota selaamalla löytäisi kaikki mallinetta käyttävät artikkelit?--J Hokkanen (keskustelu) 9. lokakuuta 2019 kello 15.06 (EEST)

Väliaikaisesti voi lisätä luokankin, mutta tässä tapauksessa petscan lienee käytevämpi tapa löytää nuo. --Zache (keskustelu) 9. lokakuuta 2019 kello 17.14 (EEST)
Toiminnot:Tänne_viittaavat_sivut/Malline:Kansalaisen_karttapaikka. --Jmk (keskustelu) 9. lokakuuta 2019 kello 17.19 (EEST)

Kiitos, kummatkin ovat hyviä työvälineitä. Nyt tulee käytettyä "Tänne viittavia.." eri tavalla, en ollutsitä käyttänyt vielä koskaan näin. Näillä pärjääkin niin hyvin, ettei luokan lisäystä tarvitakaan.--J Hokkanen (keskustelu) 9. lokakuuta 2019 kello 17.49 (EEST)