Keskustelu Wikipediasta:Elokuun kuvitustalkoot/2022

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Työkalujen kehittäminen[muokkaa wikitekstiä]

Kiinnittäisin huomiota nyt kuvitustalkoitten ohjesivulla esilläolleviin kuvattomia artikkeleita hakeviin työkaluihin ja niiden rajoituksiin. Esimerkiksi Wiki Shoot Me ja jälleenkuvauksen Ajapaik edellyttävät, että artikkeleissa (tai vastaavassa wikidatan nimikkeessä) olisi paikkatieto siis koordinaatit kyseisille kohteille. Näin ei ole ymmärtääkseni yli puolessa wikipedian artikkeleista. Esimerkiksi henkilöartikkeleissa, kirjanimikkeissä, automalleissa... ei ole koordinaatteja. Näiden artikkelien kuvittaminen on kuukausikisassa yhtä toivottua. Talkoosivulle olisi hyvä lisätä ja linkittää toimivaksi testattuja apuvälineitä, jotka hakevat kuvattomat artikkelit myös aiheettain, eikä vain koordinaatin mukaan. Valitettavasti kehitteillä ollut kuvitustalkoosivu 2022 linkitettiin Ajankohtaista -palstalle ennen kuin sen puutteita saatiin pienemmällä seurakunnalla kehitettyä (vähmmällä huomiolla). Nyt kaivataan siis apua laajemmalta wikipedistikunnalta! --Paju (keskustelu) 22. heinäkuuta 2022 kello 12.15 (EEST)

Pistelasku[muokkaa wikitekstiä]

Kuvitustalkoiden alkuun on vielä muutama päivä ja nyt olisi sopiva aika keskustella pistelaskun viilauksesta. Normaalisti pistelaskukriteereistä on keskustelu vasta talkoiden ollessa jo käynnissä. --Htm (keskustelu) 22. heinäkuuta 2022 kello 14.08 (EEST)

Miten pistelaskua tulisi kehittää, mitä kehitystarpeita on todettu? --Paju (keskustelu) 22. heinäkuuta 2022 kello 17.34 (EEST)
Omasta mielestäni esimerkiksi artikkelit, joissa on jo mallineen ja koordinaattien kautta tupsahtava sijaintikartta, muun kuvituskuvan kuten paikkakuntaa havainnollistavan valokuvan lisäämisestä olisi hyvä palkita normaalisti. Toisaalta sijaintikartan lisääminen olisi vaikka mallinetta hyväksikäyttäen plussaa monelle artikkelille. Ymmärtääkseni paikkakuntakohtainen vaakuna ja lippu katsotaan myös kuvituskuviksi; lukijan yleisen hahmottamisen kannalta kartta voisi olla merkittävämpi lisäys. --Paju (keskustelu) 22. heinäkuuta 2022 kello 20.48 (EEST)
Sijaintikarttojahan on useammanlaisia: On sijaintikatrttoja esim. kunnille, maakunnille ja seutukunnille Suomessa sekä vastaaville alueille muualla ja edelleen valtioille. Osa näistä on valmiita kuvatiedostoja. Niitä uudistetaan yleensä kahdesta syystä: joko tapahtuu aluemuutoksia (esim. kunta- ja maakuntajakojen muutokset), jolloin päivityksiä Suomen osalta tehdään tyypillisesti vuodenvaihteessa, tai päivitetään koko sarja (esim. Suomen kunnat, Suomen maakunnat kerralla jostain te4knisestä tms. syystä). Kummatkaan näistä harvoin osuvat Suomessa juuri elokuuhun, ja yleensä Suomessa artikkeleissa on jo kartat. Muiden maiden osalta karttoja voi puuttua, ja niiden lisääminen silloinn on hyödyllistä ja sopii kuvitustalkoisiin. Ja sitten taas on sijaintikatrttoja, jotka ovat OSM-ikkunoita. Ja välimuotona ovat kartat, joissa esim. lisätään pohjakarttaan sisältöä koodattuina vektorimuotoina kohteina, esim. kylän sijainti maakunnassa pisteenä tai pidemälle viedyt kuten Malline:Suomen rataverkko imagemap ja vaikka mahdolliset teemakarttajohdannaiset sellaisesta jne. Näissä selkeästi lisätään kuva artikkeliin, ja näin lopulta kai myös upotetuissa OSM-kartoissa.
Kuitenkin toisaalta itse haluaisin nähdä kilpailun myös alun tapaan valokuvauskilpailuna, jolla Wikipedistejä jalkautetaan maastoon Suomen lyhyessä kesässä. - Sisätöitähän kyllä ehtii tehdä - ja on vanhastaan tehytkin - muina vuodenaikoina. - Ajatellaan nyt vaikka tutkijoita tyyliin J. G. Granö ja Sakari Pälsi: talvella ne kartat ja diagrammmit on piirretty. Siksi olisin valmis kannattamaan sitä Pajun ehdotusta, että valokuvan lisäämisestä artikkeliin, jossa on jo sijaintikartta (ja vaikka myös esim. lippu tai vaakuna jonkun alueyksikköartikkelin infoboksissa), palkittaisiin normaalisti. Ja varmaan infoboksin vaakuna ja lippu kelpaavat myös lisäyksiksi. Mutta niin kuin aiemminkin, eivät ehkä pienoisliput tai mitallikuvakkeet lisättyinä artikkeleiden listauksiin urheilu- ym. tilastoissa.--Urjanhai (keskustelu) 27. heinäkuuta 2022 kello 21.07 (EEST)
Ja sitten vielä näihin liittyen toinen, joka mielestäni olisi syytä korjata. Eli jos lisää kuvan artikkelin infoboksiin Wikidatamallineen kautta, niin tästä ei ole saanut pisteitä, ja tätä on mielestäni jäykästi perusteltu sillä, että "artikkelia ei ole muokattu". Mielestäöni tällaisestakin kuvan lisäyksestä kuuluisi saada pisteet yhtä lailla normaalisti. On turha negatiivinen muokkaus (so. vähemmän hyödyllinen kuin nollamuokkaus), jos ensin lisää kuvan infoboksin ulkopuolelle saadakseen pisteet ja sitten kilpailun päätyttyä vasta siirtää kuvaan WD-infoboksiin. --Urjanhai (keskustelu) 27. heinäkuuta 2022 kello 21.12 (EEST)
Tuon WD-kuvan tupsahtamisen voi estää kirjaamalla mallineeseen kuva-riville tavuviivan. Olen käyttänyt tätä esimerkiksi silloin, jos WD:ssä on todella heikkotasoinen kuva tai artikkelia alkuun laittaessa, ennen kuin olen tarkistanut, että WD:stä tupsahtava kuva todella on oleellinen ja mielellään leipätekstiä tukeva. --Paju (keskustelu) 31. heinäkuuta 2022 kello 17.54 (EEST)
Urjanhai taisi tarkoittaa, että pisteitä pitäisi saada kuvista, jotka lisää vain wikidataan. Eli nykyään jos vie kuvan wikidataan ja se sitä kautta tulee ihan toivotusti artikkeliin, niin joutuu silti lisäämään kuvan erikseen myös artikkeliin. --PtG (keskustelu) 31. heinäkuuta 2022 kello 19.32 (EEST)
Näin se menee, hankalaa ehkä, mutta ei voi mitään. Toisaalta jos joku kuvitustalkoista mitään tietämätön muunkielisen Wikipedia muokkaaja lisää kuvan Wikidataan, niin artikkeli se fi-wikin kuvitustalkoiden kannalta kuvaton? Htm (keskustelu) 27. heinäkuuta 2022 kello 22.39 (EEST)
Miten niin "ei voi mitään"? Tosiasiasiallinen muokkaus näkyy Wikidatan muokkaushistoriasta ja se on objektiivisesti nähtävissä. Mikä estää niin sovittaessa ilmoittamasta sitä manuaalisesti? Kun muitakin botin tavoittamattomiin jääviä lisäyksiä saa ilmoittaa mauaalisesti samoin kuin botin väärin antamia liikoja pisteitä saa ilmoittaa poistettaviksi manuaalisesti, niin mikä ihme estäisi todenmukaisen pistelaskun juuri tässä tapauksessa, jos näin sovittaisiin? En ymmärrä tuollaista mekanistista logiikkaa lainkaan, koska kuvan lisäys on objektiivinen tosiasia. Yhtä hyvin kuka tahansa muun wikipedian käyttäjä tai talkoisiin ilmoittautumaton fi-wikipedian käyttäjä voi käydä tekemässä mitä tahansa muutoksia missä tahansa artikkelissa milloin tahansa. Silloin kai normaali menettely on antaa niiden olla, jos ne parantavat artikkelia ja kumota ne, jos ne huonontavat artikkelia, kävipä kilpailijan pisteiden miten tahansa. Itse satuin jonakin vuonna huomaamaan, että jos lisättyäni johonkin artikkeliin yhden kuvan ja saatuani siitä pisteitä, lisään artikkeliin muita kuvia (eli paransin artikkelia lisää), niin botti ottaa antamansa pisteet pois (eli rankaisi artikkelin lisäparantamisesta). Tämän jälkeen olen pidättynyt kuvitustalkoiden aikana lisäämästä useampia kuvia (eli pidättynyt parantamasta artikkelia lisää). Tarkoituksena on ollut lisätä niitä myöhemmin, mutta usein se on jäänyt. Ei kai tarkoitus ole lisätä tällaisia satunnaisia botin mekaaniselle logiikalle alistumisia vaan vähentää niitä varsinkin silloin kun itse asia on täysin selvä eikä korjaamisesta koidu sen enempää lisätyötä kuin muistakaan vastaavista korjauksista. Lisäksi tämä redistäisi Wikidatan käyttöä ja osaamista, joka on ylreisesti hyödyllinen tavoite. --Urjanhai (keskustelu) 28. heinäkuuta 2022 kello 10.30 (EEST)
Minusta manuaalista pistelaskua pitäisi välttää. Se tuottaa liikaa työtä. Vai tuottaako se?. Htm (keskustelu) 28. heinäkuuta 2022 kello 10.39 (EEST)
Manuaalisia merkintöjä vuotta kohti ei yleensä ole ollut kovin paljoa, ja silloinkin jos niitä on sääntöjen mukaisesti ilmoittanut, on saatettu kuitenkin jättää ne huomiotta. Siihen nähden miten vähän niitä on, en näe syytä, miksi ne pitäisi jättää huomiotta, mutta tämä on tietenkin pistelaskijoiden oma valinta, josta ei ole tarpeen sen enempää jälkikäteen lähteä käräjöimään. Eli jos kerran säännöissä lukee että merkitse tähän, ja kuitenkaan ei huomioida, niin miksi silloin käskeä merkitemäänkään? --Urjanhai (keskustelu) 28. heinäkuuta 2022 kello 10.58 (EEST)
Ja kolmantena kysymys, joka tuli esiin Htm.n keskustelusivulla. Eli antaako Malline:Korjattava/kuvitus pisteitä vain silloin, jos artikkeli on kuvaton, mutta ei silloin, jos artikkelin kuvitus kaipaa kipeästi korjausta huolimatta siitä, että artikkelissa jo on yksi tai useampi valo- (tai muu) kuva? Tyypillisiä esimnerkkejä: 1) Saaren kansanpuisto: on kuva, mutta aiheeltaan edustavampaa kuvaa tarvittaisiin. Tai 2) esimerkiksi patsaprojektissa jokin luetteloartikkelin kuvista vaatisi kipeästi uudelleenkuvaamista esim. paremmissa sää- tai valaistusolosuihteissa. Ja vastaavasti, jos palkitaan vain kuvan lisäyksestä ennestään nkuvattomaan artikkeliin, niin jokainenhan kuvan lisäys ennestään kuvattomaan artikkeliin on sellainen. Silloin siis osallistuja voisi napsia 2 pistettä jokaisesta lisäämästään kuvasta niistä muuten tulevien pisteiden päälle käymällä ensin lisäämässä niihin korjattava/kuvitus-mallineet (vaikka sitten ennen talkoiden alkua) ja napsia mallineet sitten pois, kun on lisännyt kuvat. Toki on kuvattomia artikkeleita, joissa kuvien puuttuminen on erityisen suuri puute, ja tällaisiinhan mallinetta vanhastaan on käytetty huomion kiinnittämiseksi asiaan. Mutta niin kuin esimerkeistä yllä nähdään, yhtä lailla tämä tarve voi ilmetä myös artikkeleissa, joissa jo on yksi tai useampi kuva, ja tällöin huomion kiinnittäminen lopputulokseltaan tai aihevalinnaltaan riittävän edustavien kuvien puutteeseen mallineella on yhtä lailla perusteltua. Ja silloin siis myös näisträ lisäyksistä kuuluisi saada pisteitä. --Urjanhai (keskustelu) 27. heinäkuuta 2022 kello 21.31 (EEST)
Tämä korjattava/kuvitus-mallineen lisääminen päämääränä napsia yksi ylimääräinen piste ei ole minusta kovin suositeltavaa. Tosin jos on kaukaa viisas, niin siitä ei välttämättä jää kiinni. Mutta tässä kilpailun ensimmäinen periaate on lisätä kuvia kuvattomiin artikkeleihin. -- Htm (keskustelu) 27. heinäkuuta 2022 kello 22.32 (EEST)
En aio niin tehdä, mutta sen sijaan aioin käyttää mallinetta kuvituksen parantamiseen myös ennestään kuvia sisältävien artikkelien parantamiseen niin kuin ennenkin, vaikka siitä ei pisteitä tulisikaan. --Urjanhai (keskustelu) 28. heinäkuuta 2022 kello 10.53 (EEST)
Tähän liittyen pohdin sitä, että pitäisikö jossain vaiheessa muuttaa talkoiden luonnetta siten, että kuvien parannukset tai lisäkuvatkin olisivat sallittuja. Tässä kun katsoo mahdollisia kuvattavia kohteita, niin joutuu toteamaan, että aika iso osa omien normaalien reittieni kuvattavista kohdeista on näiden kymmenen vuoden aikana jo kuvattu. Mikä siis kertoo siitä, että talkoot ovat toimineet tähän asti hienosti, sillä kuvia on tullut, mutta kuvaaminen tulee koko ajan hankalammaksi ja hankalammaksi (maantieteelliset kohteet ja rakennukset sekä rakennelmat ovat tietysti niitä ensisijaisia kuvauskohteita; henkilöiden kuvaaminen on jo paljon vaikeampaa). Toki kuvien parantaminen on haastava vyyhti, sillä siinä päästään monesti niihin makuasioihin, joista varmasti saadaan mukavat tappelut aikaan. --PtG (keskustelu) 1. elokuuta 2022 kello 12.00 (EEST)
Tuo kuvien vaihtaminen samaa aihetta esittäviin parempiin kuviin on sinänsä ihan kannatettava ajatus. Ainakin patsaita ja muistomerkkejä kuvatessa olen huomannut, että esimerkiksi valaistus ei aina ole ollut optimaalinen ja esimerkiksi pusikot saattavat estää näkymän. Käytännön toteutus ilman riitoja tai kinastelua onkin sitten eri juttu. -- Htm (keskustelu) 3. elokuuta 2022 kello 19.23 (EEST)
Valokuvat, kartat ja diagrammit katsotaan kuvituskuviksi. Niistä saa pisteitä. Luokissa:Lippu- ja mitalimallineet on typografisia elementtejä, jos niitä on artikkelissa, mutta ei kuvia, saa kuvan lisäämisestä pisteet. Lippu- ja mitalimallineiden lisäämisestä ei saa pisteitä, ne eivät ole kuvituskuvia. Artikkeleiden tulee olla tehty ennen kilpailun alkua. -- Htm (keskustelu) 27. heinäkuuta 2022 kello 22.37 (EEST) Edit. yliviivatt väärä luulo. --Htm (keskustelu) 27. heinäkuuta 2022 kello 22.46 (EEST)
Uusien artikkelien kuvatkin kyllä lasketaan. On aina laskettu (muistan koska itse vastustin sitä tulkintaa, mutta hävisin). Eli myös uusiin artikkeleihin lisätyt kuvat lasketaan. Viime vuonnakin useampi piste merkinnällä U.--PtG (keskustelu) 27. heinäkuuta 2022 kello 22.42 (EEST)
Aha, kiitos tiedosta.-- Htm (keskustelu) 27. heinäkuuta 2022 kello 22.45 (EEST)
Ainakin talkoiden kannalta ohjetta kuvien lisäämisestä tulisi harkita palautettavaksi nykyisestä epämääräisestä muotoilusta takaisin vanhaan selkeämpään ja kuvien lisäämistä kannustavaan muotoon. Ohjeen muokkauksen jälkeen kuvien lisääminen talkoissa on vähentynyt vuosi vuodelta. Selkeä ohje niin saataisiin lisää kuvia Wikipediaan, lisää pisteitä kerääviä muokkaajia ja talkoot taas noususuuntaan.--MAQuire (keskustelu) 22. heinäkuuta 2022 kello 21.02 (EEST)

Tilannekuvaaja[muokkaa wikitekstiä]

Vielä vuonna 2020 oli tilannekuvaaja, mutta 2021 eikä tänä vuonna ole. En tiedä onko jossain keskusteltu asiasta, onko se tarkoituksella otettu pois käytöstä? --Ainscept (keskustelu) 5. elokuuta 2022 kello 11.17 (EEST)

Kuvattomien hakutyökalu ei toimi oikein[muokkaa wikitekstiä]

Kuvattomien hakutyökalu toimii ilmesiesti pitkällä viiveellä. Tässä olevan longdogin kuva on lisätty kuukausi sitten. --Abc10 (keskustelu) 7. elokuuta 2022 kello 08.17 (EEST)