Keskustelu wikiprojektista:Tuo kulttuuri Wikipediaan/Yle Arkisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tuolla commonsissa on hienoja kuvia, niilä kelpaa harjoitella. Nyt taisin spoilata yhden (Kaisu Puuska-Joki), mutta siinä näette, miten lyhytkin artikkeli paranee hyvästä kuvasta.--Urjanhai (keskustelu) 2. lokakuuta 2014 kello 01.10 (EEST)[vastaa]

Kokemuksia ensimmäisestä kurssikerrasta[muokkaa wikitekstiä]

Vaikkapa tähän oikeastaan sekä kurssille osallistuneet että kouluttajat ja apuopettajat voivat kirjata huomioitaan, ja näillä kurssikertojen ja koko kurssin projektisivujen keskustelusivuilla on myös mahdollista keskustella kurssista, esittää kysymyksiä tai toiveita tai jättää palautetta.

Ensimmäinen huomio: Wikipedia:Nimiavaruus.

Kurssin kannalta kolme heti ajankohtaistuvaa avaruutta ovat:

  1. Pääavaruus (useammin ehkä artikkeliavaruus): Wikipedian artikkelit. Osoitteet wikipedian ulkopuolelta tultaessa muotoa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Yleisradio . Linkit wikipedian sisältä muotoa Yleisradio eli wikitekstissä: [[Yleisradio]]. Artikkelien keskustelusivujen odoite on muotoa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu:Yleisradio . Linkki wikipedian sisältä vastaavasti: Keskustelu:Yleisradio eli wikitekstissä: [[Keskustelu:Yleisradio]]
  2. Wikipedia-avaruus: Wikipedian projektisivut (so. Wikipedian sisäisnen "toimituksellinen" aineisto). Osoitteet wikipedian ulkopuolelta tultaessa muotoa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiprojekti_Tuo_kulttuuri_Wikipediaan . Linkit wikipedian sisältä muotoa: Wikipedia:Wikiprojekti Tuo kulttuuri Wikipediaan eli wikitekstissä: [[Wikipedia:Wikiprojekti Tuo kulttuuri Wikipediaan]] . Projektisivun keskustelusivujen osoite on muotoa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_Wikipediasta:Wikiprojekti_Tuo_kulttuuri_Wikipediaan . Linkki wikipedian sisältä vastaavasti: Keskustelu_Wikipediasta:Wikiprojekti_Tuo_kulttuuri_Wikipediaan eli wikitekstissä: [[Keskustelu_Wikipediasta:Wikiprojekti_Tuo_kulttuuri_Wikipediaan]]
  3. Käyttäjä-avaruus: Käyttäjien käyttäjäsivut. Osoitteet wikipedian ulkopuolelta tultaessa muotoa: https://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Urjanhai . Linkit wikipedian sisältä muotoa Käyttäjä:Urjanhai eli wikitekstinä [[Käyttäjä:Urjanhai]]. Käyttäjäsivujen keskustelusivujen (eli Käyttäjän keskustelusivujen) osoite on muotoa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Urjanhai tai wikipedian sisältä likitettynä: Keskustelu käyttäjästä:Urjanhai eli wikitekstinä: [[Keskustelu käyttäjästä:Urjanhai]]. (Huomatkaa: artikkeliavaruuden linkki Urjanhai, wikitekstissä [[Urjanhai]] vie jonnekin aivan muualle.)

Näistä siis pääavaruuteen (eli artikkeliavaruuteen) kirjoitetaan ja siellä sijaitsevat artikkelit. Wikipedia-avaruudessa on Wikipedian "toimituksellinen aineisto" kuten projektien sivut (esim. tämän kurssin sivu). Ja käyttäjäsivut (katso: Wikipedia:Käyttäjäsivu) ovat käyttäjän työkalu oman wikipedian käyttölittymänsä hallinnoimiseksi sekä keino käyttäjien väliseen keskusteluun ja muuhun yhteistöhön. Lisäksi artikkeliavaruuden ohella on muita muokkaamisessa tärkeitä nimiavaruuksia kuten mallineavaruus ja luokka-avaruus.

Toinen huomio: Wikipedia:Käyttäjätunnus, Wikipedia:Käyttäjäsivu.

Käyttäjäsivun ja käyttäjätunnuksen perusasioita ovat:

  1. Käyttäjätunnus, Wikipedia:Käyttäjätunnus. Se voi olla yhtä hyvin joko oma nimi selväkielisenä tyyliin Käyttäjä:Juha Kämäräinen, nimestä muodostettu lyhenne tms. tyyliin Käyttäjä:Susannaanas tai Käyttäjä:Tommikovala, tai lempinimi tai nimimerkki tyyliin Käyttäjä:Sanahirviö, Käyttäjä:Zache jne. Jos haluaa vaihtaa käyttäjätunnusta, ja haluttu tunnus on vapaana, niin tietyin edellytyksin se onnistuu. Suositeltavaa on kuitenkin valita heti käyttäjätunnus, jota pystyy käyttämään jatkossakin. Yhteisöjen nimen esiintymiselle käyttäjätunnuksessa on Suomenkielisen wikipedian käytännöissä rajoituksia.
  2. Tarkkailulista. Käyttäjätunnuksen luotuaan käyttäjä voi myös luoda tarkkailulistan, josta näkee tuoreet muutokset artikkeleissa, joita on asettanut omalle tarkkailulistalleen (tyypillisesti artikkelit, joita on itse muokannut, tai joista on muuten kiinnostunut). Artikkelin tai muun sivun voi lisätä tarkkailulistalle menemällä sivulle ja valitsemalla yläreunasta vaihtoehdonh "Tarkkaile".
  3. Käyttäjän muokkaukset. Käyttäsivultaan käyttäjä näkee omasta välilehdestään omat muokkauksensa (eli oman muokkaushistoriansa) nimellä omat muokkaukset. Muille sama näkyy nimellä käyttäjän muokkaukset. Tästä omia muokkauksiaan voi seurata itse ja vastaavasti käyttäjät ja Wikipedian lukijat voivat tämän kautta seurata Wikipedian käyttäjien muokkauksia.
  4. Käyttäjän keskustelusivu. Tärkeänä käyttäjäsivun alasivuna on käyttäjän keskustelusivu. Sen kautta käyttäjät voivat jättää toisilleen julkisia viestejä, joita myös muut käyttäjät ja wikipedian lukij) voivat seurata. Vastaavasti keskustelua aretikkelien kehittämisestä voi käydä artikkelien keskustelusivuilla ja keskustelua Wikipedian projekteista (kuten tämä kurssi) voi käydä projektien keskustelusivuilla.
  5. Wikipedian sähköposti. Yksityisten viestien lähettämisen toisille käyttäjille, mikäli käyttäjä haluaa käyttäjäsivunsa asetuksista sallia tämän mahdollisuuden, mahdollistaa Wikipedian sähköposti. Sitä varten käyttäjä voi käyttäjäsivunsa asetuksista joko valita tai jättää valitsematta mahdollisuuden lähettää ja vastaanottaa sähköpostia Wikipedian kautta johonkin olemassaolevaan sähköpostiosoitteeseensa. Kun vastaanottaa viestin, lähettäjä ei näe vastaanottajan sähköpostiosoitetta, sen sijaan vastaanottaja näkee lähettäjän sähköpostiosoitteen.
  6. Asetukset. Sähköpostin lähettämismahdollisuuden ja oman sähköpostiosoitteen ilmoittamisen ohella käyttäjäsivun asetuksista käyttäjä voi muokata myös muita asetuksia. Jos käyttää muunkielisiä wikipedioita (esimerkiksi englanninkielinen, unkarinkielinen, japaninkielinen), niissä voi asetuksista halutessaan valita käyttöliittymän kieleksi halutessaan myös suomen.
  7. Oma käyttäjäsivu. Wikipedia:Käyttäjäsivu on käyttäjän "kotisivu" Wikipediassa, jolla käyttäjä voi kertoa itsestään haluamiaan, wikipedian muokkaamisen kannalta tärkeitä asioita itsestään ja koota siihen myös esimerkiksi wikipedian muokkaamisessa hyödyllisiä linkkejä ym. - Sen sijaan wikipedian käyttäjäsivua ei tule käyttää "wikipedian ulkopuolisena" henkilökohtaisena kotisivuna, vaan tällaiset varsinaiset henkilökohtaiset kotisivut on luotava muualle. Käyttäjän käyttäjäsivua eivät saa muokata pääsääntöisetsi muut kuin käyttäjä itse. (Sen sijaan, jos on asiaa käyttäjälle, voi jättää viestin käyttäjän keskustelusivulle.)
  8. Käyttäjäsivun alasivut. Näille käyttäjä voi koota muuta wikipedian muokkaamiseen liityvää aineistoa. Eräs tyypillinen tapaus käyttäjäsivun alasivusta on käyttäjän oma hiekkalaatikko harjoittelumuokkauksia tai artikkelien tai artikkelimuokkauksien luonnostelua varten. Sellaisen voi luoda kirjoittamalla wikipediassa etsi-kenttään (oman käyttäjätunnuksensa jatkoksi) "Käyttäjä:XXXX/Hiekkalaatikko", jolloin saa luoduksi käyttäjäsivulleen alasivun nimeltä "Hiekkalaatikko". (Lisäksi on kaikille yhteinen koko Wikipedian Wikipedia:Hiekkalaatikko, jossa myös voi tehdä muokkausten harrjoittelua ja kokeilua.) Siellä voi silloin luonnostella esim. uutta artikkelia tai laajempaa lisäystä johonkin artikkeliin, tallentaa sen välillä ja kopioida vasta "valmiina" sisällön olemassaolevaan artikkeliin tai luoda uuden artikkelin, johon kopioi sisällön hiekkalaatikosta. Samoin vuo luoda käyttäjäsivun alasivuja, joille kokoaa muuta omaan Wikipedian muokkaustoimintaan liityyvää aineistoa, kuten esimerkiksi luetteloa jonkun aihepiirin lähteistä valmiksi lähdemallineisiin (kuten Malline:Verkkoviite, Malline:Kirjaviite, Malline:Lehtiviite) täytettynä, tms.

Eli tässä nyt joitain huomiota koottuna ensimmäisestä kurssikerrasta ja pohjaksi tuleville. (Jos joku keksii ylläolevaan tarkennuksia tai korjauksia, niin voi tarkentaa.) --Urjanhai (keskustelu) 4. lokakuuta 2014 kello 09.49 (EEST)[vastaa]

Kiitos Urjanhai! Mietin, kannattaisiko tällaisia yleisempiä asioita koota koko sarjan yhteiselle keskustelusivulle - täältä niitä ei ehkä tule hakeneeksi niin helposti. Informatiivisesti otsikoiden sinne voisi muodostua tietopankki, josta voi palata tsekkaamaan perusasioita. Vai mitä arvelette?--Sanahirviö (keskustelu) 4. lokakuuta 2014 kello 13.31 (EEST)[vastaa]
Mietin vähän samaa, tai sitten esim. oma alalasivu, joka on linkitetty kurssin pääsivulta, jos tästä kehittyy laajempikin paketti, sikäli kuin joku innostuu tuottamaan tällaista ohjemuotoista materiaalia enemmänkin. Niille jotka olivat linkittäneet tunnuksensa kurssin sivulle, ja joille Käyttäjä:Juha Kämäräinen oli jättänyt terveiset, linkitin tämän ja mainostin kurrsikertojen ja koko kurssin keskustelusivuja, jos on keskusteltavaa, kysyttävää tai terveisiä järjestäjille. En tiedä ehdinkö tehdä tälle nyt enempää, mutta täytyy katsoa. --Urjanhai (keskustelu) 4. lokakuuta 2014 kello 21.20 (EEST)[vastaa]

Toinen vinkki[muokkaa wikitekstiä]

Kurssisivun artikkelistassa annetaan erään artikkelin lähteeksi Suomen kansallisbiografia. Paitsi eri organisaatioiden (kuten Ylen ja varmaan useiden muidenkin kurssilla nyt kumppanina olevien) koneilta sinne voi päästä myös Nelli-Portaalin kautta. Nelli-Portaalin tarjoavat käyttäjilleen (myös kotikoneille) muun muassa monet yliopistot ja korkeakoulut sekä useat kunnalliset kirjastot. Kun en ole itse Helsingin kaupunginkirjaston käyttäjä, niin en pääse kokeilemaan sieltä, mutta oman, muualla Suomessa sijaitsevan kunnallisen kirjastoni kautta pääsen Kansallisbiografiaan maksutta Nelli-portaalin kautta. - Eli saman palvelun kautta mistä esim. uusitaan omia kunnallisen kirjaston lainoja, saattaa löytyä valikkoja kaivelemalla myös tuo Nelli.--Urjanhai (keskustelu) 4. lokakuuta 2014 kello 21.31 (EEST)[vastaa]