Keskustelu luokasta:Suomen Ruotsin-suurlähettiläät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Merkittävyys[muokkaa wikitekstiä]

Kun näitä luokkia nyt ilmaantuu urakalla, niin lienee hyvä pohtia tarvitaanko tämänkaltaista luokittelua? Joihinkin artikkeleihin, esim. Jyrki Aimonen (jossa tällä hetkellä 11 suurlähettiläät-luokkaa), kertyy nyt aika paljon luokkia. --Anr (keskustelu) 29. huhtikuuta 2020 kello 12.33 (EEST)

Luokka:Suomen suurlähettiläät keskustelusivuilla Käyttäjä:Zunter ehdotti jo 2011 että Luokka:Suomen suurlähettiläät kannataisi jaotella asemapaikan mukaan voimmeko jatkaa siellä keskustelua tästä aiheesta? --93.106.12.134 29. huhtikuuta 2020 kello 12.38 (EEST)
Nyt menee kyllä luetun ymmärtäminen aivan omiin sfääreihinsä. Ei siellä tuollaista ehdota. Jatketaan täällä. --Anr (keskustelu) 29. huhtikuuta 2020 kello 12.41 (EEST)
Tajusin vasta sen nyt koska kommentin sijainti oli oudossa keskustelu sivuilla. Silti voimmeko jatkaa kuitenkin Keskustelu luokasta:Suomen suurlähettiläät siitä pitäisikö Luokka:Suomen suurlähettiläät jaotella asemapaikan mukaan. Siitähän on kyse eikö? Näitä luokkia joissa on useita suurlähettiläs luokkia kuten Jyrki Aimonen tulee lisää koska monella suurlähettiläillä on ollut pitkä ura. --93.106.12.134 29. huhtikuuta 2020 kello 12.45 (EEST)
Selkeyden vuoksi Suomen suurlähettiläät -luokan jakaminen asemamaiden mukaisiin alaluokkiin voisi olla hyväkin juttu, mutta käytännössä järjestely näyttäisi osoittautuvan aika raskaaksi. Ammattidiplomaatit ehtivät usein palvella lähettiläänä useassa maassa, joten moniin artikkeleihin kasaantuu nyt epäkäytännöllisen monta luokkaa, kun jokaikiselle maalle on omansa. Esimerkiksi englanninkielisessä Wikipediassa luokkia on pilvin pimein, mutta täällä suomenkielisellä puolella sitä on kai ihan tietoisesti pyritty hillitsemään. Lisäksi luokkien nimistä seuraa, että suurlähettiläiksi on taannehtivasti luokiteltu myös henkilöitä, jotka eivät olleet suurlähettiläitä (vuoteen 1954 saakka Suomella oli pelkästään lähettiläitä, ei suurlähettiläitä). --Risukarhi (keskustelu) 30. huhtikuuta 2020 kello 17.49 (EEST)
Taitaapa olla noinkin. Lisäksi tulee mieleen että monet (suur)lähettiläät toimivat yhdestä asemapaikasta monessa maassa, siitä voi tulla ongelmia. Siis mitähän se akkreditointi oikein tarkoittikaan? --Höyhens (keskustelu) 30. huhtikuuta 2020 kello 22.21 (EEST)
Akkreditointi tarkoittaa sitä että suurlähettilään mandaatti on myös esim kohde maan naapurimaissa kuten monessa maassa on. Akkreditoidulla suurlähettiläällä on diplomaattinen mandaatti toimia niissä maissa joissa ei ole valtiolla pysyvää edustustoa. Akkreditoitu suurlähettiläs on samassa asemassa kuin mika tahana sen maassa oleva suurlähettiläs. --188.238.118.116 1. toukokuuta 2020 kello 14.18 (EEST)
Luokan Suomen suurlähettiläät jakaminen auttaa hahmottamaan ja etsimään suurlähettiläiden asemapaikat helpommin. Pitäisikö Suomen suurlähettiläät jakaa vielä alaluokiin asianhoitajat ja lähettiläät? Ottaen huomioone että konsuli tai varakonsuli eivät ole samassa asemassa kuin lähettiläs, suurlähettiläs tai asianhoitaja niin suurlähettiläs on helmopi hahmottaa yleisesti ulkopuolistenkin. Yksi vaihtoehto on se että monessa maassa palvelut suurlättiläästä tehdään oma luokka kuten on tehty Luokka:Martti Ahtisaari-kohdalla. Voisiko tämä olla ratkaisu?--188.238.118.116 1. toukokuuta 2020 kello 14.13 (EEST)
Yhden artikkelin luokkia ei pitäisi luoda. Ahtisaarelle on tehty oma luokka siksi, että häneen liittyviä artikkeleita on useita. --Risukarhi (keskustelu) 1. toukokuuta 2020 kello 23.08 (EEST)
Tässä ei ole kyseessä vain yhden artikkelin luokista vaan alaluokista jotka ovat yhden ison yläluokan alla. Kun tarkistelee Ahtisaari-luokkaa niin se on aika ontto siellä on Martti Ahtisaaren lisäksi mainittu Eeva ja Marko Ahtisaari, CMI, Martti Ahtisaaren koulu ja Martti Ahtisaari Instituutti. Ota huomioon että useissa yhden artikkelin luokissa voi jatkossa tulla lisää artikkeleita etenkin luokan Suomen suurlähettiläiden alaluokissa. --188.238.118.116 2. toukokuuta 2020 kello 11.43 (EEST)
Jos kaikista monessa maassa palvelleista suurlähettiläistä tehtäisiin omat henkilöluokat (esim. Luokka:Jyrki Aimonen), niin useimmista niistä tulisi lähes väistämättä yhden artikkelin luokkia ja sellaisiksi ne myös pysyvästi jäisivät. Toki myös moni noista maakohtaisista suurlähettiläsluokista sisältää tällä hetkellä vain yhden artikkelin ja ne voisikin ainakin nykyisellään poistaa. --Risukarhi (keskustelu) 2. toukokuuta 2020 kello 15.37 (EEST)
Tarkoitin että yhtä paljon luokkia mitä Jyrki Aimonen artikkelissa on tulisi ehkä yhdistää yhdeksi kokonaisuudeksi. Yhden artikkelin maakohtaiset suurlähettiläsluokat pitäisi korvata jotenkin toisella tavalla. Kiertävät suurlähettiläät kuten Kaukasia, Karibia ja eräät Aasian ja Afrikan alueet voitaisiin yhdistää niin että luokasta tulisi kiertävät suurlähettiläät. En oikein tiedä millainen luokasta tulisi visuaalisesti jos vain yhden artikkelin suurlähettiläsluokat poistetaan. Nykyinen luokitus on minusta ihan hyvä koska yhden artikkelin suurlähettiläsluokkia on loppujen lopuksi vain 40 ja muita 100. --188.238.118.116 2. toukokuuta 2020 kello 16.08 (EEST)

Eikös tämä IP-käyttäjä ole muuten aika varmasti Ashoka (keskustelu · muokkaukset · poistetut · lokit · estä käyttäjä · estoloki)? Aika vaikea kuvitella hirveän monella käyttäjällä sellaista omistautumista suurlähettiläisiin. --Pottier (keskustelu) 8. toukokuuta 2020 kello 11.43 (EEST)

Aika selvästi on, kommenttien tyyli kirjoitusvirheineen on samanlainen. 01miki10 (keskustelu) 8. toukokuuta 2020 kello 16.55 (EEST)

En tiedä millä perusteella Käyttäjät:01miki10 ja Pottier tunnistavat IP osoitteen perustella sen että niiden takana olisi joku aiemmin wikipediaa muokannut käyttäjä tässä tapauksessa kaikkien syntipukiksi leimattu Käyttäjä:Ashoka vain sen perusteella että kirjoitusvirheineet ovat jotenkin linkki siihen että Ashoka teki kirjoitusvirheineitä pelkästään ja kaikki muut oliva täydellisiä muokkaajia ilman virheitä ja erehtymättömiä loppuun asti. Voin sanoa IP:nä että wikipedian eräiden käyttäjien kriteeri kirjoitusvirheisiin on niin tarkka seula että sen läpäisy ei ole edes tavallisen suomenkielisen muokkaajan (oli hän IP tai rekisteröity) 100% taito niin leimataan jo kirjoitusvirheineiden perusteella ongelmaksi. kirjoitusvirheineet ovat monessa asiassa myös suhteellinen käsitys. Onko aina kyse kirjoitusvirheineistä vai oikeinkirjoitusvirheistä on wikipediassa nykyään veteen piiretty viiva. --93.106.106.6 10. toukokuuta 2020 kello 13.52 (EEST)

Onko keskustelun tulos nyt selvillä? Luokkaan Luokka:Suomen suurlähettiläät on ilmaantunut peräti 140 alaluokkaa, ja siellä on sitten artikkeleita, jotka ovat lukuisissa pienissä luokissa kuten Kirsti Lintonen: Suomen Namibian-suurlähettiläät, Suomen Etelä-Afrikan-suurlähettiläät, Suomen Botswanan-suurlähettiläät, Suomen Lesothon-suurlähettiläät, Suomen Mauritiuksen-suurlähettiläät, Suomen Swazimaan-suurlähettiläät. Risukarhen kommentti yllä 2. toukokuuta vaikuttaa aiheelliselta. Ollaanko siis koko maittainen alaluokka-apparaatti poistamassa? Siinä on jonkinmoinen työ, joten päätöksen pitäisi olla kohtuullisen selvä, ennen kuin siihen ryhdytään. --Jmk (keskustelu) 14. toukokuuta 2020 kello 10.29 (EEST)

Kysyisin Käyttäjä:Jmk:n ja Risukarhilta sitä että mikäli 1 artikkelin luokat (kpl 40) poistetaan miten Käyttäjät Jmk ja Risukarhi tekisi kuitenkin näille 40 artikkelin tiedoille? Poistaisivat ne kaikki 1 artikkelit luokat joita on 40 kpl vai yhdistäisivät ne sitten suurempaan luokkaan? Suurin osa näistä 1 artikkelin luokista on suurlähettiläitä jotka ovat akkreditoitu toisesta asemapaikasta toiseen tai ovat kiertäviä suurlähettiläitä joten nämä 40 luokkaa jossa on 1 artikkeli per luokka voisi yhdistää Kiertävät suurlähettiläät omaan luokaan Luokka:Kiertävät suurlähettiläät alaluokiin kohde alueittain jotka ovat Etelä-Aasia ( Bhutan, Malediivit, Pakistan, Sri Lanka), Etelä-Kaukasia ( Armenia, Azerbaidžan, Georgia), Karibian alue ( Antigua ja Barbuda, Bahama, Barbados, Dominica, Dominikaaninen tasavalta, Grenada, Guyana, Haiti, Jamaika, Kuuba, Saint Kitts ja Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ja Grenadiinit, Suriname, Trinidad ja Tobago), Keski-Aasia ( Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan) Länsi-Afrikka ( Mali, Niger, Norsunluurannikko, Senegal). Olisin kiinostunut kuulemaan miten 40 yhden artikkelin luokkien tiedoilla tehdään tässä Käyttäjä:Jmk:n ja Risukarhin ratkaisussa?--93.106.29.4 14. toukokuuta 2020 kello 17.05 (EEST)
Siis jos luokassa Luokka:Suomen Botswanan-suurlähettiläät on yksi artikkeli, ja luokka poistetaan, niin eikö se artikkeli silloin nosteta ylempään luokkaan Luokka:Suomen suurlähettiläät? --Jmk (keskustelu) 14. toukokuuta 2020 kello 17.16 (EEST)
Kyllä sitä voisi harkita. Luokassa Luokka:Suomen suurlähettiläät on yhteensä 40 yhden luokan artikkeleita. Nämä kaiki pitäisi siis nostaa ylempään luokkaan? Voisiko Kiertävät suurlähettiläät yhdistää omaksi luokaksi kuten Luokka:Suomen kiertävät-suurlähettiläät Länsi-Afrikassa jne.? --93.106.29.4 14. toukokuuta 2020 kello 19.30 (EEST)

Tässä mennään englanninkielisestä Wikipediasta tuttuun yliluokitteluun, tämä asemamaajako tuotta ihan älyttömän määrän luokkia pitkän uran omaavien diplomaattien artikkeleihin. Minusta nämä joutavat poistettaviksi. --Msaynevirta (k · m) 16. toukokuuta 2020 kello 18.19 (EEST)

Ok. Lähdetään nostelemaan. --Jmk (keskustelu) 16. toukokuuta 2020 kello 19.02 (EEST)

Kun kyseessä oli vain 1 artikkelien luokkien poisto niin niiden yhdistely ja poistaminen olisi ollut parempi mutta nyt kun Käyttäjät: Msaynevirta ja Jmk halauvat pirtoloida hyvinkin vaimalla tehdyt loput luokat niin se tietenkin hyvin surullista että näin lyhyt näköisiä toimenpiteitä lähdetään tekemään wikipediassa. Malttia ja rauhallisuus luokkien artikkeleiden palauttamisesta olisi ollut fiksumpaa mutta kun monet luokat joissa on usempi artikkeli poistettiin niin se kertoo että käyttäjät eivät ole todellisuudessa halua että luokat lajitellaan asemapaikan mukaan. --93.106.26.222 19. toukokuuta 2020 kello 14.37 (EEST)

Voiko keskustelun ottaa ohjeeksi sille, että lähtee poistelemaan muutoinkin nuo lähettiläs-luokkien muutokset? Noita kun olisi "muutama" tuolla odottelemassa.--Veli Himmeä (keskustelu) 19. toukokuuta 2020 kello 20.53 (EEST)

Kyllä minusta näyttää riittävästi perustellulta ja riittävästi kannatetulta, että poistetaan asemapaikkakohtaiset lähettiläsluokat. (Kysymys ei siis suinkaan ollut "vain 1 artikkelien luokkien poistosta" kuten ip-muokkaaja näyttää tuossa ajattelevan.) Noin suuren luokkahärvelin luomisesta olisi alun perinkin kannattanut keskustella ensin. --Jmk (keskustelu) 20. toukokuuta 2020 kello 14.41 (EEST)
Kas täällä onkin keskusteltu loppuun. Lopputulos näyttää olevan, että kaikki luokan:Suomen suurlähettiläät alaluokkien ihmiset luokitellaan vain luokkaan Suomen suurlähettiläät luokan koosta riippumatta.--Htm (keskustelu) 21. toukokuuta 2020 kello 19.21 (EEST)

Tämän keskustelun voisi ehkä siirtää arkistoituna sivulle Keskustelu luokasta:Suomen suurlähettiläät, jolloin tämän keskustelusivun voisi poistaa turhana. --Risukarhi (keskustelu) 22. toukokuuta 2020 kello 23.00 (EEST)