Keskustelu Wikipediasta:Ylläpitäjät/Arkisto3

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua.

Uudelleenäänestys ennen 2006 vuotta valituista ylläpitäjistä[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia kasvanut huomattavasti, eikö olisikin reilua? Olemattomilla teoilla on aikaisemmin päästy ylläpitäjäksi, nyt eräiden toimet ovat selkeämmin havaittavissa ja satavarmasti eivät enää pääsisi. Osa taas on melko epäaktiivisia, roikkumassa listoilla, hyvä pudottaa. --Zxc 25. lokakuuta 2006 kello 14.00 (UTC)

Kunhan tuossa ylhäällä saataisiin nahistelun sijasta luotua käytäntö ylläpitäjyyden kyseenalaistamiselle, olisi tämäkin mahdollista. Se että lähdetään suin päin pystyttelemään äänestyksiä ei päädy kuin katastrofiin. --Agony (403) 25. lokakuuta 2006 kello 14.13 (UTC)
Kannattaa tutustua en-wikin vastaavaan sivuun, en:Wikipedia:Requests for de-adminship. Siellä sanotaan aika selvästi (aikaisemmin mainittiin jopa Jimbon toteamana), että ylläpitäjyys lähtee ainoastaan selvän väärinkäytön seurauksena, ylläpitäjistä ei ole järkeä järjestää suosituimmuuskilpailusirkusta.
Olethan jo tehnyt kommenttipyynnön mielestäsi valtaoikeuksia väärinkäyttävistä ylläpitäjistä, jotta saadaan yhteisön kanta asiaan selväksi? —MikkoM () 25. lokakuuta 2006 kello 20.18 (UTC)
Tein jonkinlaisen ehdotuksen ylläpitäjyysoikeuksien poistamisesta äänestyksellä sivulle Wikipedia:Kahvihuone (käytännöt). --Green Bonsai 8. marraskuuta 2006 kello 14.32 (UTC)
Kyllä "suosituimmuusäänestys" voisi olla ihan hyvä ajatus, sillä eihän sellainen henkilö voi toimia ylläpitäjänä, jonka ylläpitäjyyttä wikipedia-yhteisö ei kannata. Tällaisen äänestyksen vaara saisi ylläpitäjät toimimaan asiallisemmin ja vähemmän omavaltaisesti. En siis väitä kenenkään kohdelleen minua mitenkään huonosti, mutta mahdollisuus äänestykseen tulisi olla. Luonnollisesti kaikki ylläpitäjäksi päässeet vastustavat tätä ajatusta, siksi toivonkin ei-ylläpitäjiltä kommentteja. Tuohirulla 20. marraskuuta 2006 kello 23.17 (UTC)
Kannattaa katsoa tuo kahvihuoneen keskustelu. Kompromissi näyttää olevan lähellä. --jkv 20. marraskuuta 2006 kello 23.23 (UTC)

Käytäntöehdotus: Ylläpitäjän ja käyttäjän rooleista[muokkaa wikitekstiä]

Sivulla on keskusteltu siitä, missä määrin ylläpitäjältä tulee edellyttää käytäntöjen mukaan toimimista ja pitäisikö ylläpitäjältä olla mahdollista poistaa ylläpitäjä -status. Odotus siitä, että ylläpitäjä noudattaa käytäntöjä, on ymmärrettävä ja perusteltu. Luottamustehtävässä olevalta henkilöltä on helposti taipumusta vaatia moitteettomampaa käytöstä kuin ns. rivimieheltä. Wikipedian ylläpitäjällä on tavallista wikipedian muokkaajaa suuremmat valtuudet artikkelien ja toisten muokkaajien suhteen, jolloin ylläpitäjän toimilla voi olla paljon laajempi merkitys kuin tavallisen muokkaajan toimilla. Epäilemättä ylläpitäjien toiminta myös ohjaa esimerkinluonteisesti muiden muokkaajien toimintaa, koska ylläpitäjältä edellytetään kokeneisuutta. Sivulla Wikipedia:Käytäntöjä lukee: "Seuraavat Wikipedian yleiset käytännöt koskevat kaikkia käyttäjiä ja ylläpitäjiä. Ylläpitäjillä on myös omia käytäntöjä." Ehdotan että tähän (tai johonkin sopivaan paikkaan) lisätään jotain seuraavankaltaista:

"Ylläpitäjien on hyvä pitää mielessä, että heidän toimistaan helposti otetaan mallia, ja muiden hyvä muistaa, että ylläpitäjätkin ovat ihmisiä ja vapaaehtoisia."

Tms, ideana olisi muistuttaa että ylläpitäjien toimilla on enemmän vaikutusta ja siten ylläpitäjillä enemmän vastuuta, mutta myös ettei kuitenkaan ole kohtuullista vaatia ja edellyttää ylläpidolta ihan mitä tahansa ja ihan miten tahansa. Voi olla hyvä olla laadittuna käytäntö siihen, miten tarvittaessa ylläpitäjästatus poistetaan, mutta jospa sitä laatiessa tuollainen muistutus jollain käytäntösivulla ennaltaehkäisisi pahimpia törmäyksiä. jkp 26. lokakuuta 2006 kello 11.01 (UTC)

ei minulla ainakaan mitään tätä lisäystä vastaan ole. --Joonasl (kerro) 28. lokakuuta 2006 kello 05.23 (UTC)
Silkkaa hurskastelua. Kukapa ylläpitäjä itse myöntäisi käytöksessään olevan mitään vikaa, kuten joku ehkä on jo huomannutkin. Ihan kuin koulukiusaajia muistuttettaisiin: "Olkaa nyt kilttejä." --Ulrika 28. lokakuuta 2006 kello 05.44 (UTC)
Lopettaisit nyt jo tuon kitinän. Olen todennut jo ylenpänä, että reagoin mahdollisesti liian voimakkaasti typerään vihjailuusi mahdollisesta huumeidenkäytöstäni, mitä kuitenkin edelleenkin pidän täysin epäasiallisena ja loukkaavana. En minä sinunkaan ole nähnyt käytöstäsi pahemmin pyytelevän anteeksi. Mitä tulee esimerkiksi artikkelin Alzheimer-yhteydessä käytyyn keskusteluun lähteistä, on tilanne varsin yksiselitteinen. Tapasi käyttää lähteitä ei ollut Wikipedian käytäntöjen mukainen ja siitä huomauttaminen on aiheellista, ei "purkaus" tai "agressiota" kuten olet esittänyt. Onko mielestäsi esittämäsi kommentit "naisvihamielisyydestä", huumeidenkäytöstä, alzheimer-potilaiden hyväksikäytöstä, "koulukiusaamisesta" ja erinäiset muut tämän kaltaiset purkaukset ([1],[2],[3],[4], [5],[6],[7],[8],[9],[10]) hyvää käytöstä? Mitä haluat minun myöntävän? Sinulle on esitetty monta kertaa mahdollisuutta esittää yksiöityjä esimerkkejä väitetyistä väärinkäytöksistä kommenttipyyntö-käytännön kautta, mutta et ole näin halunnut toimia. Mikäli itsetuntosi ei kestä sitä, että kirjoittamaasi tekstiä muokataan ja toimintaasi saatetaan arvostella, tulee sinun luultavasti siirtyä jollekin toiselle foorumille Wikipedian sijaan. Osaltani keskustelu tästä aiheesta päättyy tähän. Mikäli aiot jatkaa perättömien syytöksiesi ja solvauksiesi esittämistä ilman tarkaa erittelyä ja todistusaineistoa väärinkäytöksistäni kommenttipyyntönä, aion tehdä sinusta kommenttipyynnön jatkuvista henkilökohtaisista hyökkäyksistä. --Joonasl (kerro) 28. lokakuuta 2006 kello 07.26 (UTC)
Lukekaa ja hämmästelkää. No comments. --Ulrika 28. lokakuuta 2006 kello 07.58 (UTC)
TODELLA hämmästyttävää! Kuinka olet voinutkaan kestää tällaista julkeutta tekemättä virallista kommenttipyyntöä?! --Myrtti <3 28. lokakuuta 2006 kello 08.12 (UTC)

Jetmanille: Se lähdeviite oli juuri pyyntö saada siihen lähde. Mutta sen sijaan että hän olisi merkinnyt siihen yksilöidyn viitteen, hän poisti lähdepyynnön jo ennen kuin sinä poistit sen. Voi vain miettiä miksi. Toivottavasti se lähde sinne ilmaantuu, jos sellaisia syytöksiä on jossakin luettavissa. --Ulrika 28. lokakuuta 2006 kello 09.48 (UTC)

Malline on tarkoitettu vain artikkelisivuille, ja sen käyttö täällä lisää keskustelusivun myös luokkaan puutteelliset lähdemerkinnät, jonne se ei kuulu. Kannattaa pyytää linkkiä mainittuun muokkaukseen kyseiseltä käyttäjältä, mutta mieluiten muuten kuin mallineella. --Jetman 28. lokakuuta 2006 kello 10.01 (UTC)
Kun näyttää siltä, ettei käyttäjä Joonas huomautuksesta huolimatta ymmärrä että vakavassa syytöksessä syytöksestä huumeidenkäytöstä on oltava lähde, olen nyt käynyt esittämässä hänelle henkilökohtaisesti pyynnön liittää lähde kyseiseen kohtaan, jotta muutkin voivat lukea, mistä olen häntä syyttänyt. Muuten en katso aiheelliseksi kommentoida tekstiä, joka alkaa ystävällisellä toivotuksella: "Lopettaisit nyt jo tuon kitinän." --Ulrika 28. lokakuuta 2006 kello 10.59 (UTC)
Tein Ulrika sinulle valmiin mallin, jonka voit helposti kopioida kommenttipyyntösi pohjaksi. Oletan, että tätä kysymystä käsitellään jatkossa kommenttipyyntösivulla. Toivoisin, että keskustelu asiasta tällä sivulla päättyisi tähän. --Hasdrubal 28. lokakuuta 2006 kello 11.09 (UTC)

Keskustelun päätteeksi totean että Käyttäjä Joonas kieltäytyy ilmoittamasta, missä olen syyttänyt häntä huumeiden käytöstä. Tehkää johtopäätöksenne. --Ulrika 28. lokakuuta 2006 kello 12.49 (UTC)

[11] Minun mielestäni sinä olet wikikiusattu ihan omasta syystäsi. -Samulili 29. lokakuuta 2006 kello 17.39 (UTC)

Olen laatinut aiheeseen liittyen käyttäjien käytöstä koskevan kommenttipyynnön. jkp 30. lokakuuta 2006 kello 14.31 (UTC)