Keskustelu luokasta:Lentoasemat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Lentoasema vai lentokenttä[muokkaa wikitekstiä]

Monet tämän luokan alaluokista on nimetty lentoasemiksi. Onko lentokentällä ja -asemalla jotain eroa (mitä)? Mikäli kyseessä ovat synonyymit, pitänee nimeämiskäytäntöä yhdenmukaistaa ja kutsua näitä joko lentoasemksi tai lentokentiksi. Muita näkemyksiä? --Lendu 26. huhtikuuta 2006 kello 10.54 (UTC)

Minun näkemykseni ja kokemukseni perusteella lentokenttä on yleensä vain kiitorata ja mahdollisesti jokin huoltorakennus, ja lentoasema sitten tällainen suurempi alue, jossa on terminaali ja järjestäytynyttä reittiliikennettä. Arkikielessä lentokentällä viitataan usein lentoasemaan. --Alfred Dengan 3. toukokuuta 2006 kello 13.24 (UTC)
Kyllä minäkin kannatan juuri tuota lentoasema-nimeämiskäytäntöä, sillä kuitenkin suurin osa nykyisistäkin aiheeseen liittyvistä artikkeleista käsittelevät suurempia lentoasemia, joita voidaan kyllä huoletta kutsua lentoasemiksi lentokentän sijaan. Eli kannatan kyllä luokkien osalta lentoasema-nimitystä. Sen sijaan pienimmistä lentokentistä (joille ei esim. ole kaupallista liikennettä) kertovat artikkelit kannattaa mielestäni nimetä juurikin lentokentiksi. --Anttihav 3. toukokuuta 2006 kello 15.27 (UTC)
Korjasin lentokentän määritelmää ja tein sivun lentoasema. --217.71.151.208 3. toukokuuta 2006 kello 16.01 (UTC)
Ilmailulaki tai -asetus (GEN T1-4, tekstit lienee www.ilmailulaitos.fi sivuilla, laki on Finlexissä) kertoi v. 2000: "Lentopaikka (aerodrome) on määrätty maa- tai vesialue, joka on kokonaan tai osittain järjestetty ilma-alusten saapumista, lähtemistä ja maassa tai vedessä liikkumista varten." Tekstin jatkossa mm. "Lentopaikkaan kuuluvat ... liikennealue ja asemataso... Lentoasema on lentopaikka, jossa ilmaliikennepalvelu (jota aihetta Wiki-artikkeleissa on vasta aloiteltu) on pysyvästi järjestetty." (Siksi esim. Helsinki-Vantaa on lentoasema ja Räyskälä lentopaikka.) Lentokenttä-termiä (airport) näytetään käytettävän esim. Ilmailulaitoksen dokumenteissa "isommista lentoasemista". Pauli --Pauli 3. toukokuuta 2006 kello 17.32 (UTC)
Lentopaikka-termi on lähinnä lakitekstissä sekä ilmailumääräyksissä ja -käsikirjoissa käytetty termi, johon ei tavallisessa kielenkäytössä juuri törmää. Lentopaikka on määritelty edellisessä kommentissa. Lähin yleiskielinen vastine lentopaikka-termille voisi olla lentokenttä, joskin sillä erotuksella, että lentopaikkoja ovat myös esim. vesilentopaikat ja helikopterikentät, joita ei yleisesti mielletä lentokentiksi. Lentoasema-sanallekin on oikeastaan kaksi määritelmää: virallinen ja epävirallinen. Niin kuin edellä on todettu, lakitekstissä ym. lentoasema on juuri lentopaikka, jossa ilmaliikennepalvelu on pysyvästi järjestetty. (Ilmaliikennepalvelu (Air Traffic Service; ATS) tarkoittaa käytännössä lennonjohtoa (Air Traffic Control; ATC) tai sen eräänlaista "kevennyttä" muotoa, lentotiedotuspalvelua (Aerodrome Flight Information Service; AFIS). Käytännön elämässä lentoasemana pidetään taas usein lentopaikkaa, jolle on säännöllistä liikennettä. – Apalsola 7. toukokuuta 2006 kello 16.43 (UTC)

Voidaanko siis yksimielisesti päättää, että tämä luokka nimetään Lentoasemat-luokaksi, kuten myös maakohtaiset alaluokat, ja yksittäiset artikkelit sitten joko lentoasemiksi, lentokentiksi tai lentopaikoiksi koosta riippuen. Ok? --Anttihav 21. kesäkuuta 2006 kello 10.00 (UTC)